Tešíte sa na Veľkú noc? Premýšľate, akými dobrotami tento rok prekvapíte rodinu i priateľov? Máme pre vás inšpiráciu na Veľkonočný pondelok. Pokiaľ ctíte tradície, bez baránka sa nezaobídete. Tak si jedného tiež upečte, pretože tomu domácemu sa nič nevyrovná. Ochutnajte nadýchaného baránka z orechového treného cesta, alebo si upečte krásne vláčneho tvarohového baránka. Pripravili sme pre vás tiež jednoduchý, ale chuťovo dokonalý recept na veľkonočného baránka bez váženia. A na bezlepkový variant môžete v našich receptoch použiť napríklad pohánkovú múku.
Suroviny: 90 g masla, 170 g práškového cukru, 3 vajcia, 60 g mletých orechov, 170 g polohrubej múky, 6 lyžíc mlieka, 0,5 balíčka prášku do pečiva, čokoládová poleva a mandle či hrozienka na dekoráciu
Postup: Formu na baránka vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Vajcia rozklepneme a oddelíme žĺtka od bielkov. Sneh z bielkov ušľaháme ľahko a rýchlo s pomocou ručného šľahača. Maslo, cukor a žĺtka vyšľaháme do peny, vmiešame orechy, mlieko, múku s práškom do pečiva, pridáme sneh z bielkov a zľahka premiešame.
Do pripravenej formy vlejeme cesto. Naplníme ju zhruba pol centimetra pod okraj, pretože cesto pri pečení vybehne. Dáme piecť do predhriatej rúry a pri 180 stupňoch pečieme asi 40 minút. Upečeného veľkonočného baránka necháme trochu vychladnúť, vyklopíme ho z formy a pocukrujeme. Rozpustenou čokoládou prilepíme oči z rozpolenej mandle alebo hrozienok.
Suroviny: 250 g polohrubej múky, 160 g oleja (aj menej, podľa konzistencie), 250 g cukru múčka, 2 vajcia, 500 g polotučného tvarohu, 2 vanilkové cukry, 1 prášok do pečiva, horká čokoláda + maslo na polevu
Postup: Do misy vložíme vajcia, práškový cukor, vanilkový cukor a vymiešame do peny. Pridáme olej, tvaroh a dobre zamiešame. Na krásne hladké cesto je ideálnym pomocníkom kuchynský robot. Postupne prisypeme polohrubú múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto nalejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečieme 35 – 40 minút na 180 °C. Upečeného baránka potrieme polevou z čokolády a masla. Do jamky na oči zasadíme mandle, hrozienka alebo lentilky.
Suroviny: 2 hrnčeky polohrubej múky, 1 hrnček práškového cukru, 1/2 hrnčeka oleja, 1 kypriaci prášok, 3 vajcia, 1 hrnček mlieka, hrozienka, masť na vymastenie formy + hrubá múka
Postup: Múku zmiešame s kypriacim práškom a cukrom, pridáme vajcia, olej a mlieko a všetko dobre premiešame. Hladké cesto nalejeme do vopred vymastenej a vysypanej formy a pečieme 40 až 60 minút v stredne vyhriatej rúre. Po upečení necháme barančeka vo forme úplne vychladnúť. Aby sa vyklápanie ešte zjednodušilo, môžeme formu obaliť utierkou namočenou v studenej vode. Potom ho opatrne vyklopíme, pocukrujeme a ozdobíme.
Veľkonočný baránok sa dá ozdobiť mnohými spôsobmi, záleží len od vašej fantázie. Môžete ho len pocukrovať, alebo potrieť bielou polevou z práškového cukru, bielkov a citrónovej šťavy, prípadne poliať čokoládovou polevou.
Pokiaľ chcete, aby bol váš veľkonočný baránok skutočne dokonalý, môžete mu zo šľahačky alebo snehu z bielkov urobiť pomocou zdobiaceho vrecúška kudrlinky, z mandlí alebo hrozienok oči a okolo krku mu uviazať farebnú stužku so zvončekom.
A teraz už je čas pozvať prvých koledníkov, ktorí spoločne s vami sladkého a nadýchaného baránka budú môcť ochutnať!