Leto je v plnom prúde a s ním aj sezóna grilovania a príjemného posedenia s priateľmi. Grilovanie je jednoduchý a relatívne rýchly spôsob prípravy pokrmov nad horúcim uhlím. Aby ste ale nemali z plátku mäsa tvrdú podrážku a zo zeleniny kus spálenej hmoty, je potrebné dodržiavať niektoré postupy. Tým najdôležitejším je spôsob, ako zapáliť gril. Postup, ako zapáliť brikety alebo ako zapáliť drevené uhlie, je v zásade rovnaký. V tomto článku poradíme, ako na to.
Správne rozpálený gril, ktorý poskytuje stabilnú teplotu a nedymí, je základom úspechu. Existuje hneď niekoľko spôsobov, ako zapáliť gril na drevené uhlie alebo brikety. S plynovými alebo elektrickými grilmi sa pracuje trochu inak, na tomto mieste sa teda zameriame iba na klasické grily.
La Proromance
Kvalitný vonkajší nábytok, grily a ohrievače za rozumnú cenu. To všetko nájdete pod romanticky znejúcou značkou La Proromance. Či už sa obzeráte po novom grile, záhradnom nábytku alebo grilovacom náčiní, nájdete ho po kliknutí na odkaz nižšie.
Asi najjednoduchším spôsobom, ako zapáliť drevené uhlie alebo ako zapáliť brikety v grile, je použiť tzv. komínový podpaľovač. Jednoduché zariadenie v podobe rúrky s otvormi a držiakom zaistí, že sa vám zhruba za pol až trištvrte hodiny podarí pripraviť skvele rozžeravené uhlíky, priamo nachystané na grilovanie.
Komínový podpaľovač sa skladá z dvoch častí – dno tvorí mriežka, pod ktorou umiestnite niektorý z tuhých podpaľovačov, do komory nad ňou nasypete uhlie alebo brikety. Podpaľovač stačí zapáliť v prázdnom grile (zatiaľ teda bez mriežky, na ktorej pripravujete jedlo) a komínový podpaľovač postaviť naň.
i
Pri akých teplotách grilovať?
Pri grilovaní na drevenom uhlí/briketách je potrebné rozlíšiť tzv. priame a nepriame grilovanie. Pri priamom je mäso alebo zelenina priamo nad zdrojom tepla, pri nepriamom je zdroj bokom a gril je zatvorený. Nízke teploty okolo 110 až 120 °C sú ideálne na nepriame grilovanie mäsa, rýb, údenín a zeleniny. Stredné teploty do 150 °C využijete na nepriame grilovanie väčších kusov mäsa. Pri priamom grilovaní väčších kusov mäsa alebo celých polovičiek hydiny počítajte s teplotami od 160 do 180 °C. Pri teplotách okolo 200 °C budú veľmi chutné tenké plátky mäsa, rýb a ďalej morských plodov a zeleniny. Vysoké teploty od 230 do 350 °C sú vhodné pre sprudka grilované väčšie kusy mäsa.
Vďaka úzkemu vysokému priestoru sa v komíne veľmi rýchlo vytvorí potrebný žiar, ktorý uhlie alebo brikety zapáli. Vo chvíli, keď je náplň komína dostatočne rozpálená, stačí len opatrne vysypať obsah priamo do grilu, nasadiť mriežku a môžete sa pustiť do prípravy mäsa alebo zeleniny.
Ďalším spôsobom, ako zapáliť brikety alebo drevené uhlie, je použitie tuhého podpaľovača. Na trhu sú dva typy:
Samotný postup je jednoduchý. Stačí podpaľovač umiestniť do grilu, obložiť uhlím alebo briketami a zapáliť. Do pár minút sa plameň prenesie na materiál a vám stačí len počkať, kým sa nerozžeraví na dostatočnú teplotu. Pokiaľ by ste mali dojem, že sa gril rozpaľuje pomaly, vždy môže pomôcť opatrné rozfúkanie.
Obľúbenou metódou, ako správne zapáliť grilovacie brikety alebo drevené uhlie, je použitie tekutého podpaľovača. Stačí ním materiál v grile postriekať a zapáliť. Výraznou nevýhodou je chemické zloženie takýchto podpaľovačov. Ich zápach tak nie je práve príjemný a môže sa prejaviť na vôni aj chuti jedla. Avšak ak máte napríklad navlhnuté brikety, je toto určite spôsob, ako gril spoľahlivo rozpáliť.
Pokiaľ si chcete pri grile aspoň chvíľu pripadať ako pri ohni, môžete využiť klasický spôsob jeho prípravy.
Na tom, ako zapáliť gril, či už používate brikety, alebo drevené uhlie, nie je nič zložité. Základom je vždy opatrnosť. Nech už používate akúkoľvek formu podpaľovača, rozhodne to s jeho množstvom nepreháňajte. Buďte tiež opatrní pri manipulácii s rozpáleným komínovým podpaľovačom. Pri dodržaní bezpečnostných pravidiel budete mať gril veľmi rýchlo nachystaný na prípravu pokrmov.