AlzaPlus+ sport AD homeoffice

Varenie v prírode (TIPY A TRIKY)

Zobraziť katalóg
Vaření v přírodě

Článok

Aktualizované

Radi cestujete, ste dobrodruhovia a trávite veľa času v prírode? Potom iste viete, že základom pre skvelý zážitok z cestovania je nielen príroda a jej krásy, ale aj kvalitné jedlo. Striedať na cestách sucháre s proteínovými tyčinkami nemôže nikoho na dlho uspokojiť a prispieť tak k perfektnému zážitku. Objavte spôsob, ako si užívať prírodu aj chutné jedlo zároveň. Budete prekvapení, že varenie v prírode nie je vôbec zložité.

Varenie v prírode

Varenie v prírode (OBSAH ČLÁNKU)

  1. Relaxujte pri varení v prírode
  2. Kempingový riad musí niečo vydržať
  3. Na varenie v prírode vyberte vhodný zdroj tepla
  4. Chutné a výživné jedlo s nenáročnou prípravou

Relaxujte pri varení v prírode

My Slováci radi objavujeme čaro prírody, užívame si pokoj a relaxujeme. Výborným relaxom a niekedy aj dobrodružstvom môže byť varenie v prírode. Popustiť uzdu svojej kreativite a nechať sa prírodou pri varení inšpirovať sa oplatí a vaše kempovanie tak dostane nový rozmer. V článku si podrobne rozoberieme, čo všetko na varenie v prírode potrebujete a ako vybrať vhodné vybavenie.

Kempingový riad musí niečo vydržať

Pre kempingový riad, ktorý si beriete so sebou do krosien, platí jedna dôležitá zásada. Riad musí byť ľahký a skladný, aby v batohu či krosne nezaberal príliš veľa miesta. Nikto z nás sa na horskej túre nechce ťahať s ťažkým hrncom. Pri riade, ktorý využívate skôr na piknik v prírode či v kempe, kam sa dopravíte autom, nehrá váha až takú rolu. Pozornosť je potrebné venovať tiež materiálu, z ktorého je riad vyrobený. Ideálnymi vlastnosťami sú ľahkosť, pevnosť a odolnosť, stretnete sa preto najčastejšie s riadom z plastu, nehrdzavejúcej ocele a hliníka.

Varenie v prírode
Pri výbere riadu sa zamerajte na ľahkosť a odolnosť materiálu.

Aký riad je vhodné zbaliť na cesty? Na túru vyberte hydratačný vak alebo skladaciu fľašu, do kempu aj na piknik príde vhod väčší kanister. A pokiaľ pri cestovaní nemáte k dispozícii pitnú vodu, hodia sa cestovné filtre, fľaše s filtrom alebo filtre samotné v podobe UV filtrov alebo tabliet na dezinfekciu vody.

Riad na cesty voľte podľa toho, kde sa chcete stravovať, pre koľko osôb a čo budete variť. Vždy ale príde vhod hrnček alebo termohrnček, tanier, miska a príbor. A pokiaľ riešite každý centimeter miesta v krosnách, môže tanier a misku nahradiť ešus, ktorý využijete aj na varenie či ohrievanie pokrmu. Pri kempovaní potom využijete kotlík, panvicu aj kanvicu na varenie vody.

Varenie v prírode
V kempe sa vám na varenie bude hodiť hrniec, kotlík alebo panvica.

Bežne sa dnes stretnete aj so skladacím plastovým riadom, predovšetkým s hrnčekmi a taniermi, ktoré po použití jednoducho zložíte do plochého tvaru a zaberú tak v batohu minimum miesta. Riad sa dá výhodne kúpiť aj v súprave. Súpravy kempingového riadu sú navrhnuté tak, aby boli ľahké, zabrali minimum miesta a obsahovali všetko potrebné.

i TIP: Hrnček alebo ešus môžete zavesiť za pútko krosien alebo batohu. Ušetríte tak ďalšie miesto vo vnútri.

Na varenie v prírode vyberte vhodný zdroj tepla

Varenie v prírode sa nezaobíde bez zdroja tepla, na ktorom si jedlo pripravíte. Na trhu je dostupných niekoľko druhov varičov, ktoré sa líšia predovšetkým typom paliva. Pri výbere je dôležité zamerať sa na účel a miesto použitia. Svoju úlohu bude hrať určite hmotnosť aj dostupnosť použitého paliva v mieste vašich ciest. V extrémnych podmienkach oceníte napríklad vstavané zapaľovanie či tepelný výmenník, ktorý chráni plameň pred zhasnutím vo vetre. Pri variči bez vstavaného zapaľovania využijete v náročných podmienkach kresadlo. V každom prípade je obstaranie variča dlhodobá investícia, a tak sa oplatí dobre premyslieť, ktorý typ vám bude najlepšie vyhovovať.

