Arašidy

Zobraziť katalóg
Cena
-
Dostupnosť
Stav tovaru
Hodnotenia od zákazníkov
Druh orechov
Mandle
(8)
Kešu
(11)
Arašidy
(26)
Para
(3)
Makadamové orechy
(1)
Forma
Natural
(4)
Pražené
(13)
Solené
(11)
V čokoláde
(6)
V mede
(3)
Balenie
Orechy jednodruhové
(15)
Zmes orechov
(7)
Zmes orechov a ovocia
(4)
Hmotnosť
96 g
1000 g
-
Najnovšie objednávky
Filtrovať

Arašidy sú výborným zdrojom energie, živín a vitamínov. Ako rýchly zdroj energie ich ocenia predovšetkým športovci, ale ako súčasť zdravej desiaty si na nich pochutí úplne každý. Všemožné druhy chutí prilákajú aj rozmaznané jazýčky. Neviete si rady s výberom? Čítajte ďalej a poradíme vám.

Pokračovať

Arašidy zaradíte do stravy jednoducho

Arašidy sú veľmi chutným komponentom a ľahko ich zaradíte do svojej každodennej stravy. V sladkej forme ich môžete pridať do svojho obľúbeného smoothie či do jogurtu, zatiaľ čo v slanej forme sa hodia skôr do šalátov alebo na pečivo. Arašidy možno tiež použiť pri varení a pečení.

Varenie a pečenie: Arašidy a ich všestrannosť

Arašidy je možné použiť v mnohých rôznych receptoch, vďaka ich chuťovej všestrannosti a skvelej nutričnej hodnote. Poďme si predstaviť pár rýchlych jedál s arašidmi:

  • Ázijské pokrmy, ako sú vietnamské závitky alebo thajské karí, používajú arašidy ako zdroj chrumkavosti alebo vo forme sladkastej omáčky.
  • Šaláty posypané arašidmi sú vynikajúce. Nielenže jednoducho nahradia tradičné krutóny, ale aj šalát vizuálne a chuťovo obohatia.
  • Pečené dezerty využijú arašidy do cesta a na zdobenie. Pridať novú a zaujímavú chuť vašim obľúbeným muffinom a sušienkam nikdy nebolo jednoduchšie.

V mede, pražené aj údené – arašidy si vychutná každý

Arašidy si môžete vychutnať v mnohých variantoch. Napríklad v natural forme sú najzdravšie, pretože neobsahujú extra soli a tuky. Solené a pražené arašidy si vychutnajú všetci bez ohľadu na vek. V mede, čokoláde či arašidy v cukre dokonale spoja chuť arašidov a sladkú chuť polevy a vytvoria tak spoločnú harmóniu. V lúpanej forme sa perfektne hodia ako rýchla desiata na cesty, zatiaľ čo v jogurte alebo údené sa hodia arašidy na večer.

Arašidy – Čokoláda
Arašidy v čokoláde

Arašidy – Cukor a med
Arašidy v karameli a mede

Arašidy s kešu
Arašidy s kešu

Naozaj sú arašidy strukovina?

Hoci sa arašidy niekedy označujú ako búrske oriešky, tak s orechmi nemajú nič spoločné. Sú totiž plodom podzemnice olejnej a patria do kategórie strukovín. Táto rastlina sa pestuje primárne v subtropických a tropických oblastiach, kde jej plody rastú pod zemou v strukoch. V tropických oblastiach môžu byť dokonca až tri úrody arašidov ročne. Po zbere sa arašidy vždy sušia, čo umožňuje ich následné spracovanie do mnohých rôznych foriem a uspokojujú tak nikdy nekončiaci dopyt.

i

Kde rastú arašidy?

Arašidy sú populárnou pochutinou už stovky rokov a pôvodom pochádzajú z Južnej Ameriky, kde bola podzemnica olejná domestikovaná a vyšľachtená. Dnes sú ich najväčšími producentmi Čína, India, Nigéria a Spojené štáty. Tieto krajiny sa stále prekonávajú v produkcii, a to hlavne kvôli narastajúcemu záujmu.

Ovplyvňujú arašidy zdravie?

