Kuchyňu bez panvice si vie predstaviť najskôr iba málokto. Patrí k základnému vybaveniu, s ktorým môžete variť, dusiť, smažiť, grilovať aj zapekať. Riešenie na prípravu ktoréhokoľvek pokrmu ponúkajú panvice Tefal, ktoré existujú v univerzálnom aj špeciálnom vyhotovení. Poradíme vám, ktoré aspekty pri výbere zohľadniť a ako sa o panvicu starať, aby vám slúžila čo najdlhšie.
Uprednostňujete radšej grilované mäso so zeleninou, alebo radšej chrumkavé palacinky? Na každý pokrm sa hodí iná panvicu. Pokiaľ si chcete na pripravovanej dobrote vždy pochutnať, mali by ste okrem správnej techniky zvoliť aj správny typ panvice. Nižšie pre vás máme podrobný opis a prehľadnú tabuľku so všetkými typmi panvíc Tefal. Poradíme vám, ktorý typ je pre vaše varenie ideálny.
Medzi nevyhnutným vybavením kuchyne by rozhodne nemala chýbať klasická panvica. Vyznačuje sa rovným dnom a vyššími zaoblenými hranami, čo predstavuje ideálnu kombináciu na rýchle varenie za použitia oleja pri vysokých teplotách. Panvice Tefal sú dostupné v najrôznejších veľkostiach, či už ide o samotný priemer, alebo výšku.
Tefal tento univerzálny typ vybavuje nepriľnavým povrchom, vďaka ktorému je možné pokrmy variť s minimálnym množstvom tuku alebo úplne bez neho. Klasické panvice si preto obľúbia zástancovia zdravého stravovania aj osoby odkázané na diétne pokrmy. Na univerzálnom povrchu ale môžete pripravovať všetky možné druhy jedál.
Hlboké panvice Tefal majú typicky vysoké rovné hrany, ktoré tento typ predurčujú najmä k restovaniu, teda prudkému opekaniu mäsa či zeleniny v malom množstve rozpáleného oleja. Vďaka svojej hĺbke a pokrievke, ktorá je súčasťou balenia, je panvica Tefal optimálnou voľbou aj na prípravu omáčok, dusenia pod pokrievkou či vyprážanie.
O niečo menšie a kompaktnejšie sú potom kastróly Tefal, ktoré tiež disponujú vysokými rovnými stenami. Ide o ideálnych pomocníkov na prípravu omáčok a najrôznejších príloh, ryže a cestovín nevynímajúc.
Ak ste milovníkmi ázijskej kuchyne a nedáte dopustiť na kung-pao alebo kuracie kari, potom je pre vás WOK panvica Tefal tá pravá. Je charakteristická menším priemerom dna, za to má vysoké oblé strany a smerom nahor sa postupne rozširuje. Vďaka tomu funguje úplne špecifickým spôsobom, takže si na WOK panvici počas niekoľkých málo minút pripravíte veľmi chutné jedlo.
Pri výbere WOK panvice zohľadnite spracovanie rukoväte, pretože ju budete mať pri varení neustále v ruke. Mala by mať ergonomický úchop na pohodlné držanie a dostatočnú dĺžku, aby ste sa nemohli popáliť. Niektoré WOK panvice Tefal sú multifunkčné a disponujú špeciálnymi výlevkami, ktoré vám uľahčia prácu s tekutým obsahom, napríklad servis omáčok a podobne.
S prípravou tých najlepších palaciniek vám pomôže palacinková panvica Tefal. Vyznačuje sa rovným dnom, nízkymi okrajmi a veľmi nízkou hmotnosťou, čo predstavuje ideálnu kombináciu na ľahkú manipuláciu. Okrem prípravy tenkých chrumkavých palaciniek sa hodí aj na lievance, omelety a najrôznejšie zeleninové placky.
Ďalším veľmi užitočným kúskom do každej domácnosti je grilovacia panvica Tefal. Spoznáte ju podľa špecifického vrúbkovaného povrchu, ktorý pri príprave z pokrmu odvádza šťavu a vytvára typický efekt grilovaného mäsa.
Všeobecne ide o masívne ťažké panvice s hrubým dnom, ktoré si po nahriatí dlho udržia svoju vysokú teplotu. Grilovacia panvica Tefal tak predstavuje ideálnu voľbu na prípravu šťavnatých steakov, syrov či grilovanej zeleniny.