Varenie v prírode
Varič vyberajte s ohľadom na účel a miesto najčastejšieho použitia.

Varenie v prírode musí byť predovšetkým bezpečné pre okolie, pri manipulácii s ohňom tak musíme byť opatrní. Pokiaľ rozrábame oheň, je dôležité mať ho celý čas pod dohľadom, udržiavať ho tak, aby sa nerozšíril a nakoniec ho dokonale uhasiť. Ak pripravujete jedlo na variči, nikdy ho nepokladajte na horľavý povrch (napríklad suché lístie). Varič patrí na rovný a nehorľavý povrch, čo môže zabezpečiť napríklad veľký plochý kameň. Aký je výber varičov?

Plynový varič

Plynový varič je najpoužívanejším varičom. Jeho výhodou je predovšetkým ľahkosť, skladnosť a jednoduchosť ovládania. Stačí k nemu pripojiť kartuš s plynom, otočiť kohútikom a škrtnúť zápalkou. Je cenovo dostupný a takmer bezúdržbový, navyše nemusíte riešiť povrch, na ktorom varíte. Má ale tiež pár nevýhod, ktoré treba brať do úvahy. Ak cestujete lietadlom, plynovú kartušu so sebou zobrať nesmiete a môže byť ťažké ju v cieľovej destinácii zháňať. Kartuše nie sú znovu naplniteľné a zo začiatku môže byť ťažké odhadnúť, koľko plynu ešte zostáva. A ak ju stihnete vyplýtvať niekde uprostred hôr, potiahnete ju v krosnách až do miest, kde bude bezpečné ju vyhodiť.

Benzínový varič

Benzínový varič má jasnú výhodu pri cestovaní v lietadle či v náročnejších podmienkach. Nikdy nezamrzne, dobre horí pri všetkých teplotách a palivo je dostupné takmer všade. Vďaka vymeniteľným tryskám môžete použiť ako benzín technický, tak napríklad petrolej alebo naftu. Oproti plynovému variču je ťažší, má vyššiu obstarávaciu cenu a zaobchádzanie s ním chce trochu cviku. Občas je potrebné ho premazať, vyčistiť alebo vymeniť tesnenie.

Liehový varič

Veľkou výhodou liehového variča je nízka obstarávacia cena ako variča samotného, tak aj paliva. To je navyše ľahko dostupné, a to ako lieh tekutý, tak v kockách. Naviac sa dá lieh nahradiť silným alkoholom. Na rozdiel od kartuše s plynom si môžete liehové kocky vziať do lietadla, avšak jedinečný odér liehu neprehluší ani zabalenie do igelitu. Lieh odoláva aj mrazu, varič tak funguje vo všetkých teplotách. Oproti plynovým a benzínovým varičom majú liehové nižšiu účinnosť a sú vhodné skôr na ohriatie vody. Varenie je na nich veľmi zdĺhavé.

Drevené alternatívy a varenie na ohni

Pri nákupe potrieb na kempovanie sa môžete stretnúť aj s drevenými grilmi alebo varičmi, pod ktorými zakúrite drevom, šiškami alebo vetvičkami. Vhodné sú skôr do kempu, než na zbalenie do krosien. Ich výhodou je využitie ako na varenie, tak aj grilovanie. Drevený gril je jednorazový a pri grilovaní celý zhorí, čo môže byť v kempe alebo na pikniku v prírode výhoda. Na rozdiel od založeného ohňa na neho rovno položíte hrniec alebo panvicu, jeho príprava je tiež rýchlejšia a pohodlnejšia, než založenie ohňa. Nevýhodou je obstarávacia cena, aj keď v prírode môžete zohnať drevo na zatopenie zadarmo. Prírodnú platňu si navyše môžete urobiť z väčšieho plochého kameňa, ktorý umiestnite do ohňa a počkáte, až sa nahreje.

Varenie v prírode
Rozložený oheň nikdy nenechávajte bez dozoru a vždy ho dokonale uhaste.

Chutné a výživné jedlo s nenáročnou prípravou

Pre jedlo, ktoré si beriete na cesty, platí niekoľko zásad. Musí byť trvanlivé, s nízkou hmotnosťou a v praktickom balení. Jeho príprava by potom mala byť nenáročná a jedlo chutné a výživné. Oplatí sa mať so sebou balík základných vecí, ktoré často používate. Patria sem napríklad káva, sušené mlieko, pár druhov základného korenia, cukor, fľaštička s olejom a ďalšie. Aké druhy jedál sú vhodné pri cestovaní?

