Čerstvý chlieb s maslom a naň dva plátky poctivej domácej šunky. Tiež sa vám zbiehajú sliny? Lenže šunka z obchodu poslednú dobu stojí za starú belu alebo je taká drahá, že si radšej necháte zájsť chuť. Čo s tým? Ideálnym riešením je domáca šunka zo šunkovaru. So šunkovarom si pripravíte šunku najvyššej kvality ľahko a rýchlo a my vám poradíme, ako na to. V našom článku nájdete presný návod, ako si pripraviť vynikajúcu domácu šunku. Dozviete sa tiež, aké sú hlavné výhody šunkovarov a ďalšie užitočné tipy, rady a recepty, ktoré pri varení šunky určite oceníte.
Údeniny a mäsové výrobky nepatria do kategórie zdravých potravín. Pokiaľ aspoň trochu sledujete trendy z oblasti zdravej výživy, tak viete, že údeniny sú jedno veľké hrubé a k tomu podčiarknuté NIE. Ak si dáte tú prácu a v obchode si pozorne prečítate etikety jednotlivých mäsových výrobkov, bude vám hneď jasné, prečo tomu tak je. Nechce sa vám študovať alebo sa nevyznáte v potravinárskych skratkách? Nevadí. Zamerajte sa len na podiel mäsa. Má vaša obľúbená šunka len 60 % mäsa? Čo asi tvorí tých zvyšných 40 %? Je to smutné, ale vo svojej podstate všetko, čo výrobcu napadne. Ešte smutnejšia je skutočnosť, že niektoré psie salámy a konzervy majú väčšiu podiely mäsa než tie, ktoré sú určené ľuďom.
Domáca šunka zo šunkovaru má v tomto porovnaní len samé výhody. Prečítajte si, aké sú hlavné výhody domácej šunky a vlastného šunkovaru.
Pokiaľ patríte k staršej generácii asi sa vám v súvislosti so šunkovarom ako prvý vybaví hliník. Babičky na šunkovary z hliníka nedali dopustiť. Hliníkové šunkovary sú populárne aj dnes. Moderné šunkovary sa vyrábajú aj z nehrdzavejúcej ocele a odolného plastu.
Nebojte sa, príprava domácej šunky naozaj nie je žiadna veda. Aby výsledok stál za to, je nutné dodržiavať pár pravidiel. Nie sú nijak zložitá, určite to zvládnete.
Mäso nakrájame na kocky, ideálne 3 cm × 3 cm (asi rovnako veľké ako na guláš). Kocky potom klaďte do misy a presypávajte soľou. Pridajte malú lyžičku práškového cukru. Cukor sa do šunky dáva kvôli vôni. Potom mäso spracujte rukami alebo pomocou kuchynského robota. Hnetaciu fázu nepodceňujte, inak sa vám vaša šunka nemusí spojiť.
Pár kociek môžete úplne rozsekať a následne vmiešať do zmesi. Vďaka tomuto jednoduchému triku sa vám celá zmes krásne spojí. Mäso dajte na dva dni uležať do chladničky. Buď v nejakej nádobe alebo rovno v šunkovare. Potom šunkovar vložte do hlbšieho hrnca a varte približne dve hodiny (riaďte sa pokynmi výrobcu). Po uvarení schlaďte nádobu so šunkou, aby ste ukončili jej tepelnú úpravu. Vyberte šunku zo šunkovaru a uložte do chladničky.
Postup prípravy je rovnaký ako pri recepte vyššie. Každý šunkovar obsahuje návod na prípravu šunky. Vždy postupujte podľa pokynov výrobcu.
i
Mäsiarska soľ (rýchlosoľ) je dusitanová zmes. Pokiaľ si chcete vyrobiť šunku absolútne bez konzervantov a ochucovadiel, nemusíte ich použiť. Namiesto nich môžete použiť obyčajnú alebo morskú soľ. Šunka bez mäsiarskej soli bude sivastá a budete ju musieť rýchlejšie skonzumovať. Na chuti sa nič nezmení. Farbu možno šunke dodať s pomocou korenia. Záleží teda len na vás, ktorý variant vám vyhovuje viac.
Postup prípravy je rovnaký, ako pri prvom recepte. Každý šunkovar obsahuje návod na prípravu šunky. Vždy postupujte podľa pokynov výrobcu.
Polovicu mäsa nakrájajte na kocky a polovicu zomeľte. Ku zmesi pridajte soľ, korenie a med. Všetko dôkladne premiešajte. Nakoniec pridajte celé vykôstkované olivy. Zmes vložte do šunkovaru (do vrecka alebo fólie podľa typu šunkovaru). Varte asi 60 minút pri teplote 85 °C. Potom nechajte nádobu celkom vychladnúť. Namiesto olív môžete použiť kúsky syra.
i
Domáca šunka bez pragandy vydrží 2 – 3 dni v chladničke. S pragandou má dlhšiu trvanlivosť. Niektoré šunkovary umožňujú výrobu polovičnej dávky. Dodržujte dátum spotreby! Po niekoľkých dňoch sa na šunke môžu začať množiť baktérie Clostridium botulinum. Táto baktéria produkuje prudko jedovatý botulotoxín.
Domáca šunka zo šunkovaru má mnoho nesporných výhod. Pomocou šunkovaru si môžete pripraviť vysoko kvalitnú šunku bez chémie a za rozumnú cenu. Príprava domácej šunky je navyše veľmi jednoduchá. Stačí mať to správne nadšenie a trochu trpezlivosti.