Nakupujete radi do zásoby? Moderné chladničky a mrazničky disponujú technológiami, ktoré dokážu uchovať potraviny dlhšie čerstvé. Avšak ani najmodernejšie spotrebiče nedokážu uchovať potraviny navždy. Viete, ako jednotlivé druhy potravín správne skladovať? Nie? V tom prípade si prečítate náš článok. Dozviete sa v ňom všetko o správnom chladení a mrazení potravín a pridáme ďalšie zaujímavé tipy a rady, vďaka ktorým zostanú dlhšie čerstvé a chutné.
Máte v mrazničke rôzne balíčky a márne si spomínate, čo to môže byť a hlavne už si vôbec nepamätáte, kedy ste vrecko so záhadným obsahom do mrazničky dávali? Nebojte sa, nie ste v tom sami. Avšak konzumácia potraviny a to aj mäsa, ktoré ste mali v ľade viac ako rok, nie je úplne skvelý nápad. Pravda, niektoré druhy mäsa vydržia v mrazničke naozaj dlho. Avšak 10 mesiacov je najneskoršia hranica, ktorú by ste nemali prekračovať. Daná potravina nemusí byť vyložene zdravotne závadná, ale nebude to žiadne terno. Čím dlhšie zostáva potravina v mrazničke, tým viac stráca živiny a vitamíny. Dlhodobé mrazenia sa negatívne prejaví aj na chuti.
Záleží nielen na druhu mäsa ako takom, ale napríklad aj na časti mäsa a obsahu tuku. Najnovšie modely mrazničiek majú priamo vo vnútri jednoducho popísané, ako čo skladovať, aby ste náhodou nezabudli. Na pripomenutie si prejdite zoznam a skladovacie lehoty nižšie:
Pokiaľ objavíte prejdené mäso v mrazničke, bez milosti ho vyhoďte. Mäso môže byť zdrojom nebezpečných baktérií. Mäso by po rozmrazení nemalo zapáchať a malo by si zachovať sviežu farbu. Zápach a výrazná zmena farby znamenajú, že už nie je vhodné na konzumáciu. Zvlášť obozretní buďte v prípade kuracieho, rybieho a mletého mäsa.
Slováci sú národom chalupárov a tiež hubárov. Huby zbierame často a radi. Naviac ich radi aj konzumujeme. Pokiaľ máte na huby šťastie, mnohokrát neviete, čo s nimi. Keď už máte nasušené, zavarené a nasmažené, čo so zvyškom? Patria hríby do mrazničky? Áno, určite. Mrazením si hríby navyše uchovajú najviac živín a minerálov. Ak ste to do tejto chvíle neskúsili, tak to budúcu hubársku sezónu napravte.
Zdroje sa pri trvanlivosti zmrazených húb značne rozchádzajú. Najčastejšie sa však objavuje názor, že huby možno nechať v mrazničke po dobu 3 – 6 mesiacov. Veľa hubárov si zamrazí také zásoby, ktoré im vydržia do budúcej hubovej sezóny. Neodporúčame ale prekračovať hranicu 1 roka.
Možno si hovoríte, prečo ju vôbec mraziť? Čerstvé ovocie a zelenina sú určite najlepšie, ale ruku na srdce, kto má čas stále chodiť nakupovať? Ovocie a zelenina by sa mali podľa odporúčania spotrebovať do 3 dní. Pokiaľ si chcete urobiť zásoby zeleniny na varenie alebo ovocia na poháre a pečenie, máme pre vás pár užitočných tipov, vďaka ktorým zachováte čo najviac živín a vitamínov.
Áno, môžete. Jablká do mrazničky môžete dať prakticky v akejkoľvek podobe, dokonca aj vcelku. Záleží na vás, na čo ich chcete bezprostredne po rozmrazení použiť. Nastrúhané jablká môžete pokvapkať trochou citrónu, aby vám nezhnedli. Naplňte nimi vrecká a rozprestrite ich tak, aby vám v mrazničke zaberali balíčky čo najmenej miesta.
