Oproti kapsulovým a automatickým kávovarom počítajú pákové espressovače s vašou spoluprácou. Sú obľúbené u milovníkov kávy, ktorí poznajú zákonitosti jej prípravy a radi sa podieľajú na celom procese od zrnka až po hotovú šálku. Aký tlak by mal dokázať pákový kávovar vyvinúť, aby vám pripravil výbornú kávu? A aké ďalšie funkcie sa vám budú v prípade tohto stroja hodiť? Poradíme vám v našom sprievodcovi.
Podľa tlaku vyvíjaného na zomletú kávu delíme kávovary na tie, ktoré majú čerpadlo a tie, ktoré sú založené na tlaku pary.
Pre kvalitnú prípravu kávy je vhodné, aby mal kávovar integrované čerpadlo. Dosahovať by mal aspoň 9 barov, pre šálku naozaj kvalitného espressa budete potrebovať prístroj s tlakom aspoň 15 barov.
Existujú tiež lacnejšie prístroje s tlakom okolo 2 bar, pri ktorých nebudete s kvalitou pripravenej kávy príliš spokojní. Preto odporúčame na kávovare nešetriť.
Nádržky na vodu pri pákových kávovaroch mávajú objem od 0,5 až do 2,5 litra.
Ak bežne pripravujete kávu pre 2 osoby, postačí vám kávovar so zásobníkom s objemom 1 liter.
Počítajte s tým, že od veľkosti zásobníka na vodu sa odvíja aj cena a veľkosť kávovaru.
Pákové kávovary sú k dispozícii s príkonom v širokom rozmedzí 300 až 2 200 W.
Prístroje s nízkym príkonom spotrebujú menej energie a svojou veľkosťou nezaberú veľa priestoru.
Pákové kávovary s potrebou vyššieho príkonu majú väčšiu spotrebu energie a sú priestorovo náročnejšie, ponúkajú však lepší výkon a bývajú vybavené množstvom nadštandardných funkcií.
Pákové čiže manuálne kávovary sú vhodné pre skutočných znalcov kávy. Príprava kávy u nich neznamená len stlačiť jedno tlačidlo a počkať pár sekúnd na šálku ako v prípade automatických kávovarov. Pákové kávovary nemávajú totiž zabudovaný mlynček a automatický dávkovač. A preto je správne namletie kávových zrniek aj natlačenie kávy do sitka na vás. To robí z prípravy kávy milý rituál, pri ktorom si budete pripadať ako ozajstní baristi.
Aby ste si každý deň mohli vychutnať šálku čerstvej kávy, nezabudnite k pákovému kávovaru prikúpiť aj mlynček na kávu. Namletá káva totiž rýchlo stráca arómu. A preto je vhodnejšie namlieť si toľko, koľko práve potrebujete ako kupovať celé vrece namletej kávy. V prípade mlynčekov na kávu platí priama úmera. Čím kvalitnejší mlynček, tým lepšia káva. Neviete si dať rady s výberom? Poradíme vám v našom sprievodcovi Ako vybrať mlynček na kávu.
Pre naozajstných kávových nadšencov sú k dispozícii pákové kávovary so zabudovaným mlynčekom na kávu. Ten má schopnosť namlieť kávové zrná jedinečným spôsobom, ktorý vám poskytne ešte lepšiu a výraznejšiu chuť kávy. Pákové kávovary s mlynčekom sa v mnohom vyrovnajú profesionálnym espressovačom v kaviarňach, ich cena však býva porovnateľná s automatickými kávovarmi.
Pákové espressovače nemajú integrovaný zásobník na kávu, ale sitko v podobe nerezovej nádobky s dierkami umiestnené v páke. Práve to sa napĺňa čerstvo namletou kávou. Páku potom zafixujete pred výpust vody, ktorá cez kávu pretečie do šálky.
TIP: Ak si kávovar vyžiada údržbu, odporúčame ju neodkladať. Pre bezproblémový chod a kvalitnú kávu je nutné sa o prístroj pravidelne starať.
Na jednom pákovom kávovare možno pripraviť dva rovnaké, avšak kvalitatívne odlišné nápoje. Všetko závisí od kvality samotnej kávy, jej množstva, ale aj dôkladnosti, s akou ju do sitka natlačíme. Tu je potrebné dbať na výber správneho mlynčeka na kávu. Ovplyvniť tiež môžete kvalitu peny a na podobe nápoja sa podpisuje tiež tvrdosť vody.
Pákové kávovary sú vhodné pre milovníkov kávy, ktorí sú tak trochu baristi. Chcete si občas zaexperimentovať a pochváliť sa návšteve svojím výtvorom? Máte radšej čerstvo namletú kávu než kupované kapsuly? Potom vyberte tento typ kávovaru.
Espresso je kávový nápoj s objemom približne 30 ml vyrobený pod tlakom asi 9 barov. Odporúčaný čas extrakcie je 20 – 30 sekúnd. Servíruje sa v šálke s objemom 60-90 ml.
TIP: Nápoj sa správne volá espresso. Stretnúť sa však môžeme aj s nesprávnymi výrazmi presso, Expres, piccolo a ďalšími.
Jemná a hustá kávová pena na povrchu správne pripraveného espressa.
Variant caffè latte, ktorá sa pripravuje do vysokého pohára. Skladá sa z viac ako 200 ml napeneného mlieka, 30 ml espressa a hornej vrstvy mliečnej peny. Ako posledné sa nalieva espresso, ktoré vytvára na pene charakteristickú škvrnu.
Správna výslovnosť je [late makijáto], nie macatou pod.
Slovník pojmov