Hľadáte overené recepty na domácu pekáreň? Recept na chlieb z domácej pekárne, ktorý sa vždy podarí alebo múčniky a sladké recepty v domácej pekárni, ktoré skvele chutia, a pritom ich pripravíte bez námahy? Či už s receptami z domácej pekárne začínate alebo ste v pečení v domácej pekárni skúsení, vybrali sme pre vás tie najlepšie recepty na chleba, žemle, rožky, sladké pečivo aj bezlepkové pečivo, ale aj výborný recept na pizzu, jogurt či kysnuté knedle z domácej pekárne.
Keď sa rozvinie vôňa čerstvého chleba po byte, nikto mu neodolá. Čerstvý, voňavý a chrumkavý chleba z domácej pekárne si môžete dopriať kedykoľvek potrebujete alebo máte chuť. A nielenže si pripravíte domáci chlieb podľa svojho gusta, aj lahodné múčniky z domácej pekárne alebo cesto na pizzu budú hotové ako mávnutím čarovného prútika. Stačí mať ten správny recept a dodržať pár základných pravidiel pečenia v domácej pekárni.
Pre úspešné pečenie chleba v domácej pekárni (ale aj všetkých ostatných receptov), je zásadné dodržať presné odmeranie ingrediencií a poradie, v ktorom sa ingrediencie pridávajú.
Pri pečení chleba najskôr prídu do nádoby všetky tekuté prísady (voda, olej, mlieko, cmar, jogurt, pivo). Na to príde soľ.
V druhom kroku prídu na rad sypké ingrediencie (múka, korenie, bylinky, semienka, cereálie ako vločky, zrná), pričom tieto suroviny môžete zmiešať vopred v mise.
Na záver pridáme droždie, pre ktoré urobíme v múke jamku. Droždie sa tak najskôr obalí múkou a do styku s tekutinou príde až neskôr. Pokiaľ používame čerstvé droždie, je dobré dávať cukor priamo k nemu (môžeme pokvapkať aj lyžičkou medu).
Ak nepridáte soľ do tekutých ingrediencií, môžete ju priložiť aj na záver, ale dajte pozor, soľ nesmie prísť do kontaktu s droždím. Nasypte teda soľ do jedného rohu a droždie s cukrom do druhého rohu.
Všetky používané prísady by mali mať teplotu okolia. Pokiaľ teda chcete cesto pripravovať hneď, použite teplé ingrediencie. Iné je to však v prípade, ak chcete využiť odložený štart. V tom prípade použite studené ingrediencie, aby droždie nezačalo kysnúť.
Najdôležitejšie ingrediencie, ktoré ovplyvňujú kvalitu cesta a chleba, sú tekutina, múka, soľ, cukor a droždie. Preto je potrebné použiť ich v správnom pomere a gramáži. Pokiaľ by ste napríklad použili viac vody alebo použili nadmernú dávku droždia, cesto bude príliš vlhké a chleba sa prepadne.
Hlavné ingrediencie, ktoré ovplyvňujú chuť chleba aj jeho vôňu sú maslo, olej, mlieko, kefír, jogurt, korenie, bylinky. Týmito surovinami si tak jednoducho môžete vyladiť chuť obľúbeného receptu podľa vlastného gusta. Pokiaľ ste už v pečení v domácej pekárni skúsení, môžete zmeniť aj múku, ale s tým opatrne. Každá múka má iné vlastnosti a vyžaduje iný pomer ostatných prísad.
Pripravte si poctivý domáci chlieb, vnútri krásne mäkký a na povrchu s chrumkavou kôrkou, ktorý sa stane neoddeliteľnou súčasťou vašich dokonalých raňajok. Vyskúšať môžete nielen tradičný chlieb rascový, celozrnný alebo ražný. Inšpirovať sa môžete aj receptami na cibuľový chlieb, škvarkový chlieb či zemiakový chlieb z domácej pekárne, ktoré ozvláštnia a spestria váš jedálniček.
