Ide o nepražené zelené zrná kávy. Chuťou pripomína skôr zelený čaj. Pojem zelená káva je známy najmä ako prostriedok na chudnutie. Obsahuje fenolové zlúčeniny, ktoré sa pražením ničia. Nejde teda o kávu nedozretú, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať.
Vzhľadom na to, že zelená káva je iba káva nepražená, nájdeme jej pôvod v krajinách, kde sa káva bežne pestuje. Najčastejšie ide o kávu Arabica a jej pôvod nájdeme v Jemene, štáte západnej Ázie.
Pred samotným mletím kávy je potrebné nechať kávové zrná 2 – 3 hodiny v miske s vlažnou vodou. Nepražené zrná sú totiž o dosť tvrdšie, než zrná kávy praženej a namočením vo vode zmäknú. Hrubosť by mala pripomínať hrubozrnnú soľ, v oblasti nazývanej tzv. vločky. Jemnejšie zrná by cez sitko french pressu prešli skrz.
Ideálny na prípravu zelenej kávy je french press.
Ďalej sa káva pomelie a následne v šálke alebo french presse zaleje horúcou vodou, nie však vriacou vodou. Lúhujeme 5 minút a podávame. Zelená káva sa neodporúča zalievať mliekom, pretože sa tým znižuje účinok kyseliny chlorogenovej.
Kyselina chlorogenová, ktorú zelená káva obsahuje, je antioxidant a v kombinácii s kofeínom môže prispieť k znižovaniu vstrebávania cukru a jeho následnej premeny na tuk. Vďaka obsiahnutým antioxidantom môže tiež pôsobiť priaznivo proti vzniku žlčových kameňov, ale aj v boji proti celulitíde.
i
Zaujímavosti zo sveta kávy, recepty na kávové nápoje a podrobnosti o možnostiach prípravy kávy nájdete v našej Kávovej encyklopédii.