Ak máte prebytky cukety a viete, že ste bez šance celú úrodu začerstva spotrebovať, môžete sa vrhnúť na mrazenie cukety. Máte dve možnosti. Buď cuketu olúpete a nastrúhate, alebo ju nakrájate na kocky. Pokiaľ budete strúhať, vytlačte z cukety prebytočnú vodu. Uložte ju do vreciek alebo plastových škatuliek, ale nenaplňujte krabičky príliš. Ak si chcete nakrájať kocky, zamrazte ich najprv na tácke, aby sa jednotlivé kostičky nespojili dohromady.
Karfiol je pred mrazením tiež lepšie povariť. Najprv karfiol dôkladne umyte a očistite a rozdeľte ho na jednotlivé ružičky podľa toho, čo z neho chcete po rozmrazení variť. Pripravte si hrniec s vodou a karfiol asi 3 minúty povarte. Potom do hrnca pridajte ľad, tým prerušíte proces varenia. Karfiol nechajte v ľadovej vode zase 3 minúty. Týmto procesom zachováte najviac živín a tiež sviežu farbu.
Tekvicu stačí len vydlabať, umyť a osušiť. Môžete ju nakrájať na kocky alebo z nej urobiť pyré. Nakrájanú tekvicu prikryte potravinovou fóliou, aby vám neuschla. Buď ju môžete uložiť do vreciek, alebo ako pyré do škatuliek podobne ako cuketu.
Patrí. Do chladničky sa cesnak nedáva, pretože v chlade zmäkne, ale pokojne ho môžete zamraziť. Mraziť možno celé hlávky zabalené v potravinárskej fólii, jednotlivé strúčiky alebo nalisovaný cesnak. Musíte ale dbať na to, aby bolo vrecko veľmi dobre utesnené. Všetky strúčiky musia byť čerstvé bez známok hniloby. Takto môžete cesnak uchovávať po dobu 3 mesiacov.
Uložiť mrkvu do mrazničky nie je žiadny problém. Ak sa navyše budete držať týchto zásad, uchová si svoju krásnu farbu aj sviežu chuť. Stačí, keď nakrájanú mrkvu na 3 minúty povaríte a potom 3 minúty chladíte v ľadovom kúpeli. Takto uchováte farbu aj chuť. Strážte si čas. Pomôžu vám kuchynské minútky.
Možno ste prekvapený, že môžete dať paradajky do mrazničky. Samozrejme, že môžete. Paradajky môžete mraziť aj celé. Avšak mrazené paradajky nemožno použiť do šalátov, takže pre vás bude oveľa praktickejšie, keď si paradajky nakrájate na menšie kúsky a rozložíte na tácku alebo ich pomixujte a uložte do vreciek. Mrazené paradajky sú určené výhradne na tepelné spracovanie.
Ak máte prebytky úrody, aj napriek tomu, že ste podstatnú časť repy zavarili, môžete zvyšok zamraziť. Cviklu do mrazničky možno namraziť surovú aj varenú. Dôležité je vybrať k mrazeniu veľmi čerstvé a mladé buľvy. Repu môžete nakrájať na plátky alebo kocky. Môžete ju tiež nastrúhať. Záleží na tom, čo z repy najčastejšie pripravujete. Pokiaľ repu predvárate, nezabudnite ju pred mrazením dôkladne vychladiť.
Mrazený kôpor chutí rozhodne lepšie ako sušený. Zmraziť kôpor nie je nič zložité. Základom je vybrať mladé rastlinky. Kôpor dôkladne umyte a starostlivo osušte. Môžete ho nasekať a uložiť do mikroténových vrecúšok alebo skúsiť malú vychytávku. Nasekajte kôpor a uložte ho do formičky na ľad. Je to ideálne riešenie pre všetkých, ktorí čas od času potrebujú len menšie množstvo kôpru na dochutenie.
