Elektrické sporáky majú varnú dosku aj rúru napájanú elektrinou. Platničky si môžete vybrať z troch variantov – liatinové, sklokeramické a indukčné. Pri elektrickej rúre máte na výber zo širokej ponuky programov na pečenie a vlastností. Poďme sa teda pozrieť na to, aké sú dnes možnosti na trhu a podľa čoho si vybrať elektrický sporák vhodný pre vašu domácnosť.
Šírka elektrického sporáka je prvý parameter, podľa ktorého by ste mali zúžiť okruh výberu. Vyberajte podľa dispozícií vašej kuchyne a kuchynskej linky. Najčastejšie sa stretnete so šírkou sporáka 50 cm, v menšom zastúpení nájdete na trhu elektrické sporáky so šírkou 60 cm.
Pozn.: Užší model elektrického sporáka neznamená, že sa musíte zmieriť s malou rúrou. Aj sporáky so šírkou 50 cm disponujú veľkou rúrou na pečenie s objemom 60 – 70 litrov.
Každý elektrický sporák je opatrený energetickým štítkom, na ktorom nájdete informáciu o objeme rúry, o spotrebe elektriny na jeden statický aj teplovzdušný cyklus, a potom tiež údaj o celkovej energetickej hospodárnosti tohto modelu. Čím vyššia trieda, tým je elektrický sporák úspornejší a efektívnejší. Takmer všetky elektrické sporáky spadajú do energetickej triedy A. Rozdiel je potom v tom, že niektoré majú nadštandardné úsporné funkcie.
Príkon má vplyv na to, ako výkonný váš elektrický sporák bude. Čím vyšší príkon, tým je sporák výkonnejší (rýchlejšie rozohrieva). Hoci príkon úzko súvisí aj so spotrebou energie (s vyšším príkonom stúpa spotreba), nie je nutné sa vyššieho príkonu báť. Kvalitný spotrebič triedy A s úspornými technológiami a funkciami môže mať aj s veľkým príkonom celkovú spotrebu energie nižšia ako sporák s menším príkonom.
Celkový príkon v prípade elektrických sporákov sa najčastejšie pohybuje od 6 do 10 kW, pričom elektrické sporáky s príkonom nad 8 kW sú už dosť výkonné. V ponuke nájdete ale aj sporáky s príkonom nižším ako 6 kW.
Elektrický sporák je najčastejšie prispôsobený na napájanie trojfázovým striedavým prúdom (380 V – 400 V). Je to z toho dôvodu, že v prípade prevádzky troch a viac varných plôch alebo varnej plochy súčasne s elektrickou rúrou, je príkon zvlášť v čase rozohrievania veľmi vysoký. Odber elektriny sa výrazne zvýši a dochádza k veľkému zaťaženiu elektrického obvodu. Pri niektorých modeloch je možné sporáky prispôsobiť aj na napájanie jednofázovým prúdom (230 V), ale za cenu obmedzenia ich výkonu. Avšak niektoré sporáky (najčastejšie liatinové) umožňujú napájanie 230 V aj bez obmedzenia prevádzky. Odporúčame teda pred kúpou elektrického sporáka dôkladne si preveriť možnosti zapojenia aj v produktovom liste vybraného modelu.
Pri elektrickom sporáku máte na výber z troch typov varných dosiek – liatinová, sklokeramická a indukčná.
Elektrické sporáky s liatinovou varnou doskou sú najstarším variantom elektrických sporákov. Ide o najmenej efektívne varenie, pretože majú najvyššiu spotrebu energie, pomaly sa rozohrievajú a vykazujú veľké tepelné straty. Napriek tomu majú liatinové elektrické sporáky aj svoje pozitíva a svojich prívržencov. Liatinové elektrické sporáky totiž patria k tým najlacnejším a niektoré modely ponúkajú možnosť napojenia na nižšie elektrické napätie 230 – 240 V. Ľudia si ich s obľubou zaobstarávajú na chatu alebo do domácnosti, kde nie je možnosť trojfázového zapojenia.
Ide o odolnú varnú dosku so zabudovanými vykurovacími špirálami, ktoré sa rozohrievajú, a tak prenášajú teplo aj na priložené hrnce. Elektrické sporáky so sklokeramickou varnou doskou dnes patria medzi najrozšírenejšie a predstavujú zlatú strednú cestu. Elektrický sporák so sklokeramickou doskou pomerne rýchlo dosiahne požadovanú teplotu (výrazne rýchlejšie ako liatinové platničky, avšak nie tak rýchlo ako indukcia), vykazuje menšie tepelné straty, je cenovo dostupný a vďaka hladkému povrchu sa ľahko udržuje. Jeho nevýhodou však zostáva nevyužité zvyškové teplo a teplo unikajúce mimo obvodu hrnca. O horúcu platňu sa môžete pri nepozornosti popáliť a pri pretečení obsahu hrnca sa jedlo okamžite na varnú dosku pripáli.
Indukcia dnes predstavuje najmodernejší spôsob varenia. Dizajn indukčnej varnej dosky je rovnaký ako tej sklokeramickej, princíp ohrevu je však odlišný. Indukcia využíva na ohrievanie elektromagnetickú technológiu, kedy pôsobením magnetického poľa na magnetické dno hrnca sa v ohrievanej nádobe indukuje elektrické napätie, ktoré sa vďaka elektrickému odporu mení na teplo. Preto je indukcia účinná len v spojení s riadom z magnetického kovu. Po zapnutí indukčnej platne dôjde k ohrevu hrnca až vo chvíli, keď ho na dosku položíte. Dno hrnca sa zahrieva takmer okamžite, a teplo vzniká len a priamo na jeho ploche (tepelné straty sú maximálne 10 %). Varná doska mimo plochu hrnca zostáva chladná, a vy sa tak o ňu nespálite.
Niekedy pri varení na indukčnej varnej doske môžete pozorovať mierne bzučanie či vibrovanie. Môže sa to stať pri varení na vysokom stupni ohrevu alebo keď položíte na varnú zónu prázdny hrniec. Pri znížení intenzity ohrevu alebo doplnení hrnca obsahom tento zvuk zmizne alebo sa zníži. Príčinou vznikajúceho hluku býva aj nekvalitný riad na indukciu.
TIP: Ak stále váhate medzi dvoma najobľúbenejšími varnými doskami, pri rozhodovaní vám možno pomôže aj náš článok Rozdiel medzi sklokeramickou a indukčnou doskou.
Štandardom bývajú sporáky so 4 varnými zónami, teda so 4 platničkami rôznych veľkostí aj výkonov. Pre bežnú domácnosť sú tieto sporáky jasná voľba. V ponuke ale nájdete aj elektrické sporáky s 3 varnými zónami, ktorých výhodou môže byť pripojenie na 230 V.
Priemerný výkon platničiek:
Najmenšia varná zóna – 1 000 až 1 200 W
Stredne veľká varná zóna – 1 700 W
Najväčšia varná zóna – 2 300 W
Pozn.: Výkon varných zón zvyšujú funkcie Booster, špecifikácia Hi-Light alebo Flexi-zóna, ktorú oceníte, ak používate veľké hrnce napríklad pri zaváraní.
Liatinové varné dosky predstavujú klasiku, ktorá vám nič nové neponúkne. Naproti tomu pri výbere sklokeramickej alebo indukčnej varnej dosky si môžete vyberať z funkcií, vďaka ktorým bude pre vás varenie jednoduchšie, komfortnejšie a časovo menej náročné.
Vnútorný objem by mal vyhovovať počtu členov v domácnosti a ich potrebám. Menší objem sa rýchlejšie a lacnejšie vykúri na požadovanú teplotu, vyšší zase umožní piecť objemnejšie pokrmy.
Jednotlivec či pár si spravidla vystačí s vnútorným objemom rúry okolo 45 litrov. Pre 3-člennú domácnosť odporúčame siahnuť po rúrach s objemom 50 až 65 litrov. Pre 4 a viacčlenné rodiny sú vhodné rúry s objemom okolo 70 litrov.
Elektrická rúra vám okrem jednoduchého a presného ovládania ponúkne aj rôzne programy na pečenie a funkcie, vďaka ktorým môžete dosiahnuť lepšie výsledky pri pečení a môžete si výrazne uľahčiť aj údržbu rúry. Aké možnosti teda rúra pri elektrickom sporáku ponúka?
Funkcie a programy elektrickej rúry
Doplnkové vybavenie elektrickej rúry
Elektrický sporák je voľne stojaci spotrebič, ktorý budete mať stále „na očiach“. Je teda dôležité, aby sporák ladil s kuchynskou linkou a dobre zapadol do celkového dizajnu kuchyne. Najčastejšie výrobné materiály sú kov a nerezová oceľ. Čo sa farby týka, najväčšie zastúpenie majú klasické biele sporáky. Elektrické sporáky v nerezovom vyhotovení sú taktiež veľmi obľúbené. Ak chcete svoj sporák zladiť do čiernej kuchynskej linky, vhodnou voľbou bude pre vás čierny elektrický sporák. Do rustikálnej a retro kuchyne najlepšie zapadne sporák v retro štýle.
Liatinové sporáky sú najlacnejšie a najmenej efektívne. Liatinové varné dosky sa dlho rozohrievajú a tiež dlho chladnú. Nie sú energeticky výhodné, pretože počas prevádzky dochádza k vysokým tepelným stratám a na využitie spotrebovanej energie len na 60 %. Liatinové sporáky nie sú vhodné do domácnosti, kde sa veľa varí. Ich výhodou je však nízka obstarávacia cena, dlhá životnosť a fakt, že niektoré sporáky možno pripojiť aj na nižší zdroj elektrického napätia.
Najrozšírenejšie sú sklokeramické sporáky. Ich skvelý pomer ceny a úžitku presvedčí najviac domácností. Tieto sporáky ponúkajú pohodlné a pomerne rýchle varenie. Navyše sú použiteľné s akýmkoľvek riadom na varenie. Sklokeramická varná doska má vo vnútri zabudované vykurovacie špirály, ktoré sálajú teplo a zahrievajú tak priložený hrniec. Pri tomto type ohrevu síce vzniká zvyškové teplo, ale aj to sa dá niekedy využiť ku prospechu, napríklad na udržanie teploty pokrmov. Hladký a odolný sklokeramický povrch uľahčuje údržbu varnej dosky.
Indukčný sporák vyžaduje síce vyššiu vstupnú investíciu, ale ak chcete dlhodobo šetriť elektrickú energiu, využívať vysoký komfort pri varení alebo zaistiť bezpečnosť v domácnosti s malými deťmi, je tou najlepšou voľbou. Princíp elektromagnetickej indukcie zabezpečí veľmi rýchly ohrev a minimálne tepelné straty. Navyše sa o indukčnú varnú dosku nepopálite. Ak sa totiž na varnej zóne nenachádza žiadny riad, nenahreje sa, ani keď je zapnutá. Jej údržba je veľmi jednoduchá kvôli hladkému povrchu. A aj keď vám jedlo pretečie cez hrniec, nevznikajú na varnej doske pripáleniny.
Elektrické sporáky s teplovzdušnou rúrou umožňujú lepšiu a rovnomernú prípravu jedál. Niekedy sú označované ako rúry s pravým horúcim vzduchom. Okrem horného a dolného ohrevu, ventilátora a prípadne grilu sú vybavené aj kruhovým výhrevným telesom. Je totiž rozdiel, či rúra disponuje iba ventilátorom, ktorý len rozháňa teplý vzduch vznikajúci horným či dolným ohrevom, alebo aj kruhovým výhrevným telesom, ktoré má vlastný zdroj tepla a vháňa do rúry už ohriaty vzduch. V teplovzdušnej rúre môžete piecť viac plechov s rôznymi potravinami naraz, pretože vône a chute jednotlivých vrstiev sa nepremiešali.
Elektrický sporák s parnou funkciou umožňuje pridanie pary k horúcemu vzduchu zo začiatku pečenia, čím dosiahnete kypré a vláčne vnútro a chrumkavú kôrku na povrchu. Pozor, nejde o varenie v pare. Parnú funkciu oceníte najmä pri príprave domáceho pečiva, kysnutých ciest a koláčov, ale tiež pri pečení mäsa a ďalších jedál, pri ktorých chcete dosiahnuť šťavnaté vnútro a chrumkavú kôrku.
Na údržbu sú nenáročné sklokeramické a indukčné varné dosky. Oproti liatinovým platniam majú výhodu v hladkom a vysoko odolnom povrchu, ktorý sa veľmi ľahko čistí a udržiava. Navyše na indukčnej varnej doske nevznikajú žiadne pripáleniny (alebo len minimálne), aj keď vám pretečie hrniec. Varná doska sa totiž ohrieva iba priamo pod hrncom, plocha okolo hrnca ostáva chladná.
TIP: Návod na správne čistenie varnej dosky, odporúčania vhodných čistiacich prostriedkov, ale aj tipy, ako vyčistiť varnú dosku citrónom nájdete v článku Ako sa starať o varnú dosku.
Na indukčné varné dosky sa používa špeciálny riad s feromagnetickým dnom (materiál obsahujúci železo). Indukčný riad býva označený na spodnej časti nádoby grafickým symbolom cievky. Či je riad naozaj vhodný na indukciu môžete spoznať jednoduchým testom, postačí vám na to iba obyčajný magnet. Priložte ho na dno hrncov, a ak bude držať, tak riad bude normálne fungovať aj na indukčnej varnej doske.
TIP: Než si zaobstaráte novú sadu riadu, skúste si urobiť test s magnetom aj na riade, ktorý už máte doma.
Tieto „samočistiace“ funkcie vám výrazne pomôžu udržať vnútro rúry čisté.
Pyrolytická rúra sa po aktivácii samočistiaceho programu rozohreje na veľmi vysoké teploty (až 500 °C), pri ktorých spáli všetky nečistoty na popolček. Potom stačí povrch po vychladnutí (ideálne ešte keď je mierne zahriaty) len pretrieť mokrou handričkou a je hotovo.
Katalytické rúry, sú vybavené špeciálnym vnútorným obložením z pórovitého smaltovaného materiálu. Vďaka nemu rúra do seba ako špongia natiahne mastnotu a nečistoty, ktoré teplom následne zoxidujú a odparia sa v priebehu bežného pečenia.
Tomuto spôsobu čistenia sa hovorí aj AquaClean alebo EcoClean. Takéto rúry na pečenie možno vďaka ich špeciálnej úprave vnútra čistiť len pomocou pary. Vodu nalejete na pekáč a spustíte funkciu čistenia vodnou parou. Para zmäkčí nečistoty a napučí pripáleniny, ktoré cca po pol hodine, kedy sa skončí čistiaca funkcia, stačí zotrieť utierkou.
TIP: Podrobnejšie informácie aj návod a odporúčania, ako čistiť rúru bez samočistiacej funkcie, nájdete v našom článku Ako vyčistiť rúru.