Dokážete si predstaviť Vianoce bez vanilkových rožkov, lineckého s domácou marmeládou, vianočky alebo poriadneho kusa mäsa? My teda rozhodne nie. A tak sa na toto obdobie tešíme ako malé deti. Ako však zariadiť, aby si s nami tohtoročné sviatky plnohodnotne užili aj všetci tí, ktorí dodržiavajú bezlepkovú diétu? Oslňte s jednoduchými receptami nielen na bezlepkové pečivo, ale tiež napríklad bezlepkovú vianočku alebo pečivo. Inšpiráciu na vyskúšané vianočné pečivo bez lepku nájdete v našom článku.
Je lepok skutočne škodlivý alebo je obeťou módneho trendu? Lepok, čiže glutén, sa prirodzene vyskytuje v žite, jačmeni a pšenici, kde je ho dokonca až 78 %. Práve lepok z pšenice býva najčastejším zdrojom alergií a intolerancií. Lepok je súčasťou ľudského jedálnička už takmer 10 000 rokov. Nie je teda žiadnou chemickou novinkou, ktorej by sme sa mali nutne vyhýbať. V súvislosti s lepkom sú preukázané dva druhy ochorenia. Celiakia (teda chronický zápal na sliznici tenkého čreva) a klasická alergia alebo intolerancia na pšenicu.
Pre zdravého človeka nie je konzumácia lepku nijako nebezpečná a nemala by so sebou prinášať žiadne riziká. Napriek tomu veľa ľudí po vysadení lepku z jedálnička pociťuje pozitívny vplyv na vlastné telo. Nebojte sa teda experimentovať a vyskúšať nové chute a recepty. Lepokje pri pečení dôležitou súčasťou, pretože práve on dodáva cestu požadované vlastnosti, ako je tuhosť pečiva, jeho kysnutie, tvar a elasticita. Preto zvyčajne v receptoch nefunguje obyčajná náhrada múky za bezlepkovú múku. Vybavte sa správnymi kuchynskými pomocníkmi a pustite sa do varenia a pečenia!
i
Začínate s bezlepkovým pečením a varením a neviete si rady? Inšpiráciu na ďalšie recepty a pokrmy bez lepku nájdete v bezlepkových kuchárskych knihách.
Ako nahradiť múku bezlepkovou múkou
Ako na bezlepkové pečenie, aby cesto bolo pružné, vláčne a nevysychalo? Väčšinou nestačí len vymeniť klasickú múku za bezlepkovú. Pokiaľ chcete dosiahnuť najlepšie výsledky, namiesto jednodruhovej múky vzájomne skombinujete viac druhov bezlepkovej múky. Na tento účel môžete vyskúšať nielen múku ryžovú, pohánkovú či kukuričnú, ale aj orechové múky Bery Jones, ktoré sú skvelou alternatívou k bežným obilným múkam. Okrem kombinovania sa odporúča pridať do cesta viac vody aj prášku do pečiva, pretože bezlepkové múky sajú viac vody než múky pšeničné.
Ako pracovať s bezlepkovou múkou?
Kuchárske experimenty sú drahé a stoja aj veľa času, ktorého najmä v predvianočnom čase máme všetci málo, preto postupujte vždy podľa overených receptov. Výborným pomocníkom v domácnosti je pekáreň chleba, ktorá za vás zastane veľa práce a v prípade bezlepkového pečiva tiež ušetrí vašu peňaženku.
Poctivým vareným vínom všetko začína
Poctivé varené víno je symbolom prichádzajúcej zimy a nadchádzajúceho adventného obdobia. Vareným vínom sa môžete zahriať na prechádzke vianočne ozdobeným mestom alebo si spríjemniť vianočný čas doma. Vôňa vareného vína rovnako, ako vôňa cukroviniek, neodmysliteľne patrí k Vianociam. Preto vám prinášame recept na jedinečné a originálne varené víno, ktoré si môžete vychutnať v pohodlí domova vo svojom obľúbenom hrnčeku alebo v termoske si ho vziať so sebou na prechádzku. Deťom môžete pripraviť nealkoholickú verziu z hroznového džúsu (hrozienka môžete namočiť do čierneho čaju) a sviatočnú náladu vám doladí bezlepkové vianočné pečivo.
Recept na varené víno s jablkom a hruškou s hrozienkami v rume podľa Ondřeja Slaninu
Počet porcií: Pre 2 – 4 osoby, Čas prípravy: Do 10 minút
Hrušku a jablko ošúpeme škrabkou, odstránime jadierka a vložíme do vysokorýchlostného mixéra.
Pridáme korenie, vanilkový cukor, zalejeme vodou a vínom, pridáme lístky mäty a povaríme.
Do hotového vareného vína pridáme namočené hrozienka v rume aj s rumom.
Bezlepkové pečivo
Nájsť recepty na bezlepkové pečivo nie je na prvý pohľad tak ťažké, ako sa môže zdať. Na internete ich nájdete stovky, vrátane tých zaručených receptov na všetky obľúbené druhy. Majte na pamäti, že bezlepkové nemusí nevyhnutne znamenať zdravé! Recepty si preštudujte a zvážte ich nutričné hodnoty a prínos pre vaše telo. Ale na Vianoce je zhrešenie povolené, takže vám prinášame naše osvedčené recepty na vianočné pečivo bez lepku.
Všetko dokopy zmiešame, nastrúhame kúsok citrónovej kôry z dobre umytého citróna a vypracujeme cesto.
V ruke vypracujeme guľôčky a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie, pečieme na nižšej teplote cca 120 °C do ružova. Po upečení necháme vychladnúť.
Vyšľahajte maslo s cukrom do peny spolu s vanilkovou arómou. Pridajte celé vajcia a ďalej šľahajte.
V inej mise zmiešajte mleté mandle s bezlepkovou múkou.
Suchú zmes zapracujte do vyšľahanej maslovej zmesi. Vypracujeme vláčne cesto a najlepšie cez noc dáme oddýchnuť do chladničky.
Vykrajujeme ľubovoľné tvary, pečieme cca 8 minút.
Spájame pomocou lekváru.
Mini Pavlova
5 bielok
180 g krupicového cukru
1/2 lyžice citrónovej šťavy
3/4 lyžičky vanilkovej arómy
1 a 1/2 lyžičky kukuričného škrobu
400 ml šľahačky
čerstvé ovocie na ozdobu
Z 5 bielok vyšľahajte v mixéri tuhý sneh.
Počas šľahania na vysokej rýchlosti pridávajte po častiach 180 g cukru a šľahajte približne 10 minút, kým hmota nie je hladká a lesklá.
Rúru si predhrejte na 120 °C a plech na pečenie si vyložte papierom na pečenie.
Pridajte 1/2 lyžice citrónovej šťavy a 3/4 lyžičky vanilkovej arómy a pomocou špachtle jemne vmiešajte do hmoty.
Pridajte 1 a 1/2 lyžičky kukuričného škrobu a opäť opatrne zapracujte.
Bezlepková vianočka
Vianočka patrí k najobľúbenejším sladkým vianočným pokrmom. Pripomína Ježiška zabaleného v perinke a symbolizuje zrodenie života a plodnosť. Tradičná vianočka sa pečie z kysnutého cesta, ktoré sa musí vopred prácne zarobiť. To môžete urobiť jednak ručne, alebo si môžete vziať na pomoc kuchynský robot, ktorý v kuchyni určite oceníte pri varení čohokoľvek.
Kvalitné droždie je polovica úspechu pri pečení z kysnutého cesta. A tak sa oň treba dobre starať. Jednou zo základných chýb je vystaviť ho teplote viac ako 50 °C. To môžete rovno bežať po nové, pretože vám všetky dôležité živé kultúry zomrú.
Čerstvé droždie rozmiešajte v hrnčeku s lyžicou cukru a pridajte trochu vlažného mlieka. Zmes prikryte utierkou a nechajte vzísť na teplom mieste. Akonáhle zhruba 4× zväčší svoj objem, je kvások pripravený na prípravu cesta.
Postup prípravy bezlepkovej vianočky
Vyberte si s predstihom všetky ingrediencie z chladničky. Aby sa cesto podarilo, mali by mať vajcia, mlieko a ďalšie suroviny izbovú teplotu.
Do misy kuchynského robota nasypte bezlepkovú múku a ostatné suché ingrediencie a dôkladne ich premiešajte.
Pridajte kvások, mlieko a zvyšné suroviny a zarobte kuchynským robotom cesto na stredne tuhú konzistenciu. Použite hnetací hák.
Cesto nechajte kysnúť cca 20 minút.
Po vykysnutí urobte z cesta 9 prameňov a upleťte vianočku. Spodné poschodie zo 4 prameňov, prostredné z 3 prameňov a vrchné zo zvyšných 2 prameňov. Upletenú vianočku zafixujte špáradlami. Bezlepkové cesto sa správa úplne inak ako klasické cesto. Preto sa vám môže stať, že vianočka nepôjde upliesť alebo sa pri pečení rozbehne do strán. Nevešajte hlavu, cesto môžete dať aj do vianočkovej formy.
Pripravenú vianočku na pečenie nechajte ešte 15 – 20 minút kysnúť.
Bezlepkovú vianočku pečte na 180 °C 45 minút. Po 20 minútach pečenia ju zakryte alobalom, aby sa z vrchu nespálila.
Vianočku krájajte až vychladne, inak sa vám zrazí.
Ďalšie inšpirácie na recepty
Napriek tomu, že sa môže na prvý pohľad zdať, že život bez lepku je zložitý, nevešajte hlavu. Receptov, ktoré sú prirodzene bezlepkové, budete po rýchlom zamyslení mať vo svojom repertoári už celý rad. Ďalšiu inšpiráciu na rýchle nielen vianočné recepty nájdete nižšie.
200 ml akéhokoľvek druhu mlieka vrátane rastlinných alternatív
1 lyžička trstinového cukru
100 g zmesi lesného ovocia
Do väčšieho uzatvárateľného pohára cca 0,7 l nasypte chia semienka, trstinový cukor a nalejte mlieko. Dôkladne zatvorte, poriadne zatrepte a nechajte v chladničke napučať do druhého dňa. Pri návšteve chladničky občas pretrepte.
Zhruba 2/3 ovocia povarte na miernom plameni v hrnci. Oslaďte podľa vašej chuti.
Na dno pohára dajte tepelne upravené ovocie, pridajte chia semienka, znova uvarené ovocie a ozdobte zvyšným čerstvým ovocím.
Predhrejte rúru na 160 °C. Formu na koláč s priemerom 20 cm vyložte papierom na pečenie.
Maslo, 165 g cukru, vanilku a citrónovú kôru vymiešajte do svetlej a nadýchanej peny. Potom postupne vmiešajte žĺtky, až bude zmes rovnorodá. Nakoniec vmiešajte mleté mandle a ricottu.
Bielky ušľahajte v úplne čistej mise do polotuha. Postupne prisypte zvyšný cukor a šľahajte, až vznikne tuhý sneh. Tretinu zľahka vmiešajte do predchádzajúcej zmesi, potom po častiach zapracujte zvyšok.
Cesto vylejte do pripravenej formy, povrch uhlaďte, husto posypte mandľovými lupienkami a pečte 40 až 45 minút, až bude cesto prepečené a koláč na dotyk pevný. Nechajte ho úplne vychladnúť vo forme.
Guľôčky Ferrero Rocher sa pre svoju delikátnu chuť stali obľúbenou vianočnou maškrtou, preto sme si ich vybrali za horúci tip tohtoročných Vianoc. Ich základom býva lahodným krémom obalený lieskový orech, vyskúšať však môžete aj originálny variant v podobe pistácií, mandlí a ďalších orechov zo širokej ponuky Bery Jones.
Užite si tohtoročné Vianoce bez driny v kuchyni a nechajte za seba variť kuchynských pomocníkov. Pomôžu vám vykúzliť tú pravú vianočnú vôňu a atmosféru. Na vás zostane už len ozdobenie stromčeka a môžete si vychutnať štedrovečernú hostinu s celou rodinou.
We care about your privacyAlza.cz a. s., Company identification number 27082440, uses cookies to ensure the functionality of the website and with your consent also to personalisage the content of our website. By clicking on the “I understand“ button, you agree to the use of cookies and the transfer of data regarding the behavior on the website for displaying targeted advertising on social networks and advertising networks on other websites.
More informationLess info
We use 8 categories of cookies on our website:
Technical cookies
These are strictly necessary for the functioning of the website and the features you choose to use. Without them, our website would not work; you wouldn't be able to log in to your user account, for example.
Functionality cookies
These cookies allow us to remember your basic choices and improve the user experience. These include remembering your preferred language or allowing you to stay logged in permanently.
Social media cookies
These cookies allow us to easily link you to your social media profile and, for example, allow you to share products and services with your friends and family.
Content personalisation
These cookies allow us to show you content and ads according to the information we have about you to best meet your needs. This includes what content you have viewed, or on what device you are accessing our website.
Non-personalised advertising
These cookies allow us to show you general ads for products and services.
Personalised advertising
Thanks to these cookies, we and our partners can offer you relevant products and services based on your purchases, your shopping behaviour and your preferences.
Audience metrics
These cookies allow us to optimise our site for your convenience based on how you use it. The aim is to remember or anticipate your choices. This includes, for example, the use of features, their location, or the behaviour on the page.
Third party cookies
These are third party cookies, and you can find out more about them and our partners here.
By giving your consent to the processing of cookies, functionality and analytical cookies will be installed on the device you use to browse the website (click on the "I understand" button for both categories, or you can select only one of the categories by clicking on the "Settings" button). We always install technical cookies on your device, even without your explicit consent, because without them our website would simply not work.
You can revoke your consent to the processing of cookies. In connection with our company's cookie processing, you also have the following rights: the right to access cookies, delete, modify, supplement and correct them, restrict processing and the right to lodge a complaint with the Office for Personal Data Protection. Read more about your rights.