Konečne je tu leto, na záhrade máte za celý rok už odpracovaných veľa hodín a pomaly je na čase začať žať plody vašej celoročnej práce. Odmenou vám je vlastnoručne vypestované ovocie či zelenina. Dozrievajú prvé jahody, hrášok, šaláty, jarná cibuľka a pomaly prichádzajú na rad aj ovocné stromy. Ako sadiť ovocné stromy a akú starostlivosť im v lete dopriať, aby bola úroda čo najbohatšia, bez chorôb a kazov? Ako správne postupovať pri hnojení ovocných stromov? Odpovede na tieto otázky spolu s prehľadom, kedy dozrieva ovocie, nájdete v našom článku.
Mohlo by sa zdať, že v lete predstavuje pri ovocných stromoch najväčšiu časť práce zber ovocia, ale nenechajte sa tým zmiasť. Aby ste dosiahli čo najväčšej a najkvalitnejšej úrody, je potrebné sa venovať stromom a ovocí tiež v letnom období. Medzi letné práce na ovocných stromoch patria najmä nasledujúce činnosti.
V lete býva zvyčajne menej zrážok. Aby mal strom dostatok vlahy, ktorú na dozrievanie potrebuje, urobte mu priestor okolo kmeňa. Odstráňte opadané plody a burinu, posekajte príliš vysokú trávu a pôdu prekyprite. Ak je to potrebné, strom raz týždenne poriadne zalejte, aby sa voda dostala aj ku koreňom.
Ovocné stromy môžete hnojiť organickými hnojivami, ako sú kravská mrva, kompost a rašelina, alebo hnojivom špeciálne určeným pre ovocné stromy. Väčšinou ide o granulované hnojivo, ktoré sa dáva okolo kmeňa stromov. Ovocné stromy sa obvykle hnoja raz až dvakrát ročne. Pokiaľ stojíte o bohatú a kvalitnú úrodu, odporúčame prihnojiť po opadnutí časti nasadených plodov. Ak máte na záhrade vlastný kompostér, využite vlastný kompost. Neskoršie hnojenie už neodporúčame, aby sa strom mohol pripraviť na prezimovanie.
Prvý postrek sa zvyčajne vykonáva už na jar. Stromy pravidelne kontrolujte, a ak uvidíte známky napadnutia plesňou alebo škodcami, postrek radšej zopakujte. Najčastejšie sa bojuje proti voškám, roztočom, obaľovačom a fyziologickej škvrnitosti. Ponuka účinných postrekov je široká, takže si určite vyberiete ten správny.
Ako zasadiť ovocný strom a kedy je na to najlepšia doba? Pokiaľ si zakúpite ovocný strom pestovaný v kontajneri, ktorý má v nádobe silne vyvinutý koreňový systém, je možné ho zasadiť kedykoľvek od jari až do mrazov. Stačí mu iba vykopať dostatočne hlbokú jamu. Obstaranie stromu v kontajneri býva zvyčajne o niečo nákladnejšie.
Ak nechcete toľko investovať alebo kupujete väčšie množstvo stromov, kúpte si voľnokorenné stromy. Tieto stromy možno vysádzať od októbra do prvých mrazov alebo na jar. Zasadenie stromu si síce musíte naplánovať a prvotná starostlivosť oň býva trochu náročnejšia, ale zvyčajne sa rýchlo ujme. Investícia je tak oveľa menšia a strom môže byť kvalitnejší.
V prípade jadrovín nie je letný rez príliš odporúčaný. Jadroviny sú všeobecne oveľa menej náchylné k napadnutiu hubovitými chorobami, preto ich môžeme celkom bez obáv prerezávať v zime. Najvhodnejšou dobou, kedy strihať jablone a ďalšie jadroviny, je však blížiaci sa koniec zimy (február alebo marec) a predovšetkým dni, ktoré nie sú mrazivé. Prospešné je odstránenie vzpriamených výhonov a prerezanie koruny.
i
K prerezávaniu väčších vetiev nepoužívajte motorovú pílu, nedosiahnete s ňou dokonale rovného rezu. Vhodné je použiť záhradnícke či ovocinárske nožnice, ručnú pílku, nôž žabku, alebo elektrické nožnice.
Rovnako ako pri jadrovín aj na kôstkovice platí, že si môžete zasadiť stromček v kontajneri takmer kedykoľvek. Voľnokorenné stromy saďte v období vhodnom na vysadenie podľa konkrétnych druhov. Marhule, čerešne a broskyne je ideálne zasadiť už počas jari, keď sa objavia prvé púčiky, čo napokon platí aj na väčšinu ovocných stromov. Vhodným obdobím na vysadenie je tiež jeseň, pretože má strom dostatok času sa adaptovať.
Počas leta a slnečných dní si stromy ukladajú zásobné látky, ktoré potom využívajú počas bezlistého obdobia, aby prežili do jari. Preto vás môže prekvapiť, že ak chcete dosiahnuť väčšiu plodnosť, strom sa prerezáva, kým je olistený. Každý druh ovocia je na orez inak náchylný, preto je nutné rešpektovať jeho vegetačný cyklus.
Marhuľa obyčajná aj marhuľa veľkopavlovická je náročná na zmeny a náchylná na choroby. Veľa pestovateľov do marhule radšej nezasahuje. Ponúka sa teda otázka, ak vôbec, tak kedy strihať marhuľku? Ak sa strom vymyká kontrole, vetvy sú príliš dlhé alebo nedosahuje dobrej úrody, opatrne ho skráťte tesne po zbere. Naopak strihania broskyne sa báť vôbec nemusíte. Slivka domáca, mirabelka a ringlota naopak vyžadujú veľmi dôkladný a pravidelný rez. Len tak docielite, že vaše stromy budú pravidelne plodiť. V prípade slivky si môžeme dovoliť aj väčšie rezy a zásahy. Čerešne orezávame minimálne, je to strom nevhodný pre tvarovanie a môže sa tým znížiť jeho plodnosť.
Škrupinové ovocie rovnako ako ostatné ovocie sadíme ideálne na jeseň alebo na jar pred prvými púčikmi. Pre mandľu je najvhodnejším obdobím na vysadenie jar. V prípade, že sadíme mladé voľnokorenné stromčeky, je potrebné sa o ne v prvých rokoch starať. Predovšetkým im dopriať pravidelnú zálievku, pretože ich koreňový systém zatiaľ nie je tak rozvetvený a hlboký. Doprajte im tiež prihnojenie vlastnými organickými hnojivami na jar a na jeseň a zvoľte hnojivá bohaté na fosfor.
Na rez mandľovníka si vyhraďte čas v lete. Letným rezom odstránime nadbytočné a zahusťujúce letorasty ako aj do koruny zarastajúce vlky, ktoré mandľovníky s obľubou púšťajú. Pre jedlý gaštan je najvhodnejším tvarovaním vysokokmeň s prirodzene rastúcou korunou. Letným rezom odstránime nadbytočné a zahusťujúce letorasty. V prípade liesky letnej rez nevykonávame. Pre liesku je ideálnou dobou obdobie vegetačného pokoja rovnako ako pre vlašské orechy. Letným rezom by sme zbytočne stromy oberali o listovú plochu, teda o cenné stavebné látky dôležité pre tieto stromy.
Ak netúžite po vlastnej úrode alebo máte dostatok ovocných stromov a chcete zmenu, vyberajte okrasné ovocné stromy. Najkrajším zástupcom je okrasná jabloň. Kvety sú od bielej až po sýte farby ružovej. Plody sú skôr potravou pre vtáctvo než na jedlo, ale aj tak vám okrasná jabloň urobí na záhrade určite radosť. Sakura čiže okrasná čerešňa je nádherný strom, ktorý vás ohromí svojou krásou. Neplodí, ale svojimi kvetmi to vynahrádza. Na jar býva doslova obsypaná kvetmi a pohľad na ňu nikdy neomrzí.
Máte balkón, terasu alebo malý dvorček, ale veľkú túžbu pestovať ovocné stromčeky? Potom sú pre vás ideálne stĺpovité ovocné stromčeky. Majú len jednu hlavnú os, z ktorej vyrastajú konáre a dajú sa veľmi dobre tvarovať. Plody stĺpovitej jablone (odrody Sonet, Cumulus, Cactus) majú veľmi dobrú kvalitu, sú rezistentné na chrastavitosť a tiež na múčnatky jabloňové. Nielen jablone ale aj stĺpovitá hruška (Diana a Saphira) alebo slivka (Sylvya) a nektarínka majú veľmi kvalitné plody. Tento typ stromov je tiež vhodný ako živý plot, ktorý vám môže napríklad pekne a užitočne oddeľovať ovocnú záhradu od inej časti záhrady.
i
Zakladáte nový ovocný sad alebo meníte časť starých stromov? Vyberajte si ovocie a druhy, ktoré dozrievajú postupne v priebehu celého leta. Budete tak schopní zožať a spracovať celú úrodu.
Netrpezlivo na svojej záhradke očakávate prvú úrodu? Nemôžete sa už dočkať vlastných višní, šťavnatých jabĺk alebo lahodných sliviek? Pozrite sa do nášho kalendára, ktorý vám prezradí, na aké ovocie sa môžete v jednotlivých mesiacoch tešiť. Na zber ovocia sa vám môže hodiť zberač na ovocie alebo praktická zberná zástera. Pokiaľ už máte stromy vysoké, kúpte si rebrík, aby ste mohli zožať všetko ovocie.
Pri zbere ovocia dodržujte tieto základné pravidlá:
Medzi prvé ovocné stromy, ktoré dozrievajú a z ktorých úrody sa môžete tešiť, patrí čerešňa vtáčia, čerešňa višňová a marhuľa všeobecná alebo veľkopavlovická. Podľa teploty sa postupne pridávajú broskyne.
Dozrievajú skoré odrody jabĺk a hrušiek, ktoré sú vhodné pre priamu konzumáciu. Medzi letné odrody jabĺk patria Julia, Mantet, Hana alebo Primula. Najobľúbenejšou ranou odrodou hrušiek je hruška Clappova, Alfa a Radana. Skoré odrody sliviek dozrievajú až koncom júla. Obľúbené odrody sú slivka Brnenská, Bryška a Ruth Gerstetter.
V auguste v podstate vrcholí sezóna zberu. Končia marhule, broskyne a nektárinky a začínajú kraľovať mirabelky, ringloty a slivky. Koncom mesiaca pomaly dozrievajú prvé neskoré odrody jabĺk a hrušiek.
September a október býva nabitý prácou so zberom neskorých odrôd jabloní, medzi ktoré patria jabloň Idared, Gala, Bohemia, Breaburn a Rosana. Z neskorých odrôd hrušiek je obľúbená hruška Bohemica, Konference, Erika a Nela. Tieto odrody sú vhodné na zimné skladovanie. Koncom mesiaca vás tiež čaká zber lieskových a vlašských orechov, ktoré sú tiež vhodné na skladovanie.
i
Čo ďalšie je potrebné na záhrade robiť v priebehu letných mesiacov? Náš záhradný kalendár vám napovie.
Mali ste rok bohatý na veľkú úrodu, ktorú nestíhate skonzumovať? Chcete si vlastné ovocie a zeleninu dopriať aj počas roka? Potom je potrebné, aby ste zvolili tú najvhodnejšiu formu uchovania podľa druhu ovocia. Medzi tradičné metódy patria predovšetkým zaváranie, sušenie, mrazenie a skladovanie.
Zaváranie je jeden z najčastejšie využívaných spôsobov uchovania úrody. Nie je nič lepšie, ako si počas zimy a jari dopriať domáce zavarené marhule, kompót z čerešní alebo marmeládu na vianočné pečivo. Ak ste nikdy nezavárali, ničoho sa nebojte. Je to jednoduchšie, než to vyzerá.
Rokmi a praxou osvedčený spôsob zavárania je v zaváracom hrnci. Pokiaľ so zaváraním začínate alebo nemáte pre zavárací hrniec ďalšie využitie, použite normálny veľký hrniec. Obľúbené je tiež zaváranie v rúre na vyššom plechu, ktorý pojme viac pohárov naraz. Medzi novinky v zaváraní patrí použitie mikrovlnnej rúry alebo umývačky riadu. Hoci to môže niekomu pripadať zvláštne, sú to spôsoby overené a vyskúšané.
Či už zvolíte akýkoľvek postup, nezabudnite dodržať nasledovné pravidlá:
Pokiaľ máte vlastnú pivnicu alebo priestor vhodný na skladovanie ovocia a zeleniny, vyhrali ste. Nie je nič lepšie ako si uchovať ovocie čerstvé až na jar. Medzi ovocie vhodné na skladovanie patria jablká, hrušky a orechy.
Aby úroda vydržala čo najdlhšie, dodržujte nasledujúce zásady:
Na zamrazenie sú najvhodnejšie bobuľoviny, ale nemusíte sa báť zmraziť ani plody ovocných stromov. Vhodné na zamrazenie sú aj broskyne, ktoré je ale potrebné zbaviť šupky a zaliať cukrovým roztokom. Zamraziť môžete aj nakrájané kúsky jabĺk a hrušiek, ktoré olúpete a zbavíte jadrovníkov. Ovocie môžete ukladať do vrecúšok alebo dóz, ktoré si označte druhom ovocia a dátumom zamrazenia.
Kto by nepoznal krížalky? Sušenie je jednou z najstarších metód uchovávania potravín. Usušiť možno prakticky takmer všetko. Na sušenie si vyberajte len plody, ktoré sú úplne zdravé. Sušiť možno na slnku, na sieťkach, v rúre alebo použiť sušičku na ovocie. Výhodou sušených potravín je to, že pri správnom skladovaní sa v nich netvoria plesne ani baktérie. Potraviny zostávajú plné vitamínov a minerálov, a to až takmer z 85 %. Nádoby so sušenými potravinami nepatria do kuchyne na poličku. Uložte ich do tmavej a chladnej komory alebo aspoň do kuchynskej skrinky.
i
Sušeniu (nielen) ovocia sme sa venovali v našich článkoch: Čo všetko sa dá usušiť v sušičke ovocia a Ako sušiť ovocie a zeleninu v sušičke na potraviny.
Pre tú najlepšiu úrodu ovocia je potrebné venovať stromom starostlivosť nielen v lete, ale po celý rok. Teraz už viete, ako zasadiť strom, kedy strihať jablone, ako zožať a spracovať úrodu. Všetko, čo k starostlivosti o stromy potrebujete, nájdete v záhradníckych potrebách.