Ak ste doteraz váhali, či si môžete uschovať droždie do mrazničky, už nemusíte. Pokojne droždie zamrazte, nič sa mu nestane. Po rozmrazení ho bez starostí pridajte do cesta a uvidíte, že vám cesto vykysne ako z čerstvých kvasníc. Len musíte kvasnice zamraziť, kým sú ešte čerstvé. Nakrájajte si droždie na menšie kúsky, dajte ho do vreciek alebo do krabičky a máte hotovo. Droždie v mrazničke vydrží až 1 rok! Naopak hotové pečivo v mrazničke vydrží len 3 až 6 mesiacov.
Úplne ideálne je kupovať alebo piecť len toľko pečiva, koľko spotrebujete. Ak predsa len chcete pečivo uchovať dlhšie, nedávajte ho nikdy do chladničky. V chladničke sa na ňom môže vytvoriť pleseň, ktorú si nemusíte všimnúť. Oveľa lepšie je skladovať pečivo v mrazničke. Vždy ale počkajte až úplne vychladne. Potom jednotlivé kúsky vložte do kvalitných mikroténových vreciek alebo špeciálnych vrecúšok do chladničky a mrazničky. Aj napriek tomu, že pečivo vydrží v mrazničke až pol roka, snažte sa ho spotrebovať čo najskôr.
Zmraziť sa rozhodne nedá všetko. Aké potraviny do mrazničky nepatria?
Základným pravidlom na skladovanie potravín v chladničke je ich správne rozmiestnenie. V chladničke nie je vo všetkých častiach rovnaká teplota, pretože vo vnútri nedochádza k rovnomernému prúdeniu vzduchu. Chladničku tiež otvárame oveľa častejšie ako mrazničku, takže sa v nej vzduch otepľuje a môže sa vytvárať vlhkosť. Najteplejšou časťou chladničky sú dvere. Najchladnejšou je priehradka nad zásuvkami. Vrchné priehradky sú teplejšie. Ľudia veľmi často dávajú otvorené mlieko a vajíčka do dverí chladničky. To je častý omyl, ktorý podporujú aj niektorí výrobcovia, pretože do dverí umiestňujú špeciálne držiaky na vajíčka. Pritom vajíčkam sa bude najlepšie dariť v strede chladničky.
Prečo vôbec dávať cesto na chleba kysnúť do chladničky? V chlade sa proces kysnutia spomalí a vy si tak môžete cesto predpripraviť deň vopred a upiecť si čerstvý chlieb až na druhý deň ráno. Pomalé kysnutie má rad ďalších výhod. Chlebom z celozrnnej múky priamo svedčí, sú totiž potom oveľa lepšie stráviteľné. Pokiaľ chcete pomalé kysnutia v chladničke vyskúšať, zistite si, na ktorej priehradke sú 4 °C. Cesto vložte do uzavretej priehľadnej dózy, aby ste mohli pozorovať, ako je na tom. Podľa teploty niekomu kysne cesto 8 hodín, inému napríklad celý deň. Musíte si to vyskúšať. Odporúčame zmerať teplotu na jednotlivých priehradkách teplomerom.
Často sa sťažujeme, že nemáme v chladničke dostatok miesta. Realita je ale taká, že do chladničky dávame potraviny, ktoré v nej vôbec nemusia byť, alebo do chladu vyložene nepatria. Aké potraviny by ste nikdy nemali dávať do chladničky?
i
Ak dojčíte, materské mlieko v chladničke uchovávajte len v špeciálnych pohároch s uzáverom. Mlieko možno uchovať po dobu 24 hodín.
Správne uloženie potravín v chladničke predlžuje ich životnosť a uchováva ich čerstvosť a chuť. Naopak nesprávne skladovanie potraviny znehodnocuje. V prípade mäsa, syrov a húb sa majte obzvlášť na pozore, pretože si môžete zlým skladovaním privodiť zdravotné ťažkosti. Moderné chladničky a mrazničky napomáhajú uchovať potraviny dlhšie čerstvé a chutné.