Varenie v prírode
Varenie v prírode má svoje čaro. Navyše môžete improvizovať s tým, čo jedlého v okolí nájdete.

Konzervy

Doba pokročila a tak už dnes pod názvom konzerva nezoženiete iba nevzhľadnú sivú hmotu, vzdialene pripomínajúcu mäso alebo guláš. Bežne sú dostupné polievky, omáčky s cestovinami, guláše a ďalšie. Výhodou konzervy je veľmi dlhá trvanlivosť, jedlo je hotové a pripravené na konzumáciu. Nevýhodou je potom hmotnosť. Navyše, ak konzervu zjete v prírode, kde nenarazíte len tak na odpadkový kôš, budete ju so sebou prázdnu vláčiť až do civilizácie.

Sterilizované jedlo a MRE

Sterilizované jedlo je v podstate klasicky zavarené jedlo. Môžete si ho doma zavariť do pohárov, alebo kúpiť zavarené v špeciálnych vreckách (tzv. MRE – meal ready to eat). MRE vzniklo ako potravinový balíček pre americkú armádu, vďaka svojim skvelým vlastnostiam sa ale čoskoro stalo populárne aj pri cestovaní. Oproti pohárom sú vrecká ľahké, skladné a odolné. Výhodou takéhoto jedla je, že je pripravené na okamžitú konzumáciu, vrecko sa dá ohriať v horúcej vode. Niektoré vrecká obsahujú aj samoohrevnú kapsulu a nemusíte tak mať varič alebo zakladať oheň. Oproti napríklad sušeným jedlám sú ale sterilizované jedlá ťažšie, pretože už obsahujú vodu.

Sušené jedlo

Sušené jedlo je najvhodnejšie všade tam, kde potrebujete mať všetko jedlo so sebou na chrbte a záleží vám na každom grame a centimetri v krosne. Je ľahké, skladné a veľmi trvanlivé. Príprava je jednoduchá – obsah vrecka stačí zaliať horúcou vodou, v núdzi aj studenou. Práve to ale môže byť nevýhodou, pretože bez vody si toto jedlo nedáte. Najčastejšie sa stretnete s polievkami, kašou, ale vďaka pomerne novej metóde sušenia mrazom (lyofilizácia) aj s bežným jedlom, masovým či vegetariánskym.

Ostatné alternatívy

Ak nemáte čas na varenie a potrebujete rýchlo doplniť energiu, hodí sa mať v batohu desiatu v podobe energetických tyčiniek alebo čokolád. Obľúbeným zdrojom energie sú tiež tzv. jerky, čo je výraz pre sušené mäso. Načerpať sily a doplniť živiny môžete aj pomocou nutridrinkov, ktoré ale oproti sušenému mäsu alebo čokoláde zaberú viac miesta a sú ťažšie.

i Ak sa chystáte do prírody, mrknite, čo zbaliť so sebou pod stan.

V článku sme podrobne rozobrali všetko, čo potrebujete vedieť o jedle a varení, ak sa chystáte na cesty, kde nechcete alebo nemôžete navštevovať reštaurácie. Dôležité je premyslieť dopredu, aké jedlo bude vhodné a prispôsobiť tomu tiež varič a riad. Užite si pri cestovaní dobré a plnohodnotné jedlo a nebojte sa tiež improvizovať s darmi prírody. Šťastnú cestu!

5,0
Sawyer Micro Squeeze Filter System
Cestovný filter na vodu – výkon 1.5l/min, životnosť až 378000l, objem 1l, na báze dutých vláken
55,90 €
Na sklade > 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTSYR006
4,4 38×
Expres Menu Kapustová polievka s klobásou
MRE – Meal Ready To Eat, polievka, energetická hodnota na 100 g: 222 kJ, hmotnosť 600 g - 0,71 €/100 g
4,25 €
Momentálne nedostupné
Objednávací kód: SPTem019
4,7 24×
AdventureMenu - Pikantný kotlík s bulgurom
MRE – Meal Ready To Eat, hlavné jedlo, energetická hodnota na 100 g: 445 kJ, hmotnosť 400 g - 2,02 €/100 g
8,09 €
Na sklade 3 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPT2589
4,6 121×
Fine Gusto morčacie 100 g
Sušené mäso – morčacie
9,29 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTfg1012
Vytlačiť
P-DC1-WEB09
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií