Pri výbere odšťavovača narazíte na niekoľko aspektov, ktoré je potrebné zvážiť. Aby ste sa vyhli sklamaniu a aby šťava bola presne podľa vašich predstáv, dôkladne premyslite, aký odšťavovač zvolíte. Pozrite sa, v čom sa odstredivý a šnekový odšťavovač líšia a ako ovplyvňujú chuť aj konzistenciu šťavy. Dôležité sú potom aj ďalšie parametre, ktoré majú vplyv na rýchlosť odšťavovania, ale aj používateľský komfort.
Výkon v prípade odšťavovačov môže byť trochu zavádzajúci. Odstredivé odšťavovače majú vždy vyšší výkon ako odšťavovače šnekové, ale to neznamená, že by tie závitovkové boli nejako horšie. Majú jednoducho iný mechanizmus a každý z oboch typov prináša iné výhody.
Pri závitovkových odšťavovačoch bohato postačí výkon okolo 150 W, hoci na trhu nájdete aj silnejšie prístroje s výkonom motora 250 W a viac. Počet otáčok je tiež nižší, väčšinou sa pohybuje do 100 ot./minútu. Šnekové odšťavovače sú teda pomalšie ako odstredivé, ale oproti tomu majú často vyššiu výťažnosť, sú tichšie, a aj výsledná šťava si vďaka pomalšej oxidácii ponecháva svoje kvality po dlhší čas (v chladničke ju možno skladovať až 24 hodín).
Vysokootáčkové odšťavovače ovocia, teda odstredivé odšťavovače mávajú výkon motora vyšší. Mal by dosahovať aspoň 500 W a viac, ale stretnete sa aj s výkonom nad 1 000 W. S tým súvisí aj vyšší počet otáčok, ktoré sa v prípade odstredivých odšťavovačov pohybujú v rádoch niekoľkých tisícov. A áno, platí, že čím vyšší výkon a počet otáčok, tým rýchlejšie odšťavovanie, ale s tým ide ruka v ruke aj výroba menej hodnotnej šťavy, do ktorej sa kvôli vysokým otáčkam dostane viac vzduchu a šťava tak rýchlejšie oxiduje. V prípade silných prístrojov teda odporúčame skontrolovať, či poskytujú aj možnosť nastavenia nižšej rýchlosti, ktorá je pre prípravu šťavy šetrnejšia a nápoj nebude ani tak veľmi napenený.
Elektrické lisy na citrusové plody vystačia s príkonom okolo 100 W.
Pre pohodlné používanie odšťavovača je veľkosť plniaceho otvoru veľmi dôležitá. Záleží aj na tom, čo chcete odšťavovať. Všeobecne ale platí, že čím väčší plniaci otvor odšťavovač na ovocie má, tým lepšie. Ak je plniaci otvor príliš malý, musíte ovocie a zeleninu nakrájať na menšie kúsky, čím si prirobíte prácu a pri krájaní prídete aj o podstatné množstvo šťavy.
Pri modeloch so slabším motorom býva tento rozmer pochopiteľne menší, aby nedošlo k jeho zasekávaniu. Šnekové odšťavovače mávajú veľkosť vstupného otvoru užšiu, teda okolo 4 – 5 cm, ale tie výkonnejšie si môžu dovoliť vstupný otvor 6 a viac cm, čo je už výrazne pohodlnejšie. Odstredivé odšťavovače mávajú otvor širší, začínajú približne na 5 cm, ale keďže hlavnou devízou odstredivých odšťavovačov je rýchlosť a pohodlná obsluha, mali by ste vybrať model so širším otvorom, ideálne 7 cm a viac.
Koľko pohárov šťavy plánujete na jedno odšťavovanie pripravovať? Podľa odpovede voľte veľkosť nádoby na šťavu a s tým súvisiacu nádobu na odpad, ktorá by mala byť ešte o niečo väčšia. Na pravidelnú prípravu dvoch pohárov šťavy postačí nádoba s objemom 700 – 800 ml. Pokiaľ ale budete pripravovať čerstvý džús pre celú rodinu, napríklad na raňajky, oplatí sa vám nádoba s objemom 1 liter a viac, ak nechcete prelievať šťavu do pohárov v priebehu odšťavovania.
TIP: Pijete čerstvú šťavu vo veľkom a nechcete zbytočne strácať čas? Na trhu nájdete aj odšťavovače, ktoré majú 2-litrovú nádobu na šťavu, 3-litrovú nádobu na odpad a veľký plniaci otvor. Príprava čerstvej šťavy pre celú rodinu každé ráno bude potom záležitosť chvíľky.
Údržba býva najväčším kameňom úrazu niektorých odšťavovačov. Ak je zložitá, zdĺhavá a náročná, skôr alebo neskôr skončí odšťavovač zabudnutý v skrini. Po každom odšťavovaní je potrebné prístroj minimálne vypláchnuť teplou vodou, ideálne umyť aj s kefkou, ktorá by mala byť súčasťou príslušenstva. Inak sa na ňom začnú množiť baktérie, ktoré sa vám dostanú do nápoja. A ako vybrať odšťavovač, ktorý sa aj ľahko umýva? Venujte teda pozornosť aj používateľským recenziám, ktoré vám najlepšie povedia, aký odšťavovač je nielen kvalitný, ale sa aj ľahko čistí. Ak sa dajú jednotlivé diely odšťavovača umývať v umývačke, je to výhoda, ktorú určite oceníte.
Hmotnosť prístroja zohľadňujte predovšetkým v prípade, ak ho plánujete prenášať či uskladňovať niekde inde ako na kuchynskej linke. Nezabudnite si vopred overiť aj dĺžku kábla.
Odšťavovače môžu byť dodávané s rôzne hrubými sitami, viacerými zbernými nádobami, kefkami na čistenie či nadstavcami na prípravu pyré či smoothie. Pri závitovkových odšťavovačoch s vodorovným hriadeľom môžete mať k dispozícii aj nadstavce na výrobu rezancov alebo mletie mäsa.
S funkciou Anti Drip sa vyhnete tomu, že zvyšok šťavy bude z otvoru vytekať na linku alebo na zem a spôsobí neporiadok, keď napríklad meníte nádobu na šťavu alebo chcete prístroj preniesť. Pri závitovkových odšťavovačoch sa oplatí mať funkciu spätný chod, ktorý začne točiť šnekom na opačnú stranu, ak dôjde k zadrhnutiu kusu suroviny v prístroji. Samozrejmosťou každého odšťavovača by potom mali byť protišmykové nožičky a bezpečnostná poistka, ktorá zabráni zapnutiu odšťavovača, pokiaľ nie je zostavený správne.
Šnekový odšťavovač pracuje pomalšie, ponúka ale vyššiu výťažnosť. Je viac univerzálny, čo sa spracovania rôznych druhov ovocia a zeleniny týka. Dokáže dobre spracovať dužinaté ovocie, koreňovú aj listovú zeleninu, bylinky, bobuľoviny a pod. Suroviny jemne rozdrví a vylisuje cez sito. Produkuje kvalitnú hustú šťavu, ktorá nepení a uchováva si všetky vitamíny a enzýmy. Oxiduje pomalšie, je teda možné ju uchovávať v chladničke po dobu až 24 hodín. Oproti iným typom odšťavovačov máva obmedzenú prevádzku. Je schopný vynaložiť intenzívnu prácu v dĺžke 30 minút a za ten čas vyprodukuje približne 4 litre čerstvej šťavy.
Odstredivý odšťavovač vďaka vysokým otáčkam pripraví šťavu veľmi rýchlo. Suroviny pomocou rotujúcich nožov rozseká a prelisuje cez sito. Produkuje šťavu redšiu až vodnatú, s vyšším obsahom peny na povrchu, ktorá rýchlo oxiduje a je teda určená na okamžitú konzumáciu. Nezvládne síce listovú zeleninu a bylinky, oproti tomu si ale lepšie poradí s dlhšie skladovaným ovocím.
Manuálne lisy sú určené predovšetkým na ručné spracovanie citrusových plodov, ako sú pomaranče, citróny alebo limetky. Kúpite ich za nízku cenu, pri príprave štiav však musíte vynaložiť potrebnú silu na extrakciu.
Elektrické lisy na citrusy vám rýchlo a jednoducho pripravia čerstvú šťavu plnú vitamínov. Ich obsluha je nenáročná, rovnako ako spotreba energie a lisovanie ovocia. Vďaka ich dizajnovému spracovaniu často tvoria moderný kuchynský doplnok.
Nevyhnutný pomocník do kuchyne vyniká multifunkčnou výbavou, v ktorej nechýba ani funkcia odšťavovania. Ak nemáte dostatok priestoru na jednotlivé spotrebiče, je kuchynský robot ideálnym riešením, ako využiť všetky možnosti, ktoré tento prístroj ponúka. Šľahajte, miešajte, strúhajte, krájajte a vďaka funkcii odšťavovania tiež ochutnávajte lahodné ovocné aj zeleninové šťavy.
Šnekový odšťavovač je v tomto ohľade univerzálnejší než odšťavovač odstredivý, ale je potrebné počítať so zdĺhavejšou prípravou. Odšťavovač, ktorý bude rýchly a zároveň si poradí so všetkými surovinami, bohužiaľ neexistuje. Záleží na tom, čo budete prevažne spracovávať. Táto otázka je pri výbere správneho odšťavovača najdôležitejšia. Pozrite sa do nasledujúcej tabuľky, v ktorej zistíte, pre aké suroviny sa aký odšťavovač hodí:
Suroviny | Šnekový odšťavovač vertikálny | Šnekový odšťavovač horizontálny | Odstredivý odšťavovač |
---|---|---|---|
Jablká, hrušky | |||
Citrusy | |||
Koreňová zelenina | |||
Kôstkové ovocie | |||
Bobuľoviny (víno, ríbezle) | |||
Lesné plody (jahody, maliny, čučoriedky) | |||
Tropické ovocie | |||
Listová zelenina a bylinky |
Hrá, a to pomerne veľkú. Z čerstvých surovín spravidla získate oveľa viac šťavy než napríklad z jabĺk, ktoré máte už pár mesiacov uskladnené v pivnici. Ak napriek tomu chcete odšťavovať jablká či iné ovocie dlhšie uskladnené, odstredivý odšťavovač si s nimi poradí ešte pomerne dobre, na rozdiel od závitovkového, ktorý z múčnych jabĺk vyrobí skôr pyré.
Áno, ak ide o odšťavovanie jabĺk v menšom množstve, v odšťavovači si môžete vyrobiť aj jablkový mušt. Chce to ale kvalitný odšťavovač s veľkým vstupným otvorom. Ak ale máte záhradu, v ktorej sa vám každoročne urodí ovocie vhodné na muštovanie, odporúčame skôr špeciálny lis na ovocie, ktorý je ideálny aj ako lis na jablká či hrozno.
Čerstvá šťava z odšťavovača je redšia a obsahuje menej vlákniny alebo takmer žiadnu vlákninu (podľa typu odšťavovača), teda ide o vitamínmi a enzýmami naplnený nápoj, ktorý je veľmi rýchlo a ľahko stráviteľný, ale nezasýti vás. Oproti tomu smoothie poslúži aj ako plnohodnotná desiata či raňajky, ktorá vás zasýti a zásobí živinami zároveň.
V odšťavovači odšťavíte takmer všetky druhy ovocia a zeleniny, ale ak máte radi tropické ovocie ako napr. ananás, papáju, mango, banán, vhodnejšie spracovanie pre nich je výroba smoothie, pretože na odšťavovanie sa nehodia.
TIP: Ak si nemôžete vybrať, či zvoliť smoothie alebo odšťavovač, možno odporúčiť niektoré závitovkové odšťavovače, ktoré majú vo svojom príslušenstve aj nadstavec na tvorbu smoothie. Teda rozhodovanie sa, či máte chuť na čerstvú šťavu alebo smoothie bude otázkou výmeny jedného nadstavca.
Záleží predovšetkým na kvalite surovín, preto ich vyberajte z vlastných či overených zdrojov. Ovocie a zeleninu dôkladne očistite a umyte. Zbavujte sa iba tvrdých šupiek (napríklad pomaranč, ananás), mäkké šupky nešúpte, sú plné vitamínov a enzýmov. Aby ste z džúsu pre seba vyťažili čo najviac, pokúste sa ho skonzumovať čo najskôr. Dužinu potom môžete ďalej spracovať, napríklad do polievky či koláča.
Áno, ide o ovocie, ktoré obsahuje škrob (napríklad banány, papája, avokádo, mango či figy). Pri ich spracovaní vám lepšie poslúži mixér. Neplechu dokážu napáchať aj slivky, jahody či maliny, keďže sa v odšťavovači premenia na tuhú hmotu a upchajú tak jeho sitko. Vzdávať sa ich ale nemusíte – ak menšie množstvo pridáte k iným druhom ovocia, nemali by sitko upchať.