Pokiaľ pri grilovaní radi trávite čas vonku a nie ste obmedzený iba balkónom alebo vnútorným priestorom bytu, je gril na drevené uhlie perfektný. V našom článku sa dozviete, ako urobiť oheň v grile, ako typ dreva, na ktorom grilujete, ovplyvní výslednú chuť a podelíme sa s vami aj o tipy na grilovanie.
Znie to ako klišé, ale správna príprava grilu je polovičným úspechom celého procesu grilovania. Jedine tak dosiahneme rovnomerné sálanie, ktoré zaručí dobrý výsledok grilovania. Takže ako grilovať?
Najprv očistite rošt. Suché noviny vložte na dno grilu. Na ne umiestnite do tvaru kužeľa brikety, drevené uhlie alebo triesky. Môžete použiť aj podpaľovač, ktorý proces urýchli. Škrknite zápalkou a podpáľte papier. Gril zatiaľ neprikrývajte, ale počkajte, až sa drevené uhlie, brikety či drevo poriadne rozhorí a vnútri bude žiariť načerveno.
Postupne pridávajte ďalší materiál a opäť počkajte, až sa poriadne rozhorí. Potom žeravý základ rozprestrite po celom grile a umiestnite rošt. Na udržanie správnej teploty pridávajte brikety uhlia či drevo pravidelne cca každých 20 minút.
Možno sa budete čudovať, ale druh dreva, na ktorom budete grilovať, dokáže ovplyvniť výslednú chuť pokrmu.
# 1 Grilujte na žeravých uhlíkoch a nie nad ohňom. Je to nielen nezdravé, ale aj neefektívne. Jedlo totiž na povrchu pripálite, zatiaľ čo uprostred nebude dobre pripravené.
# 2 Na otáčanie mäsa nepoužívajte vidličku, ale kliešte. Pokiaľ ho totiž prepichnete, vytečie z neho úplne zbytočne šťava a mäso bude suché.
# 3 Pokiaľ mäso pri kontakte s roštom nezasyčí, je gril málo rozpálený.
# 4 S marinádou to nepreháňajte. Ideálne ňou grilovaný pokrm potierajte až ku koncu, aby sa nepripálila a nezhorkla.
# 5 Používajte kvalitné rastlinné oleje, ktoré sa na povrchu mäsa nespália.
Už viete, ako správne urobiť oheň na grile, aké drevo si vybrať a čo počas grilovania dodržiavať. Ale tušíte, ktoré zariadenie si na grilovanie zvoliť? Máme pre vás 2 tipy na našich obľúbených gril masterov.
Gril na drevené uhlie TEPRO Toronto so zabudovaným teplomerom vám pomôže stať sa šampiónom v grilovaní. S jeho pomocou totiž zvládnete prepečené pokrmy ľavou zadnou. Vďaka vetracím otvorom na pravidelné prúdenie vzduchu umožňuje jednoducho regulovať silu ohňa. Potrebujete gril niekam presunúť? Žiadny problém. Vďaka dvom kolieskam si s ním môžete ľahko jazdiť napríklad aj po celej záhrade. Navyše držadlo poklopu je tepelne izolované, takže sa o neho nepopálite. A čo so zvyšným popolom? Stačí jednoducho vysunúť box s vyhoreným uhlím a vysypať, kam potrebujete.
Dva grilovacie rošty s rozmermi 55 × 41 cm vystačia akurát pre 4-člennú rodinu. Výšku roštu si môžete ľahko nastavovať vďaka kľučke. A pre (nielen) pivných fajnšmekrov je v prednej časti grilu umiestnený otvárač na fľaše. Gril má odolnú robustnú konštrukciu, čo sa odráža na jeho váhe. Tá je 40 kg.
Rozmery: 104 × 100 × 67 cm
Pracovná výška: 70 cm
Väčší variant grilu na drevené uhlie TEPRO Toronto XXL je rovnako šikovný a užitočný ako menší model. Disponuje zabudovaným teplomerom v poklope, dvomi kolieskami na ľahkú manipuláciu, vetracími otvormi, izolovaným držadlom, výsuvným boxom na popol, nastaviteľnou výškou roštu a dokonca aj otváračom na fľaše.
Jediné, v čom sa líšia, je jeho veľkosť a objem grilovacích roštov. Rozmery 70 × 46 cm vám prídu vhod pri párty s priateľmi alebo pri rodinnom stretnutí. Aj napriek tomu, že je gril rozmernejší, na váhe nič nepribral. Pokiaľ ho poťažkáte, zistíte, že tiež váži 40 kg.
Rozmery: 120 × 145 × 68 cm
Pracovná výška: 91 cm
Teraz už viete, ako správne grilovať na drevenom uhlí, aké drevo si vybrať, ktorý gril zvoliť, a dokonca sme vám prezradili aj tajné grilovacie triky. Tak šup! Pustite sa do práce a vychutnajte si poriadne prepečené mäsko, zeleninku alebo syr a ohromte svoju rodinu.