Tiež si nedokážete predstaviť Veľkú noc bez nadýchaného domáceho bochníka s krížikom navrchu? Mazanec je pochúťka, ktorá neodmysliteľne patrí medzi veľkonočné tradície a poteší každého labužníka. Vybrali sme pre vás 3 rôzne varianty mazancov, každá sa trochu líši surovinami alebo postupom, výsledok je však vždy neodolateľný. V článku nájdete aj tipy a triky na prípravu a pečenie vianočky.
Tradičné kysnutý mazanec, ktorý vás svojim nadýchaným a voňavým cestom jednoducho dostane. Potešíte nielen svoju rodinu, ale aj návštevy, z cesta totiž vykúzlite dva väčšie bochníky. Pokiaľ máte radi klasickú poctivú verziu z kysnutého cesta, neváhajte a recept na tradičný mazanec vyskúšajte.
1 kg polohrubej múky, 200 g cukru krupica, 60 g droždia, 400 ml vlažného mlieka, 1/2 lyžičky soli, 100 g hrozienok (naložených cez noc v rume), 1 lyžička citrónovej kôry, 1 balíček vanilkového cukru, 4 ks žĺtkov (+1 celé vajce na potretie), 2 lyžice rumu, 200 g masla, na ozdobu: 4 lyžice mandľových plátkov, cukor múčka
Cez sviatky sa toho zvyčajne zje až až, a preto nie je na škodu občas skúsiť nejaký veľkonočný pokrm urobiť v zdravšej forme. V tomto recepte je časť bielej múky nahradená múkou celozrnnou špaldovou, ktorá má mnoho vlákniny a jemne orieškovú chuť. Rafinovaný biely cukor je vymenený za prírodný trstinový a hrozienka možno nahradiť brusnicami. Spolu s vlašskými orechmi tak recept vytvára zdravý, a zároveň veľmi chutný mazanec.
300 g celozrnnej špaldovej múky, 300 g bielej pšeničnej múky, 100 g prírodného trstinového cukru, 40 g droždia, 250 ml mlieka, 120 g masla, 3 žĺtky, 100 g hrozienok či brusníc (naložených cez noc v rume), citrónová kôra z chemicky neošetreného citrónu, väčšia štipka muškátového orieška, 50 g vlašských orechov, soľ, plátky mandlí
Uprednostňujete rýchle a chutné varenie a pečenie, ktoré vás nebude stáť veľa peňazí ani času? Na tento recept nepotrebujete suroviny vážiť, stačí mať po ruke hrnček. Kto si práve nepotrpí na miesení kysnutého cesta a chce si svoj mazanec urobiť ľahko a bez veľkého čakania, iste ocení práve tento variant bochníka. Mazanec je vďaka pridanému tvarohu pekne vláčny a vďaka šťave z citróna svieži.
3 hrnčeky hladkej múky, 1/2 hrnčeka cukru, 1 vanilkový cukor, 1/2 kocky tuku na pečenie alebo masla, 1 vajce do cesta (+1 na pomazanie), 1 kocka mäkkého tvarohu, 1 prášok do pečiva, 1 citrón, 2 lyžice rumu, štipka soli, hrsť hrozienok a mandlí
Krížik na vrchnej časti mazanca nie je len symbolického kresťanského rázu. Má tiež dôležitú funkciu pri samotnom pečení – para obsiahnutá v ceste má vďaka krížiku kam unikať a mazanec sa pekne prepečie. Čím ale najlepšie a najúhľadnejšie krížik do cesta urobiť? Nastrihnutie kuchynskými nožnicami je zrejme najoptimálnejším riešením. Keď ich však nemáte po ruke, postačí kuchynský nôž, ktorý ale musí byť dostatočne ostrý.
Jeden z najlepších trikov, ako docieliť podareného kvásku, spočíva v tom, že ohrejete suroviny na izbovú teplotu. Mlieko je možné prihriať, ale dbajte na to, aby nebolo príliš horúce, tým by sa droždie v kvásku zničilo.
Pri príprave kvásku by nemalo dôjsť ku kontaktu droždia a soli, pretože by potom droždie nefungovalo a cesto nevykyslo tak, ako má. Soľ sa pridáva až do zmesi s múkou.
Buďte trpezliví a pri kysnutí doprajte cestu čas, vytratí sa tak kvasnicová vôňa a vznikne vám optimálnu štruktúra. Pri príprave kysnutého cesta vám skvele pomôžu šalátové misy, ktoré prípravu urýchlia a veľmi uľahčia.
Pokiaľ do cesta pridávate hrozienka, brusnice alebo napríklad kandizované ovocie, nezabudnite ho naložiť deň pred pečením do rumu. Docielite tak ešte bohatšiu chuť.
Či už si vyberiete upiecť akýkoľvek veľkonočné bochník – tradičný, zdravý alebo ľahký s tvarohom – urobíte tým určite radosť nielen sebe, ale aj okruhu ľudí okolo vás. S použitím vhodných kuchynských pomôcok bude navyše príprava dobroty jednoduchá a rýchla. Spríjemnite si veľkonočné sviatky a prevoňajte svoj domov sladkým mazancom. Prajeme dobré chutnanie!