Taliansko svojimi tradičnými jedlami pobláznilo celý svet. A nie je sa čomu diviť. Talianska kuchyňa je chuťovo výborná, zdravá, a pritom jednoduchá na prípravu. Zakladá si na čerstvých surovinách a rada sa spája s dobrým vínom. Aj my si dnes pripravíme niekoľko talianskych receptov, ktoré vás dostanú svojou jednoduchosťou a znamenitým výsledkom. A s kým iným by sme si mali uvariť talianske jedlo než s Talianom Emanuelom Ridim. Tento skvelý kuchár sa vo svojej kuchyni spolieha na renomovanú značku domácich spotrebičov Candy, a tak si aj my spolu s ním pripravíme delikátne talianske pokrmy za pomoci týchto jedinečných, inovatívnych spotrebičov.
Hovorí sa, že v jednoduchosti je krása a v talianskej gastronómii to platí dvojnásobne. Je až neuveriteľné, ako talianska kuchyňa dokáže v jedinej panvici s pár ingredienciami vykúzliť dokonalý gastronomický zážitok plný chuti, vône a farieb. Taliansko je známe pizzou, rybami a zmrzlinou, ale hlavnú úlohu hrajú predovšetkým cestoviny (pasta). Sú vyhlásené svojou jedinečnou chuťou a kvalitou. My si uvaríme veľmi obľúbené Spaghetti carbonara, feferónkou vyladené Spaghetti aglio olio e peperoncino, chuťovo výnimočné Tagliatelle s údeným lososom a kôprom a slávne Lasagne bolognese. So sympatickým kuchárom Emanuelom Ridim a s modernými spotrebičmi značky Candy vás to bude baviť.
Známy a skúsený kuchár Emanuele Ridi sa stal tvárou značky Candy a nie je tomu náhodou. Oboch spája Taliansko, tradícia a láska k vareniu. Vzájomná spolupráca týchto dvoch Talianov je dokonalá harmónia s perfektným výsledkom. Preto aj naše recepty pripravované pod taktovkou Emanuela Ridi a za pomoci spotrebičov Candy sa vám zaručene podaria a prinesú vám jedinečný chuťový zážitok.
Talianska kuchyňa si zakladá na kvalitných a čerstvých surovinách, čo je tiež jeden z dôvodov, prečo je aj napriek svojej jednoduchosti tak výborná. Starostlivo nakúpené ingrediencie je potrebné tiež správne uchovávať. V prípade chladničky Candy sa môžete spoľahnúť, že zabezpečí optimálne podmienky na uchovanie všetkých druhov potravín tak, aby si zachovali svoju kvalitu a čerstvosť čo najdlhšie. Táto chladnička s atraktívnym a nadčasovým dizajnom, s energetickou účinnosťou A++ a extra nízkou hlučnosťou dokonale zapadne do osobitého rázu každej kuchyne. Navyše vďaka technológii Candy simply-Fi s ňou môžete komunikovať cez wi-fi pomocou vášho smartfónu alebo tabletu.
Cestoviny sa v Taliansku varia spôsobom „al dente“, čo znamená, že majú byť pevné, aby bolo nutné ich hrýzť, ale nie príliš tvrdé. Cestoviny varíme vo veľkom hrnci a vo veľkom množstve mierne osolenej vody, aby mali dostatok priestoru na pohyb a získali na objeme. Do hrnca ich vložíme až keď začne voda prudko vrieť. Hrniec na malú chvíľku ešte prikryjeme, pretože cestoviny musia dôjsť rýchlo do varu. Potom teplotu stiahneme, pokrievku zložíme a za občasného miešania cestoviny dovaríme.
Hoci sme v našich končinách zvyknutí skôr na slnečnicový olej, pre taliansku kuchyňu je kľúčovou ingredienciou olej olivový. Taliani ho doslova milujú a pri príprave svojich jedál s ním rozhodne nešetria. Odporúčame teda v každom talianskom recepte dodržať použitie olivového oleja a nenahradzovať ho inými.
Je dobré zaobstarať si dva druhy olivového oleja. Jeden na vyprážanie a varenie, ktorý nemusí byť nevyhnutne za studena lisovaný. Druhý by mal byť už extra virgin a mal by byť tej najvyššej kvality. Jeho chuť by vám mala maximálne vyhovovať, pretože ho budete používať na šaláty či finálne dochutenie pokrmov. Takýto olej si kúpte v menšom balení, aby ste predišli jeho skazeniu.
Cesnak patrí k veľmi častým ingredienciám v talianskych receptoch. Zatiaľ čo my sme zvyknutí pri príprave jedál cesnak lisovať, Taliani ho krájajú na tenké plátky alebo sekajú nadrobno, prípadne rozdrvia rukou. Takto naporciovaný cesnak je totiž vhodnejší na vyprážanie. Dôležitou zásadou pri vyprážaní cesnaku je postrážiť si, aby nezhnedol. Stratil by tak svoju chuť a vôňu. Preto ho opekajte pomaly a pri nižšej teplote.
Názov spaghetti pochádza z talianskeho slova „spago“, teda povrázok. Spaghetti carbonara sú v Taliansku veľmi bežným a obľúbeným pokrmom. Okrem vajca a tvrdého syru obsahujú pancettu, čo je talianska slanina vyrábaná z bôčika, ktorá je pre svoju vynikajúcu chuť často servírovaná aj ako súčasť predkrmu.
Ideálne na rýchle, jednoduché a bezpečné varenie nielen cestovín je indukčná varná doska Candy CIB633CTP s FLEXI zónou. Bude sa vám tiež hodiť jej funkcia Booster, s ktorou po vložení cestovín do hrnca privediete vodu rýchlo opäť k varu. S intuitívnym dotykovým ovládaním jednoducho navolíte požadovanú teplotu alebo aktivujete ďalšie funkcie. Praktický je predovšetkým časovač, ktorý postráži správny čas varenia za vás.
Počet porcií: 4 |
Čo budeme potrebovať: 400 g cestovín spaghetti
|
Postup prípravy: Cestoviny uvaríme vo vriacej osolenej vode do podoby al dente. Na panvicu s trochou oleja vhodíme nakrájanú slaninu na rezance, opečieme do chrumkava, jednu tretinu si schováme bokom na ozdobu. Zvyšok v panvici podlejeme troškou vývaru. Zvlášť zmiešame žĺtky s nastrúhaným parmezánom a korením. Uvarené špagety vhodíme na panvicu so slaninou, prehádžeme, nakoniec mimo oheň zmiešame s vaječnou zmesou a podávame s chrumkavou slaninou. |
Spaghetti aglio olio a peperoncino sú veľkou talianskou klasikou. Tak jednoduché, pritom tak dokonalé. Pozor však pri výbere cesnaku. Používajte len kvalitný cesnak, ktorý poriadne „píše“. A keďže sú to Spaghetti aglio olio, nebojte sa pridať trochu viac oleja.
Počet porcií: 4 |
Čo budeme potrebovať: 400 g cestovín spaghetti
|
Postup prípravy: Cestoviny uvaríme v dobre osolenej vode do podoby al dente. Na studenú panvicu nalejeme olej, prihodíme nadrobno nakrájaný cesnak a pri nízkej teplote restujeme, kým nezozlatne, ale nesmie príliš stmavnúť, inak zhorkne. Potom prihodíme nasekanú feferónku a petržlenovú vňať. Zalejeme trochou vody z hrnca, kde sa varia špagety. Špagety premiešame na panvici so zmesou a môžeme podávať. |
Názov cestovín tagliatelle pochádza z talianskeho slova „tagliare“ (krájať, rezať). Tieto dlhé ploché rezance sa najčastejšie podávajú s rôznymi druhmi mäsa. V tomto prípade bude hrať hlavnú úlohu losos. Tento recept v sebe skrýva dokonalú harmóniu chutí, a aj napriek svoju jednoduchú prípravu vás výsledok nadchne. Či už chcete pripraviť jedlo na slávnostnú príležitosť alebo si jednoducho chcete pochutnať na dobrom jedle, tagliatelle s údeným lososom a kôprom sú skvelou voľbou.