Ingrediencie:
400 ml vody |
Postup prípravy: Do pekárne nalejeme vodu a ocot. Prisypeme soľ, múku zmiešanú s rascou, prípadne ďalšie koreniny. Pridáme droždie. Pečieme na program základný. |
Zdroj: recepty.vareni.cz |
Ingrediencie (1 kg):
415 ml vody |
Postup prípravy: Do pekárne vložte ingrediencie v uvedenom poradí a pečte na program WHOLE WHEAT. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni |
Ingrediencie:
200 ml mlieka |
Postup prípravy: Všetky ingrediencie vložíme podľa poradia v rozpise. Múky aj s korením zmiešame vopred v mise. Pečieme na základný program (nie celozrnný). |
Zdroj: www.mimibazar.cz |
Ingrediencie:
300 ml vlažnej vody |
Postup prípravy: Ingrediencie vložíme do pekárne v danom poradí a zapneme program Cesto. Po skončení programu necháme cesto ešte pol hodiny dokysnúť, pretože kvások potrebuje viac času. Potom spustíme program pečenie. Pozn.: Ak nechcete, aby nebol chlieb príliš hutný, môžete namiesto časti ražnej múky použiť múku pšeničnú. |
Žitný kvások: V pohári s objemom 1,5 – 2 litre rozmiešame 100 ml vlažnej vody a také množstvo celozrnnej múky, aby vznikla kašovitá konzistencia. Pohár prikryjeme suchou utierkou a necháme stáť v izbovej teplote do druhého dňa. Druhý deň by mali byť na kvásku vidieť drobné bublinky. Pokiaľ tomu tak nie je, necháme cesto stáť do tretieho dňa. Keď sú bublinky viditeľné, primiešame 70 – 100 ml vlažnej vody a múky toľko, aby v pohári opäť vzniklo kašovité cestíčko. Opäť necháme stáť v teple do ďalšieho dňa. Tretí deň by mal mať kvások kyslastú vôňu. „Prikŕmime“ ho vlažnou vodou a múkou rovnako ako druhý deň a necháme stáť v teple. Kvások by mal stúpať nahor. Štvrtý deň kvások vonia aj chutí už výrazne kyslo. Treba ho opäť „prikŕmiť“. Nakŕmený kvások by mal liezť hore. Kvások „pestovaný“ štyri dni možno použiť na ochutenie cesta, ale naozaj silný kvások bude hotový cca po 14 dňoch pravidelného „omladzovanie“. Zdravý kvások má sivú farbu, kyslú vôňu, konzistenciu mäkkého cesta a chutí asi ako múka rozmiešaná s citrónovou šťavou. Pokiaľ kvások zmení farbu alebo vôňu skôr v zápach po acetóne alebo inak neobvykle, treba ho vyhodiť a založiť nový. |
Ingrediencie (1 kg):
390 ml vody |
Postup prípravy: Pečieme na program WHOLE WHEAT, ktorý bol navrhnutý s ohľadom na použité suroviny a ktorý umožňuje ťažkým múkam absorbovať tekutinu, zmäknúť a nakysnúť. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni |
Ingrediencie:
270 ml vody |
Postup prípravy: Ingrediencie v uvedenom poradí dajte do domácej pekárne. Droždie umiestnite do dávkovača. Program pečenia celozrnný chlieb. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni Tefal |
Ingrediencie:
300 ml vody |
Postup prípravy: Do pekárne vložíme suroviny v uvedenom poradí, chlebové korenie vopred zamiešame do múky. Soľ nasypeme do rohu a kvasnice dáme na cukor. Pečieme na program celozrnný, pokiaľ ním pekáreň disponuje. |
Zdroj: www.toprecepty.cz |
Ingrediencie:
350 ml cmaru |
Postup prípravy: Suroviny vložíme do pekárne, semienka prisypeme až po zaznení zvukového signálu. Pečieme na program základný. |
Zdroj: domacipekarny.dama.cz |
Ingrediencie:
500 g celozrnnej špaldovej múky |
Postup prípravy: Pridajte semienkovú zmes do dávkovača na hrozienka a oriešky. Pridajte suché droždie do dávkovača na droždie. Všetky ostatné ingrediencie vložte do automatickej pekárne jednu po druhej. Spustite program špeciálny s hrozienkami. |
Zdroj: Kuchárka pre pekáreň Panasonic |
Ingrediencie:
200 ml mlieka |
Postup prípravy: Suroviny vložíme v uvedenom poradí do pekárne a zapneme na program Sendvič. Stupeň prepečenia kôrky - svetlá, veľkosť chleba - malý. |
Zdroj: www.toprecepty.cz |
Ingrediencie:
330 ml vody |
Postup prípravy: Do pekárne vložíme ingrediencie v uvedenom poradí. Múku najskôr premiešame s rascou a oškvarkami. Nakoniec dáme do jedného kúta nádoby 1 lyžicu cukru s droždím a do druhého kúta nádoby dáme 2 lyžičky soli. Pečieme na základný program. |
Zdroj: www.tradicnirecepty.cz |
Ingrediencie:
250 ml vody |
Postup prípravy: Surovú cibuľu nakrájame nadrobno, ingrediencie vložíme do domácej pekárne a pečieme na základný program. |
Zdroj: www.labuznik.cz |
Ingrediencie:
300 ml vody |
Postup prípravy: Do pekárne vložíme najprv tekuté, potom sypké suroviny. Do múky vopred primiešame drvenú rascu podľa chuti. Po zaznení zvukového signálu prisypeme ešte celú rascu. Pečieme na rýchly program, ak ním pekáreň disponuje. |
Zdroj: www.toprecepty.cz |
Ingrediencie:
250 ml vody |
Postup prípravy: Do pekárne vložíme ingrediencie v uvedenom poradí. Pečieme na program základný. |
Zdroj: domacipekarny.dama.cz |
Bezlepkové pečivo je kapitola sama o sebe. Ako ho upiecť, aby bolo vláčne a nedrobivé? Aké prísady a v akom pomere použiť, aby bol aj bezlepkový chlieb chutný ako bežné lepkové pečivo a vydržal taký aj do ďalšieho dňa? Máme pre vás recept na bezlepkový chlieb z hotovej zmesi alebo z rôznych jednodruhových múk. Nebojte sa vyskúšať všetky a vyberte si svojho favorita.
Ingrediencie (1 kg):
520 ml teplej vody |
Postup prípravy: Vložte prvé 4 suroviny do formy v uvedenom poradí. Vo veľkej mise dobre zmiešajte zvyšné suroviny a preložte do formy, ktorú potom vložíte do pekárne a zaklapnite veko. Po zaznení zvukového signálu, kedy automatický dávkovač pridáva suroviny, otvorte veko, ale nevypínajte pekáreň. Pomocou stierky opatrne zotrite steny formy a miešajte cesto v rovnakom smere, ako hák, až sa suroviny riadne spoja. Potom veko zatvorte a nechajte domácu pekáreň dokončiť program. Po upečení nechajte chlieb 5 minút odpočinúť vo forme, a potom ho vyberte a nechajte na kovovom rošte vychladnúť. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni |
Ingrediencie:
410 ml vody |
Postup prípravy: Do domácej pekárne vložíme ingrediencie v uvedenom poradí a pečieme na program bezlepkový. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni |
Ingrediencie:
150 ml vody |
Postup prípravy: Chia semienka sparíme horúcou vodou (cca 150 ml) a po vychladnutí necháme zakryté v chladničke do druhého dňa. Psyllium namočíme v 200 ml vody cca pol hodiny pred pečením chleba. Ingrediencie vo vyššie vypísanom poradí vložíme do pekárne. Pečieme na program bezlepkový, ak ním pekáreň disponuje. Po upečení necháme chleba cca 15 min vychladnúť a potom vyklopíme na mriežku. |
Zdroj: www.radyzezivota.cz |
Ingrediencie:
300 ml vody |
Postup prípravy: Do domácej pekárne vložíme ingrediencie v uvedenom poradí a pečieme na program bezlepkový, ak ním pekáreň disponuje. |
Zdroj: domacipekarny.dama.cz |
Ingrediencie:
380 ml teplej vody |
Postup prípravy: Zmiešajte v nádobe quinou, kukuričnú múku, bezlepkovú zmes a korenie. Droždie umiestnite do príslušného dávkovača. Vyberte bezlepkový program pikantné, nastavte úroveň sfarbenia kôrky a stlačte tlačidlo START. Sušené paradajky trochu vysušte od prebytočného oleja pomocou obrúska. Keď počujete signál, pridajte ich do nádoby. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni Tefal |
Ingrediencie:
350 ml vlažnej vody |
Postup prípravy: Do domácej pekárne vložíme ingrediencie v uvedenom poradí a pečieme na program bezlepkový, ak ním pekáreň disponuje. |
Zdroj: www.receptyonline.cz |
V domácej pekárni možno pripraviť aj výborné cesto na žemle a ďalšie pečivo, ktoré si z cesta vytvarujete a upečiete v rúre. Pokiaľ má vaša domáca pekáreň príslušenstvo na pečenie bagiet, bude vaša cesta k lahodnému pečivu ešte jednoduchšia.
Ingrediencie:
310 ml vody |
Postup prípravy:
|
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni |
Ingrediencie:
375 ml vody |
Postup prípravy: Do pekárne vložíme ingrediencie podľa uvedeného poradia. Pokiaľ chcete upiecť francúzsky chlieb v pekárni, zapneme program CRUSTY LOAF (ingrediencie sú uvedené na 1 kg chleba). Ak chceme bagety z domácej pekárne vytvarovať a upiecť v rúre, zapneme program Cesto. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni |
Ingrediencie:
200 ml cmaru |
Postup prípravy:
|
Zdroj: www.mamincinyrecepty.cz |
Recepty na pizzové cesto už tradične zvádzajú medzi sebou boj, ktorý z nich je ten najlepší a ten pravý recept na taliansku pizzu. Pravdou je, že každému chutí niečo iné a každý si musí nájsť ten svoj recept na cesto, na ktorom si pochutí. A pokiaľ si ten svoj nájdete, potom si vaše deti môžu svoje obľúbené jedlo na obed priať kedykoľvek, lebo pripraviť cesto na pizzu v domácej pekárni je doslova hračka.
Ingrediencie (750 g):
240 ml vody |
Postup prípravy: Dajte ingrediencie v uvedenom poradí do nádoby. Droždie vložte do dávkovača na droždie. Vyberte správny program, zodpovedajúcu hmotnosť, nastavte úroveň sfarbenia kôrky a stlačte START. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni Tefal |
Ingrediencie:
250 ml vody |
Postup prípravy: V uvedenom poradí vložte ingrediencie do domácej pekárne a zapnite program Cesto. Preneste cesto na ľahko pomúčenú pracovnú plochu a spracujte v ruke asi 1 minútu. Rozdeľte cesto na 3 rovnako veľké diely a vyvaľkajte z každého dielu guľatú placku. Ak preferujete silnejšie cesto, zakryte ho a nechajte vykysnúť na teplom mieste. Ak preferujete tenké cesto, okamžite ho spracujte. Položte na mierne vymastený plech na pizzu. Ozdobte zvolenou náplňou. Pečte v predhriatej rúre na 200 °C asi 12 – 15 minút alebo kým nebude pizza upečená a syr sa nerozpustí. Odporúčaná náplň: paradajková omáčka, huby, papriky, cibuľa, paradajky, kapary, kúsky ananásu, olivy, bylinky, saláma, šunka, ančovičky, sardinky, mozzarella, parmezán. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni |
Ingrediencie:
500 g pšeničnej polohrubej svetlej múky (typ 550) |
Postup prípravy: Pridajte suché droždie do dávkovača na droždie, a potom všetky ostatné ingrediencie do formy na pečenie. Spustite program Pizza. Akonáhle program skončí, presuňte cesto a rozvaľkajte ho na omastenom plechu na pečenie. Teraz pridajte polevu a posyp podľa chuti. Nechajte takto upravené cesto uležať na cca pol hodiny a potom ho pečte do zlato hnedej farby v predhriatej rúre pri teplote okolo 200 °C po dobu 20 – 30 minút. Tipy na oblohu: Pizzu môžete potrieť olivovým olejom a poprášiť rozmarínom. Alebo ho polejete paradajkovou šťavou a posypete syrom. Alebo cesto polejte kyslou smotanou a pokryte slaninou a cibuľou. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni Panasonic |
Výborná vianočka z domácej pekárne alebo mazanec, ktorý si obľúbite nielen na Veľkú noc. Využite svojou domácu pekáreň na maximum a pripravujte ľahko aj sladké potešenie pre celú vašu rodinu. Každému sa určite podarí kysnuté cesto na koláče z domácej pekárne alebo šišky z domácej pekárne a vašou jedinou starosťou bude, kam tie dobroty schovať, aby zostal aspoň kúsok aj na druhý deň.
Ingrediencie:
250 ml mlieka |
Postup prípravy: Všetko dáme do domácej pekárne, najskôr tekuté ingrediencie, potom ostatné, a nakoniec rozdrobené droždie. Zapneme na program Cesto. Po zvukovom signáli vytvoríme bochník a dáme ešte na chvíľu na plech kysnúť. Potom potrieme vajíčkom a dáme piecť do rúry. Pečieme dozlatista. Cesto je na 2 malé bochníčky alebo na 1 veľký mazanec. |
Zdroj: www.toprecepty.cz |
Ingrediencie:
250 ml mlieka |
Postup prípravy:
|
Zdroj: www.toprecepty.cz |
Recept na kysnuté cesto v domácej pekárni je univerzálny a možno ho využiť aj na buchty, šišky a sladké knedle.
Ingrediencie:
1 hrnček mlieka |
Postup prípravy: Ingrediencie v uvedenom poradí vložíme do domácej pekárne a zapneme program Cesto. Po vykysnutí pracujeme s cestom podľa potreby. Odporúčanie autora receptu: Pri príprave sladkých knedlí varíme knedle v pare cca 10 minút (kým cesto na špajle nelepí). |
Zdroj: www.toprecepty.cz |
Ingrediencie:
250 ml mlieka |
Postup prípravy: Nastavíme domácu pekáreň na program Cesto. Vykysnuté cesto dáme na dosku a rozvaľkáme 2 cm silnú placku, z ktorej vykrajujeme šišky tvorítkom alebo pohárikom. Vykrojené šišky vyprážame na oleji. Prvú stranu pod pokrievkou, druhú bez pokrievky. Šišky dávame na obrúsok a plníme lekvárom (napríklad striekačkou s väčším otvorom). Rada autora receptu: Aby sa šišky pri vyprážaní neotvárali, tak z rozvaľkaného cesta nevykrajujeme kolieska, ale iba si ich ľahko na cesto tvorítkom na šišky alebo pohárom naznačíme. Na naznačené kolieska dáme lekvár alebo marmeládu a prekryjeme druhým plátom cesta. Až teraz vykrajujeme kolieska, ktoré necháme pod utierkou kysnúť. Do tuku vkladáme napred tou vrchnou stranou a až potom otočíme. Určite sa neotvoria. |
Zdroj: www.toprecepty.cz |
Ingrediencie:
200 g rozšľahaného vajca |
Postup prípravy: Rozšľahané vajcia, cukor a štipku soli zmiešame na rovnomernú hmotu. Potom dáme všetky ingrediencie do formy domácej pekárne (najskôr tekuté, potom sypké). Pečieme na program Koláč. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni Tefal |
Ingrediencie:
500 g pšeničnej polohrubej svetlej múky (typ 550) |
Postup prípravy: Pridáme múku, mlieko, vodu, maslo, med, vajcia, soľ do formy na pečenie. Goji a vlašské orechy vložíme do dávkovača na hrozienka a oriešky. Suché droždie pridáme do dávkovača na droždie. Pečieme na program základný rýchly. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni Panasonic |
Ingrediencie:
200 ml mlieka |
Postup prípravy: Suroviny vložíme do pekárne a zapneme program Cesto. Po ukončení programu vyberieme, utvoríme 2 knedle a necháme ešte kysnúť cca 10 minút. Varíme vo vriacej vode 20 – 25 minút. |
Zdroj: www.recepty.cz |
Zoznamy pre recepty z domácej pekárne stále nekončia. Fantázii sa medze nekladú a pre mnohé ďalšie recepty domáca pekáreň ponúka nekonečné možnosti, pričom uplatniť môžete vlastné nápady alebo sa môžete nechať inšpirovať profesionálnymi kuchármi. Súčasťou niektorých domácich pekární je totiž aj štýlová kuchárka s receptami pre domácu pekáreň, kde nájdete klasické aj originálne recepty na chleba, pečivo, cestoviny, obilné kaše, marmelády, mliečne výrobky a najrôznejšie lákavé múčniky z domácej pekárne. Tu aspoň malá ochutnávka toho, čo všetko môžete vykúzliť pri pečení v domácej pekárni.
Ingrediencie (750 g):
310 ml vody |
Postup prípravy: Ingrediencie vložte do formy domácej pekárne. Pažítku, čedar a parmezán vložte do automatického dávkovača na sušené ovocie a orechy alebo ich pridajte, akonáhle zaznie zvukové upozornenie počas druhého miesenia. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni |
Ingrediencie:
300 g pšeničnej polohrubej múky (typ 550) |
Postup prípravy: Olúpte malú tekvicu alebo polovicu tekvice Hokkaido. Nahrubo nastrúhajte na strúhadle. Vložte ingrediencie do domácej pekárne. Pridajte 1 čajovú lyžičku suchého droždia do dávkovača na droždie. Pridajte tekvicové semienka do dávkovača na hrozienka a oriešky. Pridajte všetky ingrediencie do automatickej pekárne, jednu po druhej vo vyššie uvedenom poradí. Spustite program základný s hrozienkami. TIP: Po poslednej časti hnetenia (po odležaní cesta) posypte cesto menším množstvom tekvicových semienok, čím dosiahnete krásneho vzhľadu chleba. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni Panasonic |
Ingrediencie (750 g):
180 ml vody |
Postup prípravy: Tekvicu uvaríme, rozmixujeme a odkvapkáme. Do formy vložíme ingrediencie a pečieme na základný program. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni |
Ingrediencie:
300 g celozrnnej špaldovej múky |
Postup prípravy: Pridajte múku, nízkotučný tvaroh, soľ, melasu, vodu, ľanový olej a citrónovú šťavu do formy na pečenie. Pridajte ľanové semienka, sójové vločky, konopné semienka, špaldové vločky a vlašské orechy do dávkovača na hrozienka a oriešky. Pridajte suché droždie do dávkovača na droždie. Spustite program č. 14 (špeciálny s hrozienkami). |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni Panasonic |
Ingrediencie:
200 g špaldovej múky (typ 630) |
Postup prípravy: Pridajte suché droždie do dávkovača na droždie a potom všetky ostatné ingrediencie do formy na pečenie. Spustite program základný. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni Panasonic |
Ingrediencie (750 g):
250 ml vody |
Postup prípravy: Suroviny dáme do formy. Nasekanú čokoládu vložíme do automatického dávkovača na sušené ovocie a orechy alebo ju pridáme po zaznení zvukového signálu počas druhého miesenia. Pečieme na program Sweet. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni |
Ingrediencie (750 g):
310 ml vody |
Postup prípravy: Pečieme na program Sweet. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni |
Ingrediencie na 850 ml jogurtu:
750 ml plnotučného mlieka |
Postup prípravy: Nalejte ingrediencie do nádoby na jogurt a premiešajte, kým nie je zmes hladká. Umiestnite nádobu do hlavnej nádoby, predtým odstráňte lopatky. Vyberte program jogurt. Zvýšte dobu programu na 9 hodín, potom stlačte tlačidlo START. TIP: Pre hustejšiu konzistenciu predĺžte čas programu na 12 hodín. Jogurt uchovávajte v chladničke a spotrebujte do 7 dní. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni Tefal |
Ingrediencie:
1,5 l kefíru |
Postup prípravy: Zmiešajte všetky prísady a nalejte ich do nádoby. Vyberte program Cottage cheese. Zvýšte čas programu na 3 hodiny. Po dokončení programu nechajte cottage cheese 1 – 2 minúty odkvapkať. Tip: Pridajte čerstvý mletý cesnak. Pre čo najlepšiu chuť používajte iba tie najčerstvejšie ingrediencie. Chladný syr udržujte v uzavretom obale v chlade až 3 dni. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni Tefal |
Ingrediencie:
600 ml mlieka |
Postup prípravy: Dajte ingrediencie v uvedenom poradí do nádoby. Vyberte program Cereálie. Zvýšte čas programu na 15 minút. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni Tefal |
Ingrediencie:
450 ml vody |
Postup prípravy: Ingrediencie v uvedenom poradí vložte do nádoby. Zvoľte program Zrná. Tip: Pri pridávaní ingrediencií pridajte kúsok masla a premiešajte, kým sa maslo neroztopí. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni Tefal |
Ingrediencie:
580 g jahôd, broskýň, rebarbory alebo marhúľ |
Postup prípravy: Ovocie nakrájajte a v uvedenom poradí dajte do nádoby. Zapnite program džem. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni Tefal |
Ingrediencie:
2 vajcia zľahka rozšľahané |
Postup prípravy: Pripravujeme na program Pizza cesto. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni |
Ingrediencie:
220 ml vody |
Postup prípravy: Pripravujeme na program Pizza cesto. |
Zdroj: Kuchárka k domácej pekárni |
Domáca pekáreň umožňuje jednoduchú prípravu čerstvého chleba bez zbytočného riadu. Ale nemusíte sa obmedziť len na pečenie domáceho chleba. Ak pekáreň ponúka aj program na pečenie bagiet, rožkov, sladkého pečiva alebo program na zaváranie či prípravu mliečnych výrobkov, môžete si ľahko vyrobiť kvalitné domáce potraviny, ktoré si zamiluje celá rodina.