Arašidy sú obľúbenou voľbou pre tých, ktorí hľadajú zdravú desiatu plnú výhod. Táto juhoamerická strukovina totiž nie je známa iba svojou chuťou. Je pravdepodobné, že už ste počuli, ako pozitívny vplyv majú na naše zdravie. Nielenže pôsobia priaznivo na naše srdce, ale taktiež ovplyvňujú kognitívne funkcie a regulujú hladinu cukru v krvi.

  • Pozitívny vplyv na srdce a cholesterol zaručujú mononenasýtené mastné kyseliny, antioxidanty a tiamín (vitamín B). Všetky látky sú obsiahnuté v arašidoch.
  • Pomôcť s hladinou cukru v krvi arašidy tiež zvládnu. Patria totiž medzi potraviny s nízkym glykemickým indexom, čo je zásadný faktor pri výbere.
  • Antioxidačných účinkov majú arašidy tiež mnoho. Pomáhajú bojovať s voľnými radikálmi, keď antioxidanty nášho tela nestíhajú spracovávať oxidačný stres.
  • Pozitívny vplyv na kognitívne funkcie je jedným z ďalších benefitov arašidov. Ide napríklad o schopnosť riešiť problémy, zlepšovať pamäť či lepšie sa učiť.

Arašidy sú tiež šikovnou pomôckou pri chudnutí, pretože sú bohaté na tuky, bielkoviny a vlákninu. Tuky zostávajú v žalúdku dlhšie, vďaka čomu pomáhajú oddialiť škvŕkanie v bruchu a navodzujú pocit sýtosti. Boj s hladom nikdy nebol jednoduchší.

Sú arašidy alergén?

Arašidy patria medzi najrozšírenejšie alergény a môžu spôsobiť nepriaznivé až vážne následky. Veľa potravín obsahuje arašidy, takže ľudia s alergiou musia starostlivo čítať príbalové etikety, aby sa vyhli ich konzumácii. Medzi symptómy tejto alergie patrí napríklad vyrážka, opuch, ťažkosti s dýchaním alebo dokonca anafylaktický šok.

V arašidoch nájdete mnoho vitamínov s pozitívnymi účinkami

  • Vitamín E pôsobí vďaka svojej antioxidačnej funkcii ako ochranný systém pre bunky v našom tele. Podporuje aj zdravie kože a imunitného systému.
  • Vitamín B3 (niacín) prispieva k normálnej činnosti nervovej sústavy, slizníc a psychickej činnosti. Pomáha tiež znižovať cholesterol a podporuje mozgové funkcie.
  • Vitamín B9 (folát) sa podieľa na delení, regenerácii a tvorbe buniek. S vitamínom B12 tiež pomáha stavať DNA, čo z neho robí jeden z najdôležitejších vitamínov.
  • Vitamín B1 (tiamín) pôsobí ako koenzým pri výrobe energie zo sacharidov, teda hrá veľkú úlohu v energetickom metabolizme. Je dôležitý aj pre nervový systém.

Mix s ovocím a ďalšími orechmi: Vychutnajte si arašidy podľa seba

Jednodruhové balenia arašidov sú perfektné, ak si chcete užiť jednoduchú chuť arašidov bez ďalších prísad. Mixy s rôznymi druhmi orechov kombinujú viac chutí, čo oceníte, pokiaľ preferujete rozmanitosť. Pre vášnivých ochutnávačov potom odporúčame mix orechov so sušeným ovocím, ktoré krásne dopĺňa chuť.

i

Obľúbené búrske oriešky zaobstaráte aj v 1 kg balení

Búrske oriešky v 1 kg balení sú vhodné na pravidelnú konzumáciu alebo zdieľanie s rodinou. Stredné vrecká s hmotnosťou 300 – 500 g sú ideálne na cesty a na doplnenie energie. Malé vrecká v rozmedzí 80 – 200 g sú skvelé na spoznávanie chutí.

