BOOST JBL BOOST JBL

ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB – Najlepší AiO chladič všetkých čias? (RECENZIA A TESTY)

Catalogue

Review

Aktualizované • Autor: Michal Mikle

Hľadáte bezpochyby ten najvýkonnejší AiO chladič na trhu, ale zároveň by ste radi navyše trochu tej exkluzivity, poriadnych fičúr a skrátka unikátny kus železa, ktorý bude dominantou vášho herného stroja? Potom je tu ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB. Ten je vybavený luxusným 3.5" 24-bitovým LED displejom, ktorý zvláda prehrávať pestré animácie pri 60 FPS. Čo viac, je vybavený netradičnými magnetickými ventilátormi, ktoré nemajú vo svete chladičov obdoby. A to nie je všetko, viac už v dnešnom článku.

ASUS ROG RYUJIN III 360 ARBB - Recenze

ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB (RECENZIA) – OBSAH

  1. Špecifikácia a cenové porovnanie ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB s konkurenciou
  2. ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB – výkon, ticho a dizajn v jednom
  3. ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB – testy chladenia a hlučnosti
  4. Záver: herná dizajnovka za peknú pálku

Špecifikácia a cenové porovnanie ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB s konkurenciou

V nasledujúcej tabuľke si porovnáme ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB s dvojicou AiO chladičov, proti ktorým dnes testovaný chladič postavíme v testoch chladiaceho výkonu a hlučnosti.

Model ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB ASUS ROG RYUO III 360 ARGB NZXT KRAKEN ELITE 360 MSI MAG CORELIQUID E360
Pumpa 8. gen. Asetek 8. gen. Asetek N/A N/A
Radiátor 30 mm hliník 30 mm hliník 27 mm hliník 27 mm hliník
Ventilátory ROG Magnetic Daisy-chainable Fan ROG FAN MODEL 12 ARGB NZXT F120P N/A
LED Display x
Záruka 6 rokov 6 rokov 6 rokov 3 roky
Cena 414,90 € 293,90 € 275,90 € 141,90 €

*Ceny platné k 30. 4. 2024

ASUS ROG Ryujin III 360 ARGB je absolútnym hi-endom, vlajkovou loďou, a teda tým najlepším z najlepšieho, čo môžete od ASUS ROG v rámci segmentu chladenia procesorov kúpiť. Dosť pravdepodobne ide aj o najpokročilejší a najvymakanejší AiO chladič na celom trhu. Tomu zodpovedá samozrejme aj cena, ktorá v tejto oblasti nemá konkurenciu. Za chladič si zaplatíte 400 €.

ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB – výkon, ticho a dizajn v jednom

V tejto kapitole sa pozrieme na hlavné špecifikácie a vychytávky ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB a povieme si, v čom je tak výnimočný a čo obhajuje tak vysokú obstarávaciu cenu.

Tentokrát začneme od ventilátorov, pretože tie sú tým, čo je na novej III. generácii Ryujinu v ARGB vyhotovení tým najnovším a najzaujímavejším. Chladič je vybavený takzvanými magnetickými daisy-chainovými ventilátormi. Jednotlivé ventilátory sú medzi sebou prepojené magnetickými konektormi slúžiacimi ako na napájanie, tak na prenos signálu. Vo výsledku tak z každého ventilátora nevedie samostatný kábel, ale na prepojenie s blokom chladiča stačí iba jediný, opäť pomocou magnetického konektora.

V podstate ide o upravené 120 mm ventilátory MagFlow ARGB od Seasonicu. Zo strany známeho výrobcu spoľahlivých zdrojov ide o skvelú inováciu, pri ktorej možno predpokladať, že si ju skôr či neskôr osvoja aj ďalší výrobcovia. Najväčšou výhodou je však káblový minimalizmus, čo je niečo, čomu osobne tlieskam, fandím a som rád, že s takou vecou Seasonic na trh prišiel.

ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB
Základ chladiča bol opäť posunutý o level vyššie.

Blok chladiča bol vybavený novou, trojfázovou pumpou 8. generácie od Aseteku, ktorá je po novom vybavená teplotným senzorom a v rámci 10 % automaticky reguluje otáčky nad rámec nastavených hodnôt používateľom podľa aktuálnej teploty kvapaliny. Ryujin III je už po vzore predchádzajúcej generácie vybavený 60 mm axiálnym ventilátorom, ktorý slúži na ochladzovanie okolia pätice.

ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB
Hlavné prednosti ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB.

Vylepšenia sa dočkal aj coldplate, ktorý bol zoptimalizovaný pre umiestnenie čipov v prípade nových Intel Core procesorov 14. generácie a AMD Ryzenov 7000. Mierneho vylepšenia sa dostalo aj hadicám ohľadom priemeru a radiátor nám pribral čo do šírky o 3 mm, čo má pomôcť k o 2 ˚C lepším teplotám na každých 100 W odpadového tepla. Celý tento základ vrátane pumpy je v podstate 8. generáciou OEM základu AiO chladičov od spomínaného Aseteku, ktorý následne už dlhé roky využívajú výrobcovia pre svoje „vlastné“ podľa svojich predstáv.

ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB
Hlavné prednosti ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB.

Fajn vychytávkou, ktorú nájdete okrem Ryujinu snáď už len v prípade Liquid Freezerov od Arcticu, je už spomínaný axiálny vetráčik ochladzujúci okolie pätice. Ten má podľa špecifikácií výrobcu potenciál zložiť až 35 ˚C z napájacej kaskády procesora, čo je dosť. V nasledujúcich testoch sa pozrieme na to, ako je to naozaj.

ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB

To, čo robí Ryujina Ryujinom, je ale veľký, plne farebný 3.5" LCD displej. Ten sa oproti predchádzajúcej generácii dočkal upgradu v podobe dvojnásobnej kapacity (z 16 MB na 32 MB) štvornásobnej snímkovej frekvencie. Nový 24-bitový displej teda umožňuje prehrávať znateľne dlhšie videá pri 60 snímkach za sekundu. Samozrejmosťou je aj systémový monitoring hodnôt, ako sú teploty či frekvencia procesora, ktoré sú na tak veľkom display krásne prehľadné a čitateľné.

ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB

Displej Ryujinu III toho samozrejme ponúka oveľa viac. Pomocou Armoury Crate si môžete nastaviť jednu z exkluzívnych ROG animácií, vytvoriť priamo svoju vlastnú alebo si nastaviť statický wallpaper podľa vášho vkusu.

ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB – testy chladenia a hlučnosti

Keďže už výrobcovia viac-menej prestali uvádzať TDP pri svojich AiO produktoch, zvolil som dva tepelné scenáre zodpovedajúce používaniu i9-14900KF. A to pri hraní hier náročných na procesor (200 W) a pri práci, renderingu (300 W).

300 W

300 W vyzerá ako extrém, ale ide o celkom normálnu hodnotu, ktorú si vypýtajú najnovšie hi-endové hybridné i9 a i7 procesory od Intelu. Toľko odpadového tepla je však výsadou pracovných (neherných) workloadov, ako je rendering či enkóding a ďalšie. Pri hraní taký chladiaci výkon potrebovať nebudete.

PRIME95 30.8 1344K FFT 30 minút

Test AiO chladičov na procesor

300 W odpadového tepla pri veľmi nízkych 800 RPM otáčkach je ten najnáročnejší scenár, ktorý môžeme chladiču dať. Zo všetkých 38 testovaných AiO vodníkov urval nový ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB hneď prvé miesto. Na zvýšené otáčky 1 200 RPM zvládol ochladiť Intel Core i9-14900KF pri maximálnom výkone na krásnych 80 ˚C. Ryujin III teda nie je len dizajnovým kúskom s parádnou obrazovkou, ale aj prvotriednym chladičom pre tie najnáročnejšie podmienky.

200 W

200 W odpadového tepla je niečo, čo by mal na nízke otáčky 800 RPM alebo nižšie zvládnuť každý aspoň trochu slušný 360 mm AiO chladič. Táto hodnota zodpovedá maximálnemu stropu (aj s rezervou) pri hraní veľmi náročných hier, ktoré váš CPU budú žmýkať do maxima.

PRIME95 30.8 1344K FFT 30 minút

Test AiO chladičov na procesor

Prvý 300 W test je preverením schopnosti chladiť maximálnu záťaž, ktorá vzniká pri kreatívnej práci, ako je rendering či videoenkóding. 200 W už je o niečo reálnejšia hodnota. Do tej sa v pohode vojdete aj s najnovšími a pretaktovanými K-procesormi od Intelu v modeloch i7 a i9 v tých najnáročnejších herných scenároch. Ryujin III 360 ARGB sa v týchto testoch po boku lacnejšieho Ryuo III 360 modelu umiestnil opäť na špici grafu, a to ako pri 800 RPM, tak pri 1 200 RPM. A teraz k testom axiálneho ventilátora.

PRIM95 a TestMem5

Test AiO chladičov na procesor

Najprv som skúsil otestovať schopnosti axiálneho 60 mm ventilátora pri chladení napájacej kaskády na ROG APEX ENCORE doske s i9-14900KF vyťaženého PRIME95 pri manuálnom nastavení ako pri teplotných testoch viď vyššie. Treba podotknúť, že 2 000 RPM je hranica, kde nie je ventilátor v prostredí pumpy a ventilátorov na radiátore pri 1 200 RPM počuť. 3 000 RPM je relatívne príjemne znesiteľná hranica. Všetko nad to je už vysávač.

Tak ako tak nám ventilátor pri 2 000 RPM zložil teplotu o 5 ˚C a pri 3 000 RPM o 8 ˚C. Samozrejme, APEX ENCORE je hi-end doska, ktorej kaskáda sa len tak nezahreje, a pri lacnejšej doske by boli rozdiely podstatne vyššie. Ale kto bude dávať AiO za viac ako 400 € na low/mid end dosku, to netuším.

Čo sa chladenia DRAM týka, tu axiálny ventilátor príliš veľa parády neurobil a rozdiely boli zanedbateľné. Je to škoda, pretože práve DDR5 pamäte na vyšších frekvenciách sú na teploty celkom citlivé a chladiť ich nie je vôbec od veci.

Testy hlučnosti MAX RPM, 1 200 RPM a 800 RPM

Ventilátory sú tou najväčšou premennou pri AiO chladení. Väčšina produktov má rovnakú pumpu, radiátor, hadice, ale čo sa výkonu týka, najväčší vplyv na chladenie majú práve ventilátory.

PRIME95 30.8 1344K FFT 30 minút

Test AiO chladičov na procesor

V testoch hlučnosti nedopadol Ryujin III 360 ARGB práve najlepšie, čo sa dá čiastočne pripísať hlučnejšej pumpe, ktorá je bohužiaľ kusovou záležitosťou, a je teda otázka šťastia, či chytíte tichý, alebo hlučnejší chladič. Je trochu škoda, že takú vec nemožno nijako poistiť, pretože v prípade chladiča za viac ako 400 € naozaj nikto kompromisy robiť nechce.

Záver: herná dizajnovka za peknú pálku

O tom, že je ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB prvotriednym a exkluzívnym chladičom nie je pochýb. Ryujin sa ľavou zadnou predviedol ako najlepší chladič zo všetkých 38 testovaných AiO chladičov rôznych veľkostí, z ktorých bolo celkom 18 s 360 mm rozmerom. Prekonal výkonom dokonca aj dva 420 mm chladiče, čo už o niečom vypovedá. Na účely chladenia nie je teda spolu s lacnejším Ryuo modelom lepšej voľby.

Ak chcete niečo naozaj unikátne, ponúka Ryujin III niečo, čo žiadny iný chladič na trhu. Jednak luxusný 3.5" LCD displej, a po druhé unikátne magnetické daisy-chain fany, ktoré oproti štandardnému káblovému vyhotoveniu nemajú frikciu pri cablemanagemente, a uľahčujú tak čistý vzhľad a perfektný aiflow v PC skrini.

i Mohlo by vás zaujímať

Jediná chyba na kráse je za mňa nutnosť inštalácie softvérového stacku Armoury Crate, s ktorým osobne a opakovane nemám najlepšie skúsenosti. Ide o veľmi hutný balík, ktorý hocikedy zapríčiňuje množstvo problémov s operačným systémom od stability po pokles výkonu. Tak či tak, k inteligentnému chladiču, ako je tento, sa bez proprietárnych aplikácií nezaobídete.

A či by som do Ryujina III osobne šiel? Záležalo by na osobných preferenciách. Pokiaľ by som príliš neriešil rozpočet a chcel stavať herný stroj v štýle Republic of Gamers, tak mi okrem dospelej custom vody, ktorá môže vyjsť na niekoľkonásobok obstarávacej ceny, nenapadá lepšia voľba.

ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB

ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB

ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB

ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB je bezpochyby najvýkonnejším a najluxusnejším AiO chladičom všetkých čias, a za to si od nás vyslúžil naše najvyššie ocenenie, zlatého Alzáka.

Klady

  • Bezkonkurenčný chladiaci výkon
  • Uchladí s prehľadom 300 W 800 RPM
  • Celkový posun oproti predchádzajúcej generácii
  • Vymakaný 24-bitový 3.5" LED display so 60 FPS animáciami
  • Nadčasové magnetické daisy-chain ventilátory
  • Axiálny 60 mm ventilátor ochladzujúci okolie pätice
  • Unikátne vyhotovenie a dizajn
  • Záruka 6 rokov

Zápory

  • Vysoká cena cez 400 €
  • Nutnosť inštalácie ARMOURY CRATE
Michal Mikle

Michal Mikle

I'm an overclocker and enthusiast Bitcoiner. With computer hardware, any unused performance won't keep me calm. If there is the possibility of squeezing another drop of power from the hardware, I won't miss it. I love the adrenaline and pushing the limits, of the components and myself. This activity is rich with choices, but I mainly use liquid nitrogen and phase-change methods. I also set up a service to optimise Intel processors, delid.cz, building custom PC setups on demand and I enjoy security and privacy topics. Outside the digital world I'm interested in permaculture and other low time preference systems.

ASUS ROG RYUJIN III 360 ARGB je prémiovým a bezkonkurenčne výkonným AiO chladičom, ktorý uspokojí aj tých najnáročnejších používateľov. Niečo síce stojí, ale to už k vlajkovým produktom v hi-ende patrí.


ASUS ROG RYUJIN III 240 ARGB WHITE
Water Cooling - complete closed set, for socket AM4 and AM5, 1150, 1151, 1155, 1156, 1200 and 1700, 2x120mm ARGB fan(s), max noise level of 36,45dB, max speed of 2200 RPM, RGB backlighting, dimensions (WxDxH): 279,5 x 120 x 30mm
Discounted -2 %
321.90 € 327.90 €
Buy
In stock 1 pcs
Order Code: AVCrriii240aw
4.3
ASUS ROG RYUO III 360 ARGB
Water Cooling - complete closed set, for socket AM4 and AM5, 1150, 1151, 1155, 1156, 1200 and 1700, 3x120mm ARGB fan(s), max noise level of 36,45dB, max speed of 2200 RPM, RGB backlighting, dimensions (WxDxH): 399,5 x 120 x 30mm
293.90 €
Buy
In stock 2 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: AVcriii360a
ASUS ROG RYUO III 360 ARGB WHITE EDITION
Water Cooling - complete closed set, for socket AM4 and AM5, 1150, 1151, 1155, 1156, 1200 and 1700, 3x120mm fan(s), max noise level of 36,45dB, max speed of 2200 RPM, RGB backlighting, dimensions (WxDxH): 399,5 x 120 x 30mm
Discounted -1 %
303.90 € 307.90 €
Buy
In stock 2 pcs
Order Code: AVCrr3w360
ASUS ROG RYUO III 240 ARGB WHITE EDITION
Water Cooling - complete closed set, for socket AM4 and AM5, 1150, 1151, 1155, 1156, 1200 and 1700, 2x120mm fan(s), max noise level of 36,45dB, max speed of 2200 RPM, RGB backlighting, dimensions (WxDxH): 279,5 x 120 x 30mm
Discounted -2 %
251.90 € 255.90 €
Buy
In stock 4 pcs at the supplier's
Order Code: AVCrr3w240
ASUS ROG STRIX LC II 360 ARGB WHITE EDITION
Water Cooling - complete closed set, for socket AM4 and TR4, 1150, 1151, 1155, 1156, 1200, 1366, 1700, 2011, 2011-3 and 2066, 3x120mm ARGB fan(s), max noise level of 37,6dB, max speed of 2500 RPM, RGB backlighting, dimensions (WxDxH): 394 x 121 x 27mm
235.90 €
Buy
In stock 1 pcs
Order by midnight, get it at the AlzaBox in the morning.
Info
Order Code: AVC100slc360aw
Print
P-DC1-WEB13
We will call you and advise you professionally
+420 225 340 120
Order inquiry
Question about the product
Please enter your telephone:
Call me
We care about your privacy Alza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More information Less info