A ako vybrať domácu pekáreň, aby vám vyhovovala a splnila vaše očakávania? Akú pekáreň vybrať, aby sa po pár mesiacoch neocitla v pivnici, ale aby sa pečenie v domácej pekárni stalo neoddeliteľnou a obľúbenou súčasťou vašej kuchyne? Venujte pozornosť predovšetkým nasledujúcim parametrom.
O tom, ako veľký chlieb domáca pekáreň upečie rozhodujú rozmery formy, v ktorej sa chleba pečie. Na trhu sú domáce pekárne, ktoré upečú chlieb s hmotnosťou od 500 g do 1 800 g. V bežnej domácnosti využijete najčastejšie pečenie chleba s hmotnosťou 750 g alebo 1 000 g.
Cesto na domáce pečivo vám pripraví každý model, ale ak chcete žemle, rožky a bagety z domácej pekárne piecť pohodlne, ľahko a bez nutnosti pečenia v rúre na pečenie, potrebujete na to príslušenstvo na bagetky a špeciálny bageta program, ktorý majú iba niektoré modely.
Veľmi pozorne si preštudujte ponuku programov, ktoré domáca pekáreň ponúka. Ich rozmanitosť potom rozhoduje o tom, na čo všetko domácu pekáreň využijete. Ide napríklad o programy na bezlepkový chlieb, kysnuté cesto, kaše, džem, bagety a žemle, niektoré domáce pekárne majú dokonca program na výrobu mliečnych výrobkov alebo špeciálny program na torty.
Pravdou je, že napríklad program na bezlepkový chlieb má dnes väčšina pekární. Ale niektoré modely majú spôsob pečenia bezlepkového chleba maximálne vychytaný a ponúkajú hneď niekoľko programov na dosiahnutie tých najlepších výsledkov na pečenie bez lepku.
Domáca pekáreň s displejom a priezorom vo viečku vám poskytne dokonalý prehľad o tom, čo nastavujete a ako prebieha proces prípravy chleba. Pokiaľ budete piecť chleba alebo pečivo s rôznymi prísadami, určite si vyberte domácu pekáreň s automatickým dávkovačom surovín. Automatický dávkovač, kam môžete vložiť semienka, orechy, hrozienka alebo napríklad čokoládu nasype tieto prísady do pečiva v správny okamih bez nutnosti vašej asistencie.
Funkcie by mali obsluhu domácej pekárne ešte viac uľahčiť, a predovšetkým by vám mali umožniť nastaviť si parametre pečenia podľa vlastných potrieb.
Počet hnetačov nie je tak podstatný, ako si väčšina ľudí myslí. Pokiaľ by však domáca pekáreň mala slúžiť nielen na chleba, ale aj časté miesenie samotného cesta, v takom prípade je lepšie zvoliť domácu pekáreň dvojhákovú. Rovnako na spracovanie väčšieho množstva cesta sú dvojhákové domáce pekárne vhodnejšie ako jednohákové.
Nemá ani príliš význam úzkostne sledovať príkon domácej pekárne v snahe šetriť energiou, pretože príkon domácej pekárne na spotrebu vplyv nemá. Tá totiž nejde na plný výkon celú dobu, len počas pečenia a jej spotreba energie je v skutočnosti veľmi nízka.
Pečte, experimentujte a vychutnávajte si najrôznejšie domáce pečivo bez námahy. S tou správnou domácou pekárňou to pôjde hladko a s radosťou.