Druhy orechov a ich porovnanie s arašidmi

Arašidy sa často porovnávajú s inými druhmi orechov, ako sú mandle, vlašské orechy, pekanové orechy alebo kešu. Predstavme si základné rozdiely a odkiaľ pochádzajú:

Orech Približná cena (za 100 g) Kalórie (na 100 g) Tuky (na 100 g) Krajina pôvodu
Arašidy 0,80 € 567 kcal 49 g Južná Amerika
Mandle 1,60 € 579 kcal 54 g Stredný Východ, Južná Ázia
Vlašské orechy 1,40 € 654 kcal 16 g Severná Amerika, Európa
Kešu 2 € 572 kcal 40 g Južná Amerika
Pekanové orechy 2,20 € 691 kcal 72 g Severná Amerika

Nájsť náhradu za arašidy nie je zložité

Arašidy možno nahradiť mnohými alternatívami, a to aj napríklad z vyššie uvedenej tabuľky. V kuchyni môžete namiesto arašidov použiť napríklad orechy, ako sú kešu, mandle alebo lieskové oriešky, ktoré sa chuťovo veľmi podobajú. Pre alergikov alebo ako strukovinovú alternatívu sa nebojte siahnuť po pražených sójových bôboch alebo cíceri. Pokiaľ vám ide o chuťové obohatenie alebo nález novej desiaty, tak odporúčame slnečnicové a tekvicové semienka, či pekanové alebo píniové orechy.

Arašidy pražené nesolené

Lúpané arašidy bez pridanej soli – pražené

Arašidy sa vzhľadovo odlišujú svojím charakteristickým béžovým luskom. Ten má približne 3 – 5 cm a obsahuje 1 – 4 semená. Struk má hrboľatú a tvrdú škrupinu, ktorú ľahko rozlomíte, a dostanete sa tak k semenám. Samotné arašidy majú tenkú, červenohnedú šupku, ktorú musíte odstrániť.

Ako vyrobiť arašidové maslo a na čo sa používa?

Arašidy možno použiť na výrobu arašidového masla, ktoré je veľmi obľúbenou pochúťkou, a to najmä v Spojených štátoch. Arašidové maslo sa perfektne hodí na chlieb, do omáčok alebo dezertov. Na jeho domácu výrobu potrebujete arašidy, soľ a trochu oleja a sladidla (med alebo javorový sirup). Poďme si ukázať postup:

  1. Búrske oriešky opražíte na plechu v rúre, čo zvýrazní ich chuť.
  2. Vložíte ich do mixéra, kde mixujete do dosiahnutia hladkej konzistencie.
  3. Podľa chuti potom pridáte sladidlo alebo štipku soli.

Arašidy – pestovanie doma nie je nemožné

Zaujíma vás, ako sa pestujú arašidy? Podzemnica olejná potrebuje predovšetkým dostatok tepla a slnečného svitu, takže výsev urobte na jar. Prvým krokom je výsadba semien do hĺbky približne 5 cm do kvetináčov s dobre priepustnou pôdou. Po vyklíčení je potrebné sadenice presadiť do väčšej nádoby alebo ideálne na slnečné miesto v záhrade. Počas rastu podzemnicu pravidelne zalievajte. Z dozretých arašidov sa môžete tešiť po zhruba 4 – 5 mesiacoch, kedy začnú žltnúť ich listy.

Radi by ste si poriadne vychutnali arašidy? Cena môže byť v prebiehajúcej akcii priaznivejšia, než obvykle. Neváhajte a užite si všemožné chute za nízku cenu.

Skryť popis
Pomohla vám táto informácia?
Tento formulár slúži len na hodnotenie informácií v popise vyššie.
Ak máte otázku k produktom, službám, doprave, či inú požiadavku, využite zákaznícku podporu.
Čo by sme v ňom mali zlepšiť? Chýba vám tu niečo? Je niečo uvedené zle? Podeľte sa.

Najpredávanejšie

1.
Orechy – arašidy v čokoláde, 500 g v znovu uzatvárateľom obale
-31 %
8,50 €
5,80 €

2.
Orechy – arašidy v čokoláde, 500 g v znovu uzatvárateľom obale
-32 %
5,50 €
3,70 €

3.
Orechy – arašidy v čokoláde, 500 g v znovu uzatvárateľom obale
-26 %
9,40 €
6,89 €

Ďalšie najpredávanejšie
26 položiek
Naša značka TOP kvalita za super cenu
Bery Jones Arašidy pražené nesolené 1 kg - Orechy Varianty
4,8 129×
Bery Jones Arašidy pražené nesolené 1 kg
Orechy – arašidy pražené a solené, 1000 g v znovu uzatvárateľom obale - 8,20 €/1 kg
Super cena
8,20 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery032
Ľudová voľba Lacné, ale dobre hodnotené
4,6 16×
GRIZLY Študentská zmes 500 g
Orechy – mandle, kešu, arašidy a lieskové orechy natural, 500 g - 9,20 €/1 kg
Zľavnené -23 %
4,60 € 5,99 €
Skladom
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTgriz027
Zlatá stredná cesta Dobrý pomer cena/výkon
4,6 16×
GRIZLY Študentská zmes 1 000 g
Orechy – mandle, kešu, arašidy a lieskové orechy natural, 1000 g - 7,60 €/1 kg
Zľavnené -30 %
7,60 € 10,90 €
Skladom
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTgriz028
Pre náročných Kvalita bez kompromisov
Bery Jones Arašidy v cukre a mede 1 kg - Orechy Varianty
4,8 90×
Bery Jones Arašidy v cukre a mede 1 kg
Orechy – arašidy v mede a v cukre, 1000 g v znovu uzatvárateľom obale - 10 €/1 kg
Super cena
10 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery035
4,9 36×
Bery Jones Arašidové hrudky v slanom karameli 500 g
Orechy – arašidy v čokoláde, 500 g v znovu uzatvárateľom obale - 11,60 €/1 kg
Zľavnené -31 %
5,80 € 8,50 €
Skladom
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery145
4,7 46×
Bery Jones Arašidy v mliečnej čokoláde 500 g
Orechy – arašidy v čokoláde, 500 g v znovu uzatvárateľom obale - 7,40 €/1 kg
Zľavnené -32 %
3,70 € 5,50 €
Skladom
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery140
Bery Jones Arašidy pražené solené 1 kg - Orechy Varianty
4,8 129×
Bery Jones Arašidy pražené solené 1 kg
Orechy – arašidy pražené a solené, 1000 g v znovu uzatvárateľom obale - 7,69 €/1 kg
Super cena
7,69 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery033
4,4 12×
Bery Jones Trikolóra 500 g
Orechy – arašidy v čokoláde, 500 g v znovu uzatvárateľom obale - 13,78 €/1 kg
Zľavnené -26 %
6,89 € 9,40 €
Skladom
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery199
5,0 44×
Bery Jones Zmes kešu a arašidov – med a morská soľ 500 g
Orechy – mix, kešu a arašidy pražené a solené, 500 g v znovu uzatvárateľom obale - 17,38 €/1 kg
Super cena
8,69 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery124
4,9 20×
Bery Jones Zmes párty arašidov s kešu 1 kg
Orechy – mix, kešu a arašidy pražené a solené, 1000 g v znovu uzatvárateľom obale - 12,90 €/1 kg
Super cena
12,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery103
4,6
Bery Jones Zmes jemne solených orechov 1 kg
Orechy – mix, mandle, kešu, arašidy a pekanové orechy pražené a solené, 1000 g v znovu uzatvárateľom obale - 17,90 €/1 kg
Zľavnené -5 %
17,90 € 18,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery102
4,7 24×
Bery Jones Zmes orechov – rozmarín a med 500 g
Orechy – mix, kešu, arašidy, para a makadamové orechy v mede, 500 g v znovu uzatvárateľom obale - 21,80 €/1 kg
Super cena
10,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery123
Bery Jones Arašidy v cukre 1 kg - Orechy Varianty
4,8 90×
Bery Jones Arašidy v cukre 1 kg
Orechy – arašidy v cukre, 1000 g v znovu uzatvárateľom obale - 8,69 €/1 kg
Super cena
8,69 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery034
5,0
Bery Jones slaný mix – arašidy s wasabi a kukuricou 500 g
Orechy – arašidy a wasabi pražené, solené a údené, 500 g v znovu uzatvárateľom obale - 8,78 €/1 kg
Zľavnené -31 %
4,39 € 6,40 €
Skladom
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery201
4,4 12×
Bery Jones Trikolóra 250 g
Orechy – arašidy v čokoláde, 250 g v znovu uzatvárateľom obale - 14,80 €/1 kg
Zľavnené -32 %
3,70 € 5,50 €
Skladom
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery200
Bery Jones Arašidy pražené solené 0,5 kg - Orechy Varianty
4,8 129×
Bery Jones Arašidy pražené solené 0,5 kg
Orechy – arašidy pražené a solené, 500 g v znovu uzatvárateľom obale - 6,80 €/1 kg
Super cena
3,40 €
Na sklade > 20 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery175
5,0
Mixit Mix orieškov a ovocia do vrecka 96 g
Orechy – mandle, kešu, arašidy, para, kokos a lieskové orechy natural, 96 g - 20,73 €/1 kg
Super cena
1,99 €
Na sklade 5 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTmix165
5,0
Bery Jones slaný mix – arašidy s wasabi a kukuricou 1000 g
Orechy – arašidy a wasabi pražené, solené a údené, 1000 g v znovu uzatvárateľom obale - 8,29 €/1 kg
Zľavnené -23 %
8,29 € 10,90 €
Skladom
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery202
5,0
GRIZLY Veľkonočný mix 450 g
Orechy – mandle, kešu a arašidy v čokoláde, v mede a v jogurte, 450 g - 26,44 €/1 kg
11,90 €
Na sklade 2 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTgriz087
Bery Jones Arašidy pražené nesolené 0,5 kg - Orechy Varianty
4,8 129×
Bery Jones Arašidy pražené nesolené 0,5 kg
Orechy – arašidy pražené a solené, 500 g v znovu uzatvárateľom obale - 6,80 €/1 kg
Super cena
3,40 €
Na sklade > 20 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery174
5,0
Bery Jones Zmes pražených orechov 0,5 kg
Orechy – mix, mandle, kešu, arašidy, lieskové orechy a pekanové orechy pražené, 500 g v znovu uzatvárateľom obale - 21,80 €/1 kg
Super cena
10,90 €
Na sklade > 10 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTbery171
5,0
GRIZLY Party Mix 1 000 g
Orechy – mix, mandle, kešu, arašidy a lieskové orechy pražené a solené, 1000 g - 12,89 €/1 kg
Zľavnené -18 %
12,89 € 15,90 €
Skladom
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTgriz024
GRIZLY Arašidy vo White Brownie by @mamadomisha 200 g - Orechy Varianty
4,1 11×
GRIZLY Arašidy vo White Brownie by @mamadomisha 200 g
Orechy – arašidy v čokoláde, 200 g - 35 €/1 kg
7 €
Na sklade 4 ks
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTgriz041
2,0
GymBeam Mix prírodných orechov 500 g
Orechy – mix, mandle, kešu, arašidy, para a lieskové orechy natural
Zľavnené -11 %
7,99 € 8,99 €
Skladom
Do polnoci objednáš, ráno v AlzaBoxe máš!
Info
Objednávací kód: SPTgym355