Počet porcií: 4 |
Čo budeme potrebovať: 320 g domácich cestovín tagliatelle
|
Postup prípravy: Plátky lososa pokrájame na malé kúsky a zľahka ich orestujeme na masle. Pridáme panáka brandy a flambujeme. Akonáhle sa alkohol vyvarí, oheň sám ustane. Potom rybu zalejeme smotanou a ochutíme nastrúhaným muškátovým orieškom a nasekaným kôprom. Taglietelle uvaríme vo vriacej osolenej vode do mäkka. Cestoviny pridáme do panvice, prehodíme, podľa ľubovôle dosolíme a okoreníme a môžeme servírovať s vetvičkou kôpru. |
Lasagne sú veľmi širokým a plochým druhom cestovín. Než ich začneme pokladať do zapekacej misy, musíme ich najskôr spariť vo vriacej vode a potom na chvíľu schladiť v studenej vode, aby zostali „al dente“. Odporúčame nevysypať do vriacej vody celú krabičku naraz, ale vkladať tam jednotlivé lasagne postupne.
Počet porcií: 4 |
Čo budeme potrebovať: 320 g plátkov lasagní
|
Postup prípravy: Plátky lasagní sparíme vo vriacej osolenej vode s kvapkou oleja a potom vhodíme do studenej vody s ľadom. Do zapekacej misy striedavo skladáme plátky lasagní, vrstvu paradajkovej omáčky, opäť lasagne, boloňskú omáčku, bešamel. Zopakujeme všetky vrstvy ešte raz a zakončíme paradajkovou omáčkou, bešamelom a strúhaným parmezánom. Zapekáme 45 minút v rúre rozohriatej na 180 stupňov. V multifunkčnej rúre Watch&Touch stačí na veľkom LCD displeji vybrať prednastavený program na prípravu lasagne a rúra sa o zvyšok postará. Navyše po pripojení na internet môžete priebeh celého pečenia sledovať pokojne od svojho obľúbeného televízneho programu. |
Plne dotyková multifunkčná rúra Watch&Touch od Candy je kuchynský spotrebič budúcnosti. Je to jediná rúra s 19" dotykovou LCD obrazovkou zabudovanou v dvierkach. Pár jednoduchými dotykmi si môžete vybrať zo 70 automatických programov s možnosťou prispôsobenia porcií. Alebo si môžete nastaviť a uložiť svoje vlastné parametre a postupy na prípravu obľúbených pokrmov. Došla vám inšpirácia pri varení? Inteligentná rúra Candy vám ponúkne až 14 video receptov, ktoré sú ukázané na dotykovej obrazovke s podrobnými inštrukciami. Vďaka integrovanej HD videokamere môžete sledovať celú prípravu jedla bez toho, aby ste museli otvárať dvierka. A po pripojení pomocou mobilnej aplikácie Candy Simply-Fi môžete všetko kontrolovať kedykoľvek a odkiaľkoľvek.
Pečenie s rúrou Watch&Touch bude oveľa jednoduchšie a zábavnejšie ako inokedy. Inovatívna rúra Watch&Touch úplne prekoná vaše predstavy o dokonalej rúre na pečenie.
Značka Candy sa neúnavne snaží vyvíjať technológie, ktoré maximálne uľahčujú každodenný život jej zákazníkom a poskytnú im viac voľného času a pohodlia. Spotrebiče vybavené Wi-Fi technológiou Candy (Smart Fi, Smart Fi +) tak môžete ovládať aj na diaľku cez svoj mobilný telefón alebo tablet kedykoľvek a odkiaľkoľvek. Stačí si zadarmo stiahnuť aplikáciu simply-Fi. Môžete si tak svoju rúru Candy predhriať ešte skôr, než dorazíte domov.
Inteligentná chladnička Candy vám postráži správny čas na vychladenie vášho obľúbeného vína alebo vás upozorní na zle dovreté dvierka. A čo digestor, ktorý zaregistruje dym a zavolá vás tak včas k sporáku alebo vás sám upozorní na nutnosť vyčistiť filter? Zatiaľ čo bežné spotrebiče budú za pár rokov zastarané, váš inteligentný spotrebič Candy sa prispôsobí vášmu životu.
Taliani sa vedia zastaviť a vychutnať si výborné jedlo. Doprajte si to aj vy. Inteligentné a spoľahlivé spotrebiče Candy vám prinesú nielen radosť z varenia a podareného výsledku, ale doprajú vám aj oveľa viac voľného času a pohodlia.