AD 1. týden květen Effaclar

Domáce maslo (VÝROBA + RECEPT)

Zobraziť katalóg
Aktualizované

Pri aktuálnych cenách, kedy na maslo v akcii narazíte asi tak často ako na rozprávkovú postavu, sa priamo ponúka vyrobiť si ho doma. Lenže ako na to? V našom článku vám poradíme jednoduchý postup na výrobu masla, ingrediencie i aké prístroje na to budete potrebovať. Ale nebojte, rozhodne to nie je nič ťažké.

Domáca výroba masla

  1. Prečo vyrábať maslo doma?
  2. Koľko stojí maslo vyrobené doma?
  3. Potreby a ingrediencie na výrobu masla
  4. Prepustené maslo

Prečo vyrábať maslo doma?

Možno si hovoríte, že jedna predražená kocka masla vás za mesiac nevytrhne a že všetci zbytočne plašia. Ale okrem premrštených cien, ktoré v súčasnej dobe sužujú všetkých maslových konzumentov, existujú aj ďalšie dôvody, prečo sa vrhnúť na výrobu masla doma.

  • Viete, čo jete – Pokiaľ si vyrobíte maslo doma, máte prehľad o tom, aké ingrediencie obsahuje.
  • Rozličné príchute – Maslo z domácej výroby si môžete dochutiť podľa vlastných požiadaviek a aj neochutené stále chutí niekoľkonásobne lepšie ako kupované.
  • Je to zábava – Každá správna gazdiná aj milovník gastronomických skvostov to jednoducho musí vyskúšať.
  • Okrem masla vyprodukujete aj cmar – Pri výrobe masla vám ako vedľajší produkt vznikne aj cmar. To je dôležitým zdrojom lecitínu, vápnika i bielkovín, ktoré v tomto stave dokáže telo spracovať až z 85 %. Navyše obsahuje nízke množstvo tuku, takže je vhodné aj pri diétach.

Koľko stojí maslo vyrobené doma?

Na výrobu masla potrebujete smotanu na šľahanie. Jej cena sa rôzni podľa kvality a značky. Každý preferuje niečo iné. V našom výpočte budeme pracovať so smotanou s priemernou cenou 0,80 € za štvrťliter. Na 200 g masla je potreba približne 500 ml smotany. Štvrťkilová kocka vás teda doma vyjde približne na 2 €. V obchode je maslo v súčasnej dobe k zohnaniu približne od 2 až 2,70 € za štvrť kila. Samozrejme sa cena riadi aj akosťou a pridanými látkami. Technicky vzaté sa výroba masla doma zase až tak veľmi neoplatí. Avšak sa kvalitatívne ani chuťovo nedá s kupovaným maslom do ceny 2,7 € rozhodne porovnať.

Domáce maslo výroba

Ako na masle ešte viac ušetriť?

Oveľa pravdepodobnejšie objavíte v obchode v akcii smotanu, pápeža alebo mačku jazdiacu na kolobežke ako maslo. A pokiaľ áno, cez davy maslochtivých jedincov sa na vás najskôr nedostane. Pokiaľ teda nehodláte stáť na čele rady od 6 ráno a predierať sa davom pomocou palice, budete mať pravdepodobne smolu. Skôr sa poobzerajte po smotane v akcii. Vďaka jej kúpe na výrobu domáceho masla ešte niečo málo ušetríte.

Pokiaľ si radi pochutnávate na bylinkovom či slanom masle, výrobou doma ušetríte ešte nejaké eurá navyše. 250 g slaného masla vás totiž v obchode vyjde približne na 3 € a bylinkového dokonca na 4 a viac € za rovnakú gramáž.

Potreby a ingrediencie na výrobu masla

Na domáce maslo nepotrebujete žiadne zázračné prístroje ani desiatky ingrediencií. Úplne si vystačíte s 30 % smotanou, tyčovým mixérom či šľahačom, cedidlom a prípadne aj igelitovými rukavicami, pokiaľ si nechcete umiestniť ruky. Ja som na šľahanie použila najprv mixér Bosch MSM 88190, ktorý mi pripravil krásne hustú smotanu. Na rozšľahanie až do stavu, kedy sa maslo oddeľuje od cmaru, bol potrebný klasický šľahač. Tu mi skvele poslúžila ETA Lavado. Celý proces prípravy masla so všetkým zabral 15 minút.

Domáce maslo výroba

Výroba masla

Máte všetko pripravené? Tak hurá do toho!