Arašidy

V kategórii Arašidy máme práve teraz na Alza.sk celkom 26 produktov.
Pozrite sa na produkty zoradené podľa ceny od najlacnejšieho v kategórii lacné arašidy Produkty zoradené od najdrahšieho po najlacnejší hľadajte v kategórii najdrahšie arašidy Tovar zoradený podľa predajnosti od najviac po najmenej predávaný nájdete v kategórii najpredávanejšie, najlepšie arašidy Produkty zoradené podľa hodnotenia používateľov od najlepšieho nájdete v kategórii arašidy recenzie
P-DC1-WEB02
Zavoláme Vám a odborne poradime
+421 2 5710 1800
Otázka na objednávku
Otázka na tovar
Prosím, zadajte svoj telefón:
Zavolajte mi
Na vašom súkromí nám záleží My, spoločnosť Alza.cz a.s., IČO 27082440, používame súbory cookies na zaistenie funkčnosti webu a s vaším súhlasom o. i. aj na personalizáciu obsahu našich webových stránok. Kliknutím na tlačidlo „Rozumiem“ súhlasíte s využívaním cookies a predaním údajov o správaní na webe na zobrazenie cielenej reklamy na sociálnych sieťach a reklamných sieťach na ďalších weboch.
Viac informácií Menej informácií