Drip káva čiže prekvapkávaná káva patrí medzi typy káv, ktoré si ľahko pripravíte aj v pohodlí domova. Nepotrebujete žiadne drahé a veľké prístroje, ale postačí vám Dripper na kávu a papierové filtre. Vďaka nim sa zbavíte nevzhľadnej usadeniny, ktorá pri dlhom lúhovaní zhoršuje chuť kávy. Ako pracovať s Dripperom, aby ste získali výbornú kávu?
Prvý dripper sa objavil v Nemecku v roku 1908. Priekopníčkou bola Melitta Bentz, ktorá prišla s novým spôsobom prípravy kávy – namletá káva sa vložila na papierový filter, zaliala sa vodou a po pretečení bola káva pripravená. Na tento účel vynašla jednoduché „cedidlo“, do ktorého sa vkladal papierový filter a následne aj káva s vodou. V priebehu rokov jeho dizajn ešte upravila a výsledkom sa stal keramický lievik kónického tvaru s rebrovaním na bokoch.
Bola to príjemná zmena v chuti kávy, pretože usadenina už neležala na dne šálky ako tomu je pri „slovenskom turkovi“. Káva nezhorkla, ale bola rovnako lahodná až do posledného dúška.
Tým ale cesta Drippera nekončí. V Tokiu totiž o niekoľko desiatok rokov neskôr vznikol v roku 2004 jeho „braček“ pod názvom Hario V60. Oproti Melite má väčší otvor uprostred, inak uspôsobené rebrovanie a papierový filter do kávovarov Hario zviera v nádobe presne uhol 60°.
Drippere teraz existujú keramické, medené aj plastové a záleží len na vás, ktorý typ Drippera sa vám na prípravu kávy zapáči najviac.
Aby ste získali kávu lahodnej chuti, nepotrebujete žiadne zložité zariadenia. Postačí vám Dripper Melitta alebo Hario V60 a papierový filter. Princíp prípravy kávy cez Dripper patrí medzi najjednoduchší a najlacnejší a zaberie vám len pár minút.