  1. Smotanu nalejte do nádoby a šľahajte. Doba šľahanie, než sa smotana začne meniť v maslo, trvá v závislosti od jej teploty. Tá práve vytiahnutá z chladničky bude potrebovať na vyšľahanie dlhší čas ako tá s izbovou teplotou.
  2. Akonáhle začne šľahačka získavať tuhšiu konzistenciu aj farbu ako je maslový krém, blížite sa k cieľu.
  3. Nepotrvá to dlho a v hmote sa začnú objavovať nažltlé hrudky. To je chvíľa, kedy treba mixér či šľahač trošku skrotiť, pretože čo nevidieť sa oddelí cmar od masla. Pokiaľ by ste mali prístroj zapnutý na plné otáčky, vašu kuchyňu by neminula poriadna spŕška.
    Domáce maslo výroba
  4. Ak máte v pláne použiť rukavice, nasaďte si ich. Na rad totiž prichádza scedenie cmaru.
  5. Vezmite misku, na ňu dajte cedník či sitko a dovnútra vložte maslo. Vytlačte z neho čo najviac cmaru.
  6. Maslo ponorte do misky s čo najstudenšou vodou a premasírujte ho. Voda sa zakalí. Tým maslo očistíte od zvyšku cmaru. Vodu vylejte a dajte do misky čistú. Tento postup opakujte aspoň trikrát, pokiaľ nebude voda čistá. Zvýši sa tým trvanlivosť masla a vyhnete sa prípadnému zhorknutiu.
  7. Vodu z masla znovu vytlačte, a pokiaľ chcete, pridajte ďalšie ingrediencie na dochutenie. Môže to byť soľ, bylinky, ale aj napríklad rozotrený cesnak alebo sušené paradajky.
  8. Uložte hmotu do misky s maslom, misky či fólie a dajte do chladničky.

Domáce maslo výroba

Prepustené maslo

Ghí čiže prepustené maslo sa k nám dostalo z Indie. Tam si ho cenia ako elixír života a používa sa okrem iného aj pri Ajurvéde. Je zbavené prebytočnej vody a očistené od bielkovín. Tým sa zvyšuje jeho životnosť. Toto maslo len tak nezožltne a nepokazí sa ani mimo chladničky. V tme a chladnejšom prostredí vydrží niekoľko mesiacov.

Jeho ďalšou pridanou hodnotou je aj vyšší bod prepaľovania (200 až 250 °C), čo je veľmi dôležité pri vyprážaní a opekaní. Oproti tomu klasické maslo sa prepaľuje už pri 150 až 180 °C. Naviac sa ľahko trávi.

Prepustené maslo

K príprave prepusteného masla potrebujete maslo podľa vašej voľby, hrniec a nádobu, v ktorej budete ghí skladovať.

Prepustené maslo recept

  1. Maslo nechajte rozpustiť v hrnci na strednom plameni.
  2. Potom ho priveďte do varu a akonáhle začne vrieť, zmiernite žiar tak, aby sem tam ľahko bublalo.
  3. Akonáhle uvidíte, že sa tvorí pena, ste na správnej ceste k skvelému prepustenému maslu.
  4. Nechajte bublať, pokiaľ neuvidíte krásnu zlatú farbu a zvuk evokujúci pukanie pukancov sa nezmierni.
  5. Potom odoberte bielu penu a počkajte, kým maslo trošku vychladne.
  6. Preceďte prepustené maslo cez jemné sitko alebo gázu a prelejte do nádoby. Dobre uzavrite a uložte do chladu.

Chcem si vyrobiť maslo

4,4 46×
BANQUET sitko AKCENT 19 cm A11624
Sitko – antikorové, na čaje, cestoviny a omáčky, drôtené, háčik na zavesenie, dĺžka držadla 17 cm, priemer 19 cm, 1 ks v balení, strieborná farba
5,59 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: VEPKP001d
4,6 176×
Hyundai HM 706
Ručný mixér – elektrický, príkon 220 W, 5 rýchlostí, miesiace metly a šľahacie metly súčasťou balenia, určený pre miesenie a šľahanie, tlačidlo na uvoľnenie metiel, turbo tlačidlo a ergonomický tvar rukoväti, hlučnosť 90 dB, rozmery 14 × 9 × 19 cm (V׊×H), biela farba
Super cena
14,90 €
Na sklade 1 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: HYUMR001
Vytlačiť
P-DC1-WEB17
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií