Pokiaľ chcete usporiadať rodinné stretnutie či záhradnú párty, iste oceníte domáce výčapné zariadenie, vďaka ktorému budete môcť prítomným natočiť čerstvý a vychladený polliter z pohodlia vášho domova. Vaši kamaráti si túto vychytávku iste tiež veľmi obľúbia a budete mať o spoločnosť na dlhú dobu postarané. Ako ale vybrať to správne výčapné zariadenie?
Táto možnosť je na domáce použitie tá najvhodnejšia. Suché chladiče neobsahujú žiadnu vodu a na chladenie piva tu dochádza pomocou výmeny energie z uzavretého chladiaceho okruhu do termobloku. Chlad sa tu prenáša a akumuluje vďaka hliníkovým izolovaným blokom, ktoré sú priamo súčasťou zariadenia s pípou. Zariadenie preto nemá príliš veľké nároky na údržbu, a jeho manipulácia, či prenášanie tak nie sú vôbec zložité. Vďaka tomu, že sa pípa nachádza v tesnej blízkosti chladiaceho zariadenia, sa pivo do pár minút ochladí a budete môcť čapovať už chvíľu po pripojení.
Tento typ chladenia je väčšinou využívaný pri profesionálnych zariadeniach z dôvodu veľkej tepelnej zotrvačnosti. Nachádza sa tu vodný kúpeľ s ľadovou bankou, v ktorej sa tvorí ľad, ktorý následne pivo chladí. Výhodou tohto typu chladenia je možnosť čapovania väčšieho počtu pív za hodinu, ale na druhej strane je veľmi ťažké s týmto zariadením manipulovať, má oveľa väčšie nároky na údržbu a vychladenie piva na požadovanú teplotu môže trvať až dve hodiny.
Pri výbere domáceho výčapného zariadenia hrá táto položka veľmi dôležitú úlohu. Výkon nám totiž udáva, koľko pív zvládne zariadenie vychladiť minimálne o 10 °C. Z toho dôvodu si pri výbere zariadenia musíte uvedomiť, akú veľkú spotrebu piva budete mať. Pokiaľ teda máte v pláne nakrútiť približne 30 pív za hodinu, bude pre vás optimálne zariadenie, ktoré zvládne vychladiť 15 – 20 litrov (30 – 40 pív).
Výber spôsobu, akým chcete pivo natlakovať, je tiež veľmi dôležitý. Predovšetkým by ste si mali uvedomiť, aké vysoké nároky máte ohľadom kvality piva a ako dlho ho môžete nechať narazené.
Ide o najjednoduchší spôsob natlakovania piva, je teda na domáce použitie ten najideálnejší. Zariadenie, ktoré už obsahuje kompresor, je jednoduché na manipuláciu a nie je nijako náročné na údržbu. Pri väčšine domácich zariadení sa kompresor tlakuje sám a nemusíte sa o neho ďalej starať. Automaticky sa totiž zapína a vypína podľa jeho vlastnej potreby.
Kompresor má však tiež svoje nevýhody, pretože kyslík spôsobuje zvetrávanie piva (oxidáciu). Spoznáte to predovšetkým približne 24 hodín po narazení piva, kedy sa kvalita a chuť piva začne ľahko meniť, preto je lepšie ho spotrebovať skôr. Výčapné zariadenie s kompresorom sa preto hodí predovšetkým na záhradnú párty či rodinné stretnutia.
Výhodou tohto spôsobu je, že pivo vydrží 1 – 2 týždne čerstvé a bez výraznej zmeny chuti, pretože neoxiduje. Existuje tu však riziko, že pri vyššom tlaku sa môže pivo po dlhšej dobe presýtiť, bude mať oveľa viac bubliniek a bude veľa peniť.
Výčapné zariadenie umožňuje čapovanie vychladeného piva v pohodlí vášho domova. Nutnými podmienkami sú len sud piva a pripojenie na elektrinu. Výčapné zariadenie udržiava pivo po celú dobu v optimálnej teplote a používateľovi potom už stačí len ťahať za pípu a čapovať. Domáce výčapné zariadenia sú vhodné pre všetkých, ktorí organizujú väčšie záhradné párty či rodinné stretnutia alebo len dávajú prednosť čapovanému pivu pred fľašovým a plechovkovým.
Hodnota tlaku zohráva pri čapovaní piva veľkú úlohu. Pokiaľ máte príliš natlakovaný sud, môže sa stať, že pivo z pípy vystrekne, vypení a stratí tú správnu chuť. Naopak, ak bude tlak príliš malý, pivo začne príliš peniť už pri priechode pípou. Správny tlak záleží na druhu piva. Väčšinou sa však pohybuje okolo 2,3 bar. Hodnotu 3 bar by ste rozhodne nemali presiahnuť.
Vhodný tlak na vašu aktuálnu situáciu si môžete jednoduchým spôsobom vypočítať:Ako predvolenú hodnotu počítajte v lete 1,6 bar a v zime 1,1 bar. K tejto hodnote potom pripočítajte 0,1 bar za každé 2 metre hadice od sudu k výčapnému zariadeniu. Potom by ste mali pripočítať tiež 0,1 bar za každý 1 meter prevýšenia medzi dnom suda a výčapom.
Keďže najčastejším variantom domáceho výčapného zariadenia je to so suchým chladením a vstavaným kompresorom, použijeme v nasledujúcom príklade práve túto možnosť.
To, ako často budete výčapné zariadenie čistiť, záleží čisto na vás a na frekvencii jeho používania. Aj to najzákladnejšie čistenie by ale malo nasledovať po každom použití.
Technické záležitosti sú jedna vec, samotné čapovanie piva ale druhá a snáď aj podstatnejšia. Samozrejme nejde všetko hneď na prvýkrát, ale s trochou tréningu vám po chvíli vaši známi zaiste ponúknu miesto za barom v ich obľúbenej krčme.
Tu sú naše tipy na správne čapovanie piva:Kompresor je súčasťou niektorých výčapných zariadení. Kompresor vháňa do suda s pivom vzduch, s ktorým potom pivo stráca svoju penivosť. Kompresor pracuje úplne automaticky, teda nie je nutná ďalšia prípadná manipulácia. Výhodou je prevádzka bez ďalších nákladov a malá nasýtenosť plynom CO2. Na druhej strane je nevýhodou malá trvanlivosť piva, teda by sa do 24 hodín od narazenia sudu malo skonzumovať, pretože potom pivo stráca na svojej kvalite, čo spoznáte hlavne na jeho chuti.
Sanitačná kvapalina je prostriedok na čistenie výčapného zariadenia. Možno použiť ku všetkým druhom čistenia zariadenia, tankov, nádrží, potrubí a hadíc v potravinárskom priemysle. Vo väčšine prípadov je súčasťou sanitačnej kvapaliny chlór.
Rýchlospojka je súčasť výčapného zariadenia, ktoré slúži prevažne na spojenie nápojových hadíc, výčapných zariadení, narážacích hláv. Pri domácich výčapných zariadeniach ide predovšetkým o spojky hadíc, ktoré sú napojené zo suda do výčapného zariadenia.