Materiál je pri výbere panvice jedným z kľúčových ukazovateľov, ovplyvňuje totiž životnosť a zabezpečuje rozvod tepla. Jedine pri rovnomernom rozmiestnení tepla sa vám totiž nestane, že by sa na panvici objavili:
Zaujíma vás, aký je ten najlepší materiál tela panvice? Pri výbere odporúčame zvoliť kompromis medzi cenou materiálu a tepelnou vodivosťou. Hocikedy totiž podstatne drahšie materiály vedú teplo rýchlejšie ako tie obyčajné. Z hľadiska tepelnej vodivosti sú preto ideálne železo, liatina a oceľ.
Väčšina panvíc Tefal je vyrobená z hliníka, prípadne z nerezovej ocele. Disponujú sendvičovým dnom, do ktorého je zabudovaný hliníkový plát, ktorý napomáha rýchlejšie a rovnomernejšie rozvádzať teplo. Aby bolo používanie panvice čo najľahšie a predišlo sa reakciám medzi materiálom a potravinami, mávajú panvice Tefal povrchy z rôznych materiálov. S ktorými sa stretnete najčastejšie?
Zaujíma vás, ako veľmi sa bude panvica Tefal pri varení pripaľovať? Nakoľko je jej povrch odolný alebo či pôjde ľahko umyť? Tieto a mnohé ďalšie otázky značka Tefal intenzívne rieši už od roku 1956. Práve mnohoročné skúsenosti, vlastný vývoj a testovanie rôznych povrchov stojí za ponukou nepriľnavých panvíc, ktoré sú napriek tomu veľmi odolné, ľahko udržiavateľné a majú dlhú životnosť.
Nepriľnavé povrchy panvíc Tefal sú 100 % bezpečné a neobsahujú PFOA, kadmium ani olovo. Naproti tomu sú ale postupne vylepšované rôznymi prvkami, podľa ktorých nesú aj svoje označenie. Ide napríklad o Titanium, Titanium 2X, Mineralia+, Titanium 3X alebo Titanium 6X (jednotlivé rady sa líšia stupňom odolnosti).
Životnosť aj dizajn panvice Tefal ovplyvňuje použitý materiál vonkajšieho povrchu. Najčastejšie sa stretnete s nepriľnavým vyhotovením, ktoré je odolné, jednoducho sa čistí a odoláva aj nástrahám umývania v umývačke. Stretnúť sa môžete aj s keramikou, liatinou či oceľou. Tefal sa ďalej zameriava na nerezové vonkajšie vyhotovenie, prípadne farebný smalt či anodizovaný povrch, ktorý sa tiež vyznačuje vysokou odolnosťou.
Ďalšou zo základných otázok pri výbere panvice Tefal je veľkosť. Neviete, aká je pre vás tá pravá? Nezúfajte. Nahliadnite nižšie do prehľadnej tabuľky, ktorá vám napovie, ako veľkú panvicu by ste si mali zaobstarať podľa toho, pre koľko osôb budete variť.
Výber vhodného riadu do domácnosti sa odvíja tiež od sporáka, ktorý máte doma. Nie všetky panvice Tefal sú totiž kompatibilné so všetkými typmi sporákov. Na ľahšiu orientáciu v tejto problematike slúžia jednotlivé symboly, ktoré vidíte na obrázkoch nižšie.
Vďaka kvalitnému spracovaniu panvíc Tefal vás bude príprava každého pokrmu baviť. Môžete sa tešiť na skvelú ergonómiu, bezpečné nepriľnavé vrstvy či indikátor tepla, ktorý vám poradí, kedy začať s varením. Aké ďalšie vlastnosti panvica ponúka?
Záverom vám prezradíme tiež niekoľko tipov, vďaka ktorým bude každé vaše varenie s panvicou Tefal jednoduchšie a výsledky o to chutnejšie. Aby vám totiž panvica slúžila čo najdlhšie tak, ako má, nemali by ste zabúdať aj na správnu starostlivosť a údržbu.
Existujú všeobecné zásady, ktoré je vhodné dodržiavať, aby bola panvica Tefal čo najdlhšie správne funkčná.
Teraz už viete, aký typ, veľkosť aj materiál panvice zvoliť a aké vlastnosti pri výbere zohľadniť. Pozrite sa na kompletný prehľad produktových radov a vyberte si panvicu Tefal presne podľa predstáv.
Špičkové panvice Tefal vám umožnia zdravú a rýchlu prípravu najrôznejších pokrmov. Vďaka inovatívnym technológiám, nepriľnavým povrchom a širokému výberu z mnohých rôznych typov si užijete každé varenie, a to nielen pre seba, ale aj pre